Blog: boszka89

« Powrót do listy wpisów
« Poprzedni wpis Następny wpis »
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
boszka89
boszka89

Dziewczyny, ale znalazłam przepis! Na opakowaniu z cappuccino. Robiłam dziś kolejny raz ten przysmak, zawsze wychodzi okazały :)

Tort Cappuccino:

Składniki:

 Ciasto biszkoptowe (ja tam dziś się nie rozczulałam i kupiłam gotowy biszkopt, 3 częściowy i spokojnie wystarczyło tego kremu i śmietany na wysmarowanie tych trzech placków):

- 5 jaj

- 1 szklanka cukru

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

Bita śmietana:

- 0,5 l śmietany kremówki 30%

- 4 łyżki cukru pudru

- 10 gram żelatyny (łyżka stołowa)

- można dodać wiórki kokosowe

 

Krem budyniowy:

- 4 łyżki mokate cappuccino (ja dawałam śmietankowe)

- 3 łyżki mąki pszennej

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 0,5 litra mleka

- 6 łyżek cukru

- 1 cukier waniliowy (mała porcja 15g)

- 200 gram masła

- 5 żółtek ( nie dawałam żółtek i krem też wyszedł bardzo dobry :)

 

Polewa do dekoracji

 

Wykonanie:

 

1. Biszkopt: rozdzielić białka od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier oraz żółtka, całość cały czas ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i całość delikarnie wymieszać i wlać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 min. Gotowy biszkopt ostudzić i przeciąć na dwie części.

2. Krem: zagotować 0,3 l mleka. Resztę mleka wymieszać z dwoma rodzajami mąki, cappuccino, dwoma rodzajami cukru i wlać do gotującego się mleka. Całość enegricznie wymieszać i ostudzić. Zimny krem budyniowy połączyć z masłem utartym z żółtkami. Masę rozsmarować na biszkopcie i wstawić do lodówki.

3. Śmietana: żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę ubić na puszystą masę (najlepiej mikserem na najwyższych obrotach). Na sam koniec dodać cukier puder, a gdy masa uzyska stabilną konsystencję, wlać do niej tężejącą żelatynę. Wstawić do lodówki na 10 minut. Dodać wiórki kokosowe. Następnie ubitą śmietanę wyłożyć na wierzch i boki biszkoptu.

 

Na koniec ciasto udekorować polewą.

No to smacznego :)

 

...i dobranoc :)

Komentarze

Brak komentarzy