« Powrót Następne pytanie »
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
rudejojo
rudejojo

2011-03-10 14:43

|

Dieta niemowlęcia

co nowego??

jakie nowe warzywka do zupki wprowadzacie/wprowadzalycie po 5 miesiacu???

Odpowiedzi

Poszperaj sobie trochę na googlach:-) Tam jest dużo o takich rzeczach,albo luknij sobie tu:-)
http://przepisydladzieci.webpark.pl/kurs.htm

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
kolorek

rozumiem kochana że sama gotujesz :) chętnie podzielę się z Tobą moimi przepisami :)

DANIA OD 5 M-CA(BUTLA) LUB OD 7 M-CA(PIERŚ)
Zupki robi się bardzo podobnie. Generalnie ugotować wszystko, zmiksować
razem, do ciepłego dodać tłuszcz(masło, oliwę lub olej sojowy), dodać
kleik(ryżowy lub kukurydziany) i wymieszać, przełożyć do słoiczków.
1.MARCHEWKA
- marchew (kilka małych lub 2-3 średnie)
- kleik ryżowy
-1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
-woda
Ugotować obraną marchew w niewielkiej ilości wody, zmiksować lub przetrzeć przez sitko. Dodać kleik(tyle by uzyskać pożądaną konsystencję), wymieszać, podgrzać i dodać masło lub oliwę.
2.BROKUŁY
-kilka różyczek brokuła
-woda
- kleik ryżowy
Ugotować brokuły do miękkości, zmiksować(można dodać wodę z gotowania) i dodać kleik ryżowy.
3 ZUPKA JARZYNOWA 1 (podstawa)
-ziemniak
-marchewka
- pietruszka(kawałeczek)
- por
-seler(ostrożnie- może uczulać)
-masło lub oliwa z oliwek
-kleik ryżowy lub kukurydziany
Ugotować wyszorowany ziemniak w łupince, a osobno ugotować marchew, por wraz z selerem i pietruszką. Zmiksować jarzyny wraz z wodą z gotowania i obranym ziemniakiem, w razie potrzeby zagęścić kleikiem(niekoniecznie) dodać oliwę lub masło i podgrzać mieszając by składniki dobrze się połączyły.
4.ZUPA ZIEMNIACZANKA
- 2 ziemniaki
-2 szklanki wywaru z warzyw(por, marchew, pietruszka, seler)
Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i ugotować w wywarze z jarzyn. Zmiksować.
5.ZUPA BROKUŁOWA
-1 marchewka
-100gram brokuła
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka kaszki ryżowej
Ugotować marchew marchew i brokuła(osobno z dodatkiem oliwy) zmiksować, dodać kaszkę, wymieszać.
6.MUS JABŁKOWY
- 1 duże słodko-kwaśne jabłko
- sok jabłkowy klarowny
- kleik ryżowy
Jabłko obrać, pokroić w kawałeczki, ugotować w niewielkiej ilości wody by zmiękły, zmiksować, dodać kleik ryżowy i sok klarowny do smaku.
7.ZUPKA JARZYNOWA Z BURACZKIEM
-1/2 buraka
-marchewka
-1/2 ziemniaka
-1/4 pietruszki
- 1łyżeczka masła(lub oliwa z oliwek)
- 2 łyżeczki kleiku ryżowego
Ugotować warzywa, zmiksować z dodatkiem wywaru z gotowania (ale nie z ziemniaka), podgrzać i dodać tłuszcz. Jeśli trzeba dodać kleik dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.
8.ZUPA JARZYNOWA Z KALAFIOREM I BROKUŁEM
- marchew
- kalafior
- brokuł
- oliwa z oliwek
- kleik ryżowy
Gotujemy marchew, brokuła i kalafior. Miksujemy wraz z wodą z gotowania, dodajemy oliwę i w razie potrzeby zagęszczamy kleikiem ryżowym.
9)ZUPKA Z CUKINII
Ugotowałam na masełku 5 marchewek,1 ziemniaczka i pod koniec gotowania
dodalam kilka plasterkow cukinii.Na koniec kasze jaglana i na malym ogniu
gotowałam Az napecznieje.W innym garneczku gotowałam piers z indyka
(kawałeczek) razem z natka selera i pietruszki oraz porem.Nastepnie zmieliłam
warzywka i włożyłam do sloiczko czesc zupki a do pozostałej czesci dodalam
miesko i zmiksowałam i tym sposobem mialam 2 rodzaje zupek za jedzym
razem,miesna i bezmiesna
Cukinia jest polecana od 5 miesiaca,bardzo zdrowa i smaczna,nadaje słodkawego
smaku.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
kolorek

