« Powrót Następny poradnik »

Poradnik

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
agawita
agawita

2017-10-08 22:25

|

Potrzebna kategoria poradnika

Szakszuka pomidorowa i szpinakowa- super pomysł na śniadanie

Szakszuka pomidorowa: Na patelni podsmażyć/ zeszklić cebulke i jak ktoś lubi to czosnek( tak żeby sie nie spalił) dodać pokrojona czerwona paprykę i poddusić, wlać puszkę pomidorów krojonych, dodać przyprawy jakie się chce( sol, pieprz, zioła prowansalskie, papryka, może byc papryka wędzona) dusić wszystko tak żeby woda odparowała, można dodać dla wzmocnienia smaku trochę przecieru pomid. lub pastę z papryki( taka węgierska pasta).

Zrobić dołki i wbić  w nie jajka sadzone( na puszkę pomidorów 4 jajka będą w sam raz) przykryć i dusić tak długo żeby sie ścięły na górze.

To wszystko trwa jakies 15- 20 min

 

Szakszuka szpinakowa: tak samo smażymy/ szkilmy na patelni cebulke i czosnek, dodajemy szpinak mrożony lub świeży i dusimy aż szpinak się rozmrozi i pare minut zagotuje ( ja szpinak dusilam osobno i rozmrozony dodałam na patelnię z cebulką)dodajemy przyprawy: sól, pieprz, jeszcze więcej czosnku, zioła jakie chcemy, posypujemy serem np. feta albo ja robilam ostatnio z cheddarem i jest pycha, dodałam też trochę pokrojonego pomidora. Na koniec robimu dołki w szpinkau, wbijamy jajka i przykrywamy. Czekamy aż jajka się zetną.

Smacznego bo to jest pycha, ale dużo zalezy od tego jak to przyprawimy- w jednym i drugim przypadku daję dużo przypraw, bo to jest potrawa orientalna.

 

Komentarze

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
luki1307

Brzmi ciekawie:) robiłaś? smaczne?

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
agawita

Robiłam już nie raz, pyszne:)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
luki1307

Robiłam wczoraj pomidorową, pycha:)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
agawita

No, tylko trzeba dobrze sos zredukować, żeby nie byl wodnisty - sos w sumie jak do pizzy. To samo ze szpinakiem, nie moze pływać. Powiem ci ze ja myślalam że na pewno pomidorowa mi będzie lepiej smaować, ale jakj zrobilam ze szpinakiem to sama juz nie wiem która lepsza, tylko ze szpinkaiem jest lpesz jak się da trochę ostrego  sera np. cheddar albo feta:)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
luki1307

nie robiłam ze szpinakiem,ale pycha  pomidorowa:)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
kasia1426
Uwielbiam szakszuke! Odkryłam niedawno, a mogłabym jeść codziennie . Szpinakowe nie próbowałam, Jutro śniadanie z głowy :)
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
agawita

Ja już robiłam X razy i dochodze do wniosku ze wolę szpinakową, jajko i szpinak to dla mnie idealne połączenie;)