« Powrót Następne pytanie »
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
oglaa20
oglaa20

2014-03-28 15:47

|

Pozostałe

Pytanie kulinarne. Bardzo proszę o pomoc...

Ślubny mój stwierdził dziś,że przestałam się starać i nie gotuję już tak smacznie jak kiedyś,że nie wkładam w to serca... Chcę go dziś czymś zaskoczyć i zrobić coś dobrego żeby już nie dziamgał.
Bardzo was proszę o jakieś fajne przepisy na dobrą kolację, koniecznie musi być z miechęm lub z czymś co będzie miało dużo białka... Mogą być tez kluchy, pierogi itd. Chciałabym zrobić coś nowego i smacznego :)

Odpowiedzi

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mousi

SCHABIK DUSZONY W BURACZKACH

przyprawilam go kminkiem i przyprawa do wieprzowiny, polezal 30min zalany oliwa w misce w lodowce, potem go delikatnie podsmazylam z kazdej strony, wrzucilam do rondla rzaem z 4zabkami czosnku pokrojonymi w plasterki, podlalam woda, na gore miesa dalam 2 platki masla
po pol godzinie duszenia dodalam buraczki wiorki posiekany koperek, doprawilam buraczki naokolo miesa jeszcze majerankiem i suszonym lubczykiem :)

Albo cos za czym oj maz szaleje. Zeberka korniszonowe.
zeberka korniszonowe

Skladniki (zalezy od ilosci jaka mamy zamiar zrobic- na ile osob)
Zeberka
Sloik korniszonow
Kilka duzych cebul
2 zabki czosnku
przyprawa do zeberek
pieprz, sol, pieprz ziolowy
lisc laurowy, ziele nagielskie
moze byc 1 kostka rosolowa/bulionowa badz maggi
smietana do zageszczenia sosu

Co do tego:
Ziemniaczki
koperek
Ogorki swieze
smietana
(ogorki, koperek i smietana z pieprzem i sola na mizerie,mozna troszke kopru zostawic do ziemniakow)

Zeberka poporcjowac, oplukac. Czosnek przecisnac przez preske, natrzec nim zeberka, posypac przyprawami i odstawic do lodowki na okolo godzine zeby smak byl intensywniejszy. Cebule skroic w kostke i zrumienic na patelni a nastepnie przelozyc do garka i dusic pod przykryciem z lisciem laurowym, zielem i kostka rosolowa na barzdzo malym ogniu. Zeberka usmazyc na patelni i dorzucic do duszacej sie cebulki. dolac troszke wody, gdyz z tego robimy tzw sos wlasny. Skroic korniszonki ale dodac je na ostatnie 15-20min duszenia, mozna rowniez dodac odrobine wody z korniszonow do smaku. Zageszczamy smietana i podajemy z mizeria i ziemniaczkami (jak kto woli tluczonymi z maselkiem badz calymi z koperkiem. Smacznego!!!

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
karolina0412

Ja zrobilam dzis tagiatelle z cukinia i łososiem. Bardzo proste, cukinie i lososia kroisz w paseczki, dusisz pod przykrywka,posol i popieprz, daj jakie lubisz przyprawy.Makaron gotujesz osobno,ja mialam takid zielony-pycha. Do tego sosik z torebki na smietanie. Ja wrzucilam na gleboka patelnie to wszystko razem i podusilam jeszcze troszke.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
kasiaibasia

oj cukinia, pychotka ;) tez ostatnio robiłam, ale z kuskusem, papryką i fetą. mięsa w tym nie ma, dlatego może być na przystawkę, ale wygląda strasznie ładnie, kolorowo i jest naparwde smaczne, a przy tym oryginalne, mąż ci nie zarzuci, ze się nie starałaś ;) tu masz przepis jak chcesz się wykazać grypoodporni.pl/index.php/pl/aktualnosci/cukinia-feta-i-kuskusem-nadziana.html#.UzWRTs6sLBM

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
sandra2810

makaron z boczkiem i szpinakiem:) choc ten z cukinia i lososiem tez pycha...albo np...poledwiczki w sosie