DANIA OD 6 M-CA(BUTLA) LUB OD 8 M-CA(PIERŚ)
Wprowadzamy dodatek mięsa bez wywaru(indyk, królik, kurczak, jagnięcina, ewentualnie cielęcina)
1.ZUPKA Z MIĘSEM BEZ WYWARU
-100 gram kurczaka lub indyka
-1 marchewka
- 1 gałązka selera naciowego
- 2 gałązki natki pietruszki
-2 szklanki wody
Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa(poza natką). Zmiksować razem z natką pietruszki i wodą z gotowania warzyw.
2.ZUPKA Z KURCZAKIEM
-marchew
- ziemniak
-mięso z piersi kurczaka
- seler
-pietruszka
- oliwa
Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa. Zmiksować z dodatkiem wody z gotowania warzyw. Podgrzać i dodać odrobinę oliwy. Wymieszać.
3.ZUPKA Z KRÓLIKIEM
- marchew
- ziemniak
- por
- mięso z królika(ok. 100 gram)
- kleik ryżowy
- olej sojowy
- pietruszka
Ugotować osobno mięso i warzywa. Zmiksować wraz z wywarem z jarzyn, podgrzać i dodać olej, wymieszać z kleikiem aż do otrzymania pożądanej konsystencji.
4.INDYK W JARZYNACH
-marchew
-ziemniak
-mięso z piersi indyka(100 gram)
- groszek zielony
-olej sojowy
- por
- kleik ryżowy lub kukurydziany
Ugotować osobno warzywa, a osobno mięso. Zmiksować z dodatkiem wywaru jarzynowego, podgrzać, dodać olej, wymieszać, dodać kleik i ponownie wymieszać.
5.KURCZAK Z JABŁKAMI
- marchew (350 gram)
-mięso z kurczaka(100gram)
- świeża kukurydza ugotowana do miękkości lub mrożona i ugotowana (200gram)
- masło 1 łyżeczka
-kleik ryżowy zależnie od konsystencji(ok.2,5 łyżki)
-sok jabłkowy przecierowy lub zrobiony własnoręcznie z kwaskowych jabłek(do smaku- próbować!)
Ugotować osobno marchew, osobno kurczaka. Zmiksować razem z kukurydzą. Podgrzać i dodać masło. Wymieszać tak by się rozpuściło. Dodać sok jabłkowy do smaku.
Dodać kleik według potrzeby. Jeśli za gęste można dodać nieco wody.
6.JAGNIĘCINA Z KASZĄ
-marchew(300 gram)
-ziemniak (1 niewielki)
- mięso jagnięce(ok.150gram)
- por (kawałeczek białej części)
- groszek zielony świeży lub mrożony (2 łyżki)
- pietruszka(1/4 z ilości marchwi)
- kasza jaglana( 2 łyżki)
- olej sojowy (1 łyżeczka)
- kleik kukurydziany( 2łyżeczki)
- sok jabłkowy do smaku
Ugotować osobno marchew, osobno ziemniak w łupinie(wyszorowany), osobno por z pietruszką i zielonym groszkiem(groszek dodać pod koniec gotowania gdy pietruszka będzie już miękka), a osobno mięso. Ugotować kaszę jaglaną Zmiksować warzywa z mięsem i kaszą. Podgrzać, dodać olej i doprawić sokiem jabłkowym do smaku.
Jeśli za gęste dodać wody.
7.INDYK KALAREPKĄ
- marchew 250 gram
- mięso z piersi indyka 100gram
-kalarepka 200 gram
- olej sojowy lub oliwa z oliwek
- kleik ryżowy
Ugotować osobno marchew, kalarepkę, osobno mięso. Zmiksować razem, podgrzać i dodać tłuszcz. Zagęścić kleikiem ryżowym lub kukurydzianym.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
kolorek

