« Powrót Następny poradnik »

Poradnik

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
honia2
honia2

2014-11-08 22:17

|

Potrzebna kategoria poradnika

Ciasto milky way :)

  • CIASTO NA BISZKOPT Z KAKAO
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 - 3 łyżki kakao (dałam 2,5 łyżki)
     
  • MASA MLECZNA
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru (dałam 1/2 szklanki i masa wyszła w sam raz)
  • 25 dag margaryny
  • 2 opakowania cukru waniliowego (16 g)
  • 2 szklanki mleka w proszku( ja użyłam mm Kacpra;p)
     
  • POLEWA
  • 10 dag czekolady mlecznej (można dać więcej)
  • 4 łyżki mleka

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Całość delikatnie wymieszać (ja przez chwilę zmiksowałam na bardzo małych obrotach). Ciasto przelać do przygotowanej foremki. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i piec około 25 - 30 minut (max 30 minut). Biszkopt wyjąć z formy, lekko wyrzucając, aby nie opadł, odwrócić. Ostudzić i podzielić na 2 części.

Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. W tym czasie miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i na końcu mleko w proszku. Masę dokładnie wymieszać.

Przełożyć biszkopt kremem.

Czekoladę połamać na kawałki, dodać mleko i rozpuścić na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając). Od razu polać polewę na wierzch ciasta i wyrównać (polewa szybko zastyga, dlatego aby dokładnie wyrównać wierzch można nóż maczać w gorącej wodzie). Jeśli biszkopt pieczesz w większej formie (np. 25x36 cm) - to polewy proponuję zrobić więcej: 15 dag czekolady mlecznej + 6 łyżek mleka.

Ciasto schłodzić w lodówce.

 

Powyżej mój dzisiejsz wypiek:))
P.S. na dolnym biszkopcie, pod kremem, rozsmarowałam domowy dżem z borówki amerykańskiej.:) Można tam jednak posmarować powidła, marmoladę lub inny dżem :) A można zostawić wersję klasyczną :)

Komentarze

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
bernik26

u lala wygląda smakowicie, musze spróbować bo włąsnie ucze sie piec :)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
honia2

Jest naprawdę prosty do zrobienia, ale trzeba pamiętać tylko o podstawach typu:
- biszkopt przecina się jak wystygnie, inaczej się porwie zamiast przeciąć się,
-zagotowane mleko z cukrem wlewamy do utartej margaryny, zimne inaczej zważy nam się margaryna i z dobrego kremu nic nie wyjdzie ;),
-domową polewę szybko nakładamy na ciasto, ze względu na krótki czas krzepnięcia :)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
03101983

robie to ciasto od paru lat jest pyszne;)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
bernik26

cukier waniliowy to 2 opakowania po 16 g czy razem 16 g?

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
karolajnp88

jeszcze nie zrobilam ale zrobie na pewno :) wyglada super

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
honia2

2 op. po 16 g :)