Blog: albercik195

« Powrót do listy wpisów
« Poprzedni wpis Następny wpis »
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
albercik195
albercik195

2012-06-27 16:21

|

Komentarze: 2

ARBUZ

 

Arbuz

Nie ma nic bardziej orzeźwiającego latem niż duży kawałek zimnego arbuza. Pierwsze wzmianki o tym owocu pochodzą już z czasów starożytnego Egiptu. Obecnie uważa się, że arbuz pochodzi z południowej Afryki i jest jednym z najczęściej spotykanych w Polsce rodzajem melonów. Owoców arbuza mają gładką skórkę. Jej barwa jest najczęściej zielona, żółta, rzadziej biała. Arbuza najczęściej kupimy w okresie letnim. Najlepiej jeść go jeść świeżego, bez żadnych dodatków. Jest często dodawany do różnych sałatek, zwłaszcza sałatki owocowej. Skórka arbuza przez niektórych jadana jak zwykłe warzywo. Większość z nas jednak wyrzuca pestki i skórkę ze względu na jej nieatrakcyjny smak, zjadając sam miąższ. Tymczasem pod skórką ukrytych jest wiele składników odżywczych. Arbuz składa się w 92% z wody, reszta to cukier. Dlatego skutecznie gasi pragnienie w upalne, letnie dni. Podobnie jak w wielu innych owoców, to jest znakomitym źródłem witaminy C i zawiera duże ilości beta-karotenu, który nadaje naszej skórze sprężystość i ładne zabarwienie . Arbuz ma także łagodnie moczopędne.

Ciekawe nie wiedziałam że arbuz zawiera beta-karotensmiley

Komentarze

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
poducha

yes dobrze wiedzieć

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mroweczka78

No na to, żeby jeść skórkę z arbuza to raczej bym nie wpadła. Ale miąższ pyyyycha :)