DANIA OD 7 M-CA ŻYCIA
DO DIETY DZIECKA MOŻNA WPROWADZIĆ WYWAR Z MIĘSA, ½ ŻÓŁTKA CO DRUGI DZIEŃ MOŻNA ZAMIENNIE Z MIĘSEM LUB DODAĆ DO ZUPKI, A TAKŻE GRUSZKI I MORELE
Pod koniec 7 m-ca nie miksujemy już wszystkiego na jednolitą papkę, ale rozgniatamy widelcem, lub drobniutko siekamy tak by pobudzić naukę żucia i gryzienia(nawet jeśli dziecko nie ma jeszcze zębów). W przypadku gdy maluch ma problemy i krztusi się, ponawiamy próbę za kilka dni.
1.ROSOŁEK Z KURCZAKA Z RYŻEM
- marchew 1 duża
- kawałeczek kurczaka ok.100 gr
- ugotowany ryż 1 łyżka
- olej sojowy1 łyżeczka
-por, seler, pietruszka po niewielkim kawałeczku
- natka pietruszki do smaku
Ugotować jarzynki wraz z mięsem(poza natką pietruszki), zmiksować całość wraz z wodą z gotowania i ryżem(pod koniec 7 m-ca nie miksujemy ryżu by uczyć dziecko gryzienia), dodajemy olej i drobniutko posiekaną natkę pietruszki.
2.ROSOŁEK Z INDYKA Z KASZKĄ KUKURYDZIANĄ
- marchew 1 duża
- kawałeczek indyka ok. 100 gr
- kaszka kukurydziana 1 łyżka
- róża brokuła
- cebula ¼ małej
- pietruszka kawałeczek
- olej sojowy
- natka pietruszki do smaku
Ugotować mięso( w połowie gotowania dodać jarzyny, czyli marchew, pietruszkę, cebulkę, a na końcu brokuła). Jeśli kaszka kukurydziana nie jest ekspresowa to wsypać 1 łyżkę do wody z gotowania(jarzyny i mięso odcedzić) i ugotować kaszkę do miękkości. Zmiksować mięso z warzywami dodając wodę, olej, a na końcu kaszkę, doprawić posiekaną natką pietruszki.
3. ROSOŁEK Z CIELĘCINĄ I RYŻEM
- marchew 1 duża
- kawałek cielęciny(od szynki) ok. 90 gram
- ugotowany ryż 1 łyżka
- brokuł róża
- cebula ¼
- seler kawałeczek
- pietruszka 1 cała niewielka
- olej 1 łyżeczka
- natka pietruszki do smaku
Ugotować jarzyny wraz z mięsem, najpierw mięso, gdy zmięknie dodawać kolejno marchew marchew z pietruszką, selerem, następnie cebulę, a na końcu brokuł. Zmiksować razem z wodą z gotowania. Dodać ryż, olej i posiekaną natkę pietruszki.
4. ZUPA POMIDOROWA Z RYŻEM(pomidory mogą uczulać)
- marchew 1 szt.
- kurczak ok. 100 gr
- ryż 1 łyżka ugotowanego
- por kawałeczek
- pietruszka ½
- olej 1 łyżeczka
- natka pietruszki do smaku
- koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
Ugotować rosołek z kurczaka, marchewki, pietruszki, pora. Do gorącego dodać koncentrat pomidorowy i zagotować. Zmiksować razem, dodać ryż, olej i posiekaną natkę pietruszki.
5. POTRAWKA Z INDYKIEM
- marchew 1 szt.
- ziemniak 1 niewielki
- filet z indyka ok. 100 gram
- brukselka 3- 4 sztuki
- kaszka kukurydziana 1 łyżka
- olej 1 łyżeczka
Ugotować rosołek z indyka, marchwi oraz brukselki, dodać ugotowanego w łupince i obranego ziemniaka. Zmiksować razem. Można też wyjąć mięsko i drobniutko posiekać. Ugotować kaszkę kukurydzianą lub dodać do gorącej zupki (jeśli ekspresowa), dodać olej i wymieszać.
6. POTRAWA Z INDYKIEM I POMIDORAMI
- pomidor sparzony, obrany, bez pestek
- filet z indyka ok. 100 gram
- marchew 1 duża
- por, seler po kawałeczku
- pietruszka ½
- olej sojowy
- kleik ryżowy
Ugotować indyka do miękkości, dodać marchew, por, seler, pietruszkę(pod koniec gotowania), a na końcu pomidora. Zmiksować razem, dodać olej i kleik ryżowy.
7. DESER JABŁKOWO-GRUSZKOWY
- 1 duże jabłko
- 1 gruszka
- sok gruszkowy do smaku
- kleik ryżowy lub kukurydziany
Owoce umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne. Pokroić w kawałki i poddusić ok. 5 minut z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Zmiksować wraz z kleikiem ryżowym i sokiem gruszkowym.
Z biegiem czasu wystarczy rozgnieść owoce widelcem by przyzwyczajać dziecko do żucia.
8. DESER JABŁKO-MORELA
- 1 duże jabłko
- 2 morele
- sok jabłkowy do smaku
- kleik kukurydziany
Morelę sparzyć i obrać ze skórki, jabłko obrać. Pokroić owoce na kawałki i poddusić z dodatkiem niewielkiej ilości wody przez ok. 5 minut. Zmiksować i dodać sok jabłkowy do smaku, jeśli trzeba zagęścić kleikiem.
9. DESER GRUSZKOWY
- 2 gruszki
- sok gruszkowy klarowny
- kleik ryżowy lub kukurydziany
Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, podgotować z niewielką ilością wody przez kilka minut. Zmiksować lub rozgnieść widelcem, dodać sok do smaku i kleik w razie potrzeby.
10. KISIEL OWOCOWY Z SOCZKU
- ½ butelki soczku
- 1łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 50-60 ml wody
- ewentualnie odrobina cukru
Zagotować wodę z ewentualnym dodatkiem cukru, w chłodnym soczku rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującej się wody.
11. DESER BANANOWO- JABŁKOWY
- 1 banan
- 1 jabłko
Owoce obrać, pokroić na kawałki, chwilkę podgotować(max 5 minut) z dodatkiem wody. Zmiksować.
12. ZUPKA NA ROSOLE
- ¼ marchwi
- ½ małego ziemniaka
- 2 róże kalafiora
- ¼ pietruszki
- ¼ pora
- 1 łyżeczka oliwy lub oleju słonecznikowego
- 1łyżeczka płatków ryżowych
- mięso drobiowe(kurczak, indyk) ok. 100 gram
Gotujemy mięso z jarzynami, dodajemy płatki ryżowe lub kaszkę kukurydzianą i gotujemy ok. 20 minut do miękkości. Mięso siekamy, jarzyny rozgniatamy widelcem. Do gorącego dodajemy olej.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
kolorek

DANIA Z GLUTENEM OD 10 MIESIĄCA
1.DANIE INDYK Z KASZĄ
- 2 marchewki
- 100 gram indyka
- kawałek pora
- spora różyczka brokuła
- 2 średnie ziemniaki
- kilka strączków fasolki szparagowej
- 1 pietruszka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju sojowego
- kasza jęczmienna ugotowana osobno(zawiera gluten)
Ugotować zupkę z podanych składników, a osobno kaszę. Zmiksować warzywa poza marchewką i indykiem, które rozgnieść widelcem, a mięsko rozdrobnić na włókienka(jeżeli maluch chce jeść niejednolitą konsystencję), dodać ugotowaną kaszę w ilości wedle uznania i wymieszać.
2.KURCZAK Z RYŻEM I WARZYWAMI
- 2 marchewki
- 100 gram kurczaka
- 2 ziemniaki(średnie)
- natka pietruszki
- kilka strączków fasolki szparagowej
- mała cebulka
- koncentrat pomidorowy(1 łyżeczka)
- 1-2 pieczarki(można nie dodawać)
- ugotowany ryż
Ugotować warzywa, mięsko (i pieczarki) z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Zmiksować lub rozgnieść widelcem. Polać gotowym sosem ugotowany wcześniej ryż.
3.KURCZAK W POTRAWCE
- 3 marchewki średnie
- kawałek pora
- 100 gram kurczaka
- 2 łyżki zielonego groszku
- 1 kalarepka(obrana)
- 1 pietruszka
- natka pietruszki do smaku
- 1 łyżka oleju
- ugotowany ryż
- do zagęszczenia można użyć kaszki pszennej(np. 8 zbóż Nestle)
Ugotować jarzyny, zmiksować lub rozgnieść widelcem, dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać z ryżem.
4.KRUPNIK NA CIELĘCINIE
- 2 marchewki
- 1 spory ziemniak
- 100 gram cielęciny
- kawałek pora i selera
- 1 pietruszka
- olej sojowy
- mała cebulka
- koperek (może być suszony)
- natka pietruszki posiekana
- kasza jęczmienna(ilość wedle uznania)
- kaszka pszenna (ewentualnie do zagęszczenia)
Ugotować zupę na mięsie i warzywach, zmiksować lub rozgnieść. Można zasypać kaszą podczas gotowania, albo ugotować kaszę osobno i dodać do gotowej zupki.
Do smaku posypać koperkiem koperkiem natką pietruszki.
5.ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM
- 2 marchewki
- 100 gram indyka
- 1 pietruszka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- niewielka cebulka
- niewielka róża brokuła
- 1 łyżka oleju
- natka pietruszki do smaku
- makaron w kształcie malutkich gwiazdek lub zacierka(do kupienia w każdym markecie)
Ugotować warzywa na mięsie, zmiksować lub rozgnieść, posypać natką pietruszki, dodać ugotowany drobny makaron w ilości wedle uznania.
6.INDYK Z MAKARONEM
- 2 marchewki
- 100 gram indyka
- 2 niewielkie ziemniaki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- kawałek selera
- niewielka cebula
- masło (1 łyżeczka)
- makaron gwiazdki lub zacierka
Ugotować warzywa, zmiksować, dodać makaron(ugotowany).
7.WARZYWA ZE SCHABEM
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 100 gram schabu
- 2 łyżki zielonego groszku
- 2 ziemniaki
- 1 łyżka oleju
- makaron gwiazdki lub zacierka
Ugotować zupkę i zmiksować lub rozgnieść widelcem. Dodać makaron i gotowe.
8.ZUPA JARZYNOWA Z MAKARONEM
- 2 marchewki
- 1 ziemniak
- 100 gram kurczaka
- 2 łyżki zielonego groszku
- makaron w kształcie gwiazdek lub zacierka
- olej
Postępowanie jak wyżej
9.JARZYNY Z SZYNKĄ I MAKARONEM
- 2 marchewki
- koncentrat pomidorowy(1łyżeczka)
- 2 łyżki kukurydzy
- 1 mała cebula
- 80 gram niepeklowanej(!) szynki drobiowej lub wieprzowej
- makaron gwiazdki lub zacierka
- olej
Ugotować zupkę, zmiksować lub rozgnieść widelcem, dodać ugotowany makaron i pokrojoną w kosteczkę szynkę. Wielkość listków szynki wedle uznania dziecka. Jeśli szynka zawiera skórkę należy ją usunąć.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
kolorek

PRZECIERY OWOCOWE


1. 1. Kisiel żurawinowy (piersią od 7 m-ca, butelką od 5 m-ca)
Skład: 100 g żurawin, 20 g cukru, 10 g mąki ziemniaczanej, 200 ml wody.
Przepis : żurawiny po umyciu rozgniatamy i wrzucamy do gotującej się wody wraz z cukrem. Po krótkim czasie gotowania przecieramy przez plastikowe sitko. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Powoli mieszając wlewamy do gotującej się wody. Gotujemy.


2. Przecier z malin (piersią od 6 m-ca, butelką od 5 m-ca)
Skład : ½ szklanki malin, 2 łyżki kleiku ryżowego
Przepis: miękkie dojrzałe owoce płuczemy wrzątkiem. Przecieramy maliny i dodajemy kleik ryżowy delikatnie mieszając.


1. 3. Przecier z czarnych jagód (piersią od 6 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład: 200 g czarnych jagód, 3-4 łyżeczki przegotowanej wody (20ml).
Przepis: jagody myjemy ,płuczemy następnie sparzamy wrzątkiem. Owoce ścieramy na miazgę, dodajemy wodę, mieszamy i przecieramy przez sito.


2. 4. Przecier z jabłek (piersią od 7 m-ca, butelką od 6 m-ca)
Skład: 100 g jabłek (słodkie i soczyste) , ½ łyżeczki cukru, 2 łyżeczki wody.
Przepis: jabłka myjemy i obieramy oraz ścieramy na tarce. Mieszamy z przegotowaną wodą oraz cukrem. Jest to wspaniałe danie deserowe.


5. Puree z jabłka i gruszki (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład: 1/3 jabłka, ½ miękkiej gruszki, 2 łyżki przegotowanej wody.
Przepis: owoce płuczemy, obieramy ze skórki, kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy do rondelka i dusimy na wolnym ogniu w 2 łyżkach wody przez 10 min. Po rozgotowaniu owoce rozcieramy i miksujemy. Wspaniałe jako deser – dodatek do biszkopta lub kaszy manny.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
kolorek

DESERY


1. Deser morelowo-jabłkowy (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład: średnie jabłko (80g), morela (50g), 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej , woda (50g).
Przepis: jabłko myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Morelę obieramy i usuwamy pestkę. Po zagotowaniu wody wrzucamy owoce i gotujemy do miękkości. Ugotowane owoce miksujemy dodając mąki ziemniaczanej (wcześniej rozprowadzonej w wodzie). Po rozmieszaniu gotujemy. Studzimy i dajemy dziecku.


2. Kisiel z wiśni (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład: ½ szklanka wiśni, 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki cukru, 50ml wody, 50ml mleka następnego.
Przepis: wiśnie myjemy, płuczemy , usuwamy pestki , a następnie wkładamy do wrzątku , dodajemy cukier i przecieramy przez sitko. Po przygotowaniu mąki ziemniaczanej w 2 ml zimnej wody wlewamy na wrzący przecier owocowy. Ciągle mieszamy doprowadzając do wrzenia. Po ostudzeniu podajemy polanym mlekiem następnym przygotowanym zgodnie z opisem na opakowaniu.


3. Biszkopt bezglutenowy (piersią od 9 m-ca, butelką od 9 m-ca)
Skład: 4 jaja, szklanka cukru pudru (120g), 1/3 szklanki maki ziemniaczanej (60g).
Przepis: jaja ubijamy dokładnie z cukrem pudrem, dodając mąkę ziemniaczaną. Mieszamy delikatnie i układamy na formę wysmarowaną masłem, posypaną mąką ziemniaczaną. Pieczemy w dobrze rozgrzanym piecu. Podajemy do deseru między posiłkami. Przechowujemy pod szkłem.


4. Budyń bez mleka (piersią od 9 m-ca, butelką od 9 m-ca)
Skład: butelka soczku owocowego dla niemowląt, 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1-2 łyżeczki kleiku kukurydzianego, łyżka wody.
Przepis: soczek wlewamy do garnka i gotujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Gotujemy aż zgęstnieje. Mieszamy dokładnie z kleikiem. Podajemy na zimno.


5. Ciasto bananowe (piersią od 10 m-ca, butelką od 10 m-ca)
Skład: kg bananów, szklanka płatków owsianych, kilka łyżeczek mąki pszennej razowej, łyżka miodu, 4 łyżki ziaren słonecznika, 4 łyżki rodzynek, łyżka oleju.
Przepis: banany obieramy, odcinamy końcówki oraz rozcieramy drobno widelcem na talerzyku. Dodając pozostałe składniki dokładnie mieszamy. Układamy na blaszce pokrytej olejem i otrębami. Pieczemy 30 min.
w temperaturze 150 stopni C.


6. Deser jabłkowo-ryżowy z jogurtem naturalnym (piersią od 11 m-ca, butelką od 11 m-ca)
Skład: 3 łyżeczki kleiku ryżowego, ½ średniego jabłka, 2 łyżki naturalnego jogurtu, łyżeczka cukru, 50ml wody.
Przepis: jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Następnie gotujemy wodę z cukrem do której dodajemy utarte jabłko i kleik ryżowy – wszystko mieszając. Podajemy na talerzyku z dodatkiem jogurtu.


7. Deser owocowy z jogurtem (piersią od 11 m-ca, butelką od 11 m-ca)
Skład: ½ średniego jabłka, ½ średniej gruszki, 2 śliwki, łyżka naturalnego jogurtu, 50 ml szklanki wody.
Przepis: owoce myjemy i obieramy ze skórki (śliwki nie wymagają obierania). Kroimy je na niewielkie cząstki i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy pod przykryciem 10-15 min. Po ugotowaniu miksujemy. Podajemy z jogurtem.


8. Placuszki marchewkowo-owsiane (piersią od 12 m-ca, butelką od 12 m-ca)
Skład: 3 marchewki, ½ szklanki płatków owsianych, ząbek czosnku, cebula, sól ,pieprz, łyżeczka mąki sojowej, ½ łyżeczki tymianku, łyżka oleju.
Przepis: marchewkę, cebulę , czosnek obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy namoczone we wrzątku płatki owsiane oraz przyprawy i olej. Wytwarzamy formę placków i smażymy na patelni. W przygotowaniu można warzywa i przyprawy zastąpić rodzynkami bądź innymi suszonymi warzywami.


9. Naleśniki bezglutenowe (piersią od 12 m-ca, butelką od 12 m-ca)
Skład: 200ml rozpuszczonego Nutramigenu, ½ szklanki mąki kukurydzianej, sól, oliwa z oliwek do smażenia lub olej rzepakowy.
Przepis: dokładnie przygotowujemy ciasto (konsystencja gęstej śmietany). Smażymy małe cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Naleśniki podajemy z owocami lub farszem mięsnym. Do ciasta można dodać ½ rozmąconego jajka.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
kolorek

SOKI


1. Sok marchewkowo-jabłkowy (piersią od 6 m-ca, butelką od 5 m-ca)
Skład: średnia marchew, średnie jabłko.
Przepis: marchew i jabłko myjemy, obieramy i płuczemy. Ścieramy na tarce. Wyciskamy sok na sitku pogrążonym w szklance.


2. Kompot z jabłek (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład: ½ średniego jabłka, 2 płaskie łyżeczki cukru, 100ml wody.
Przepis: jabłko myjemy, obieramy i płuczemy. Wodę gotujemy z cukrem i dodajemy podrobione jabłko doprowadzając do rozmięknięcia. Przecieramy przez sitko. Podajemy jako deser z biszkoptami lub jako napój.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
kolorek

POTRAWY MLECZNE


3. 1. Kaszka kukurydziana na mleku modyfikowanym (butelką od 6 m-ca)
Skład: mleko następne płynne 150g (np.Bebiko2, Nan2), 2 łyżeczki kaszki kukurydzianej, 1/5 szklanki wody (50g).
Przepis: kaszkę pozostawiamy na godzinę w zimnej wodzie aby nasiąkła. Następnie gotujemy przez 25-30 min. Przygotowujemy porcję mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do ugotowanej kaszki dodajemy przygotowane mleko, mieszamy. Przed podaniem sprawdzamy temperaturę.


2. Kaszka ryżowa z mlekiem (butelką od 7 m-ca)
Skład: 180 ml mleka modyfikowanego następnego w postaci płynnej, 5 łyżeczek kaszki ryżowej błyskawicznej.
Przepis: mleko przygotowujemy według zaleceń na opakowaniu. Po odmierzeniu kaszki ryżowej dodajemy do mleka i gotujemy. Ostudzone podajemy dziecku.


3. Kisiel mleczny (butelką od 7m-ca)
Skład: 80 ml mleka następnego, 4g mączki ziemniaczanej, 1 żółtko.
Przepis: mleko następne przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. W części zimnego mleka rozmieszamy mąkę ziemniaczaną i żółtko. Wlewamy na pozostałą ilość wrzącego mleka, i ciągle mieszając zagotowujemy. Kisiel możemy podać polany sokiem owocowym lub owocami z cukrem podanymi obok kisielu.


4. Pasta z twarogu (butelką od 8 m-ca)
Skład: 40g twarogu, 50ml mleka następnego.
Przepis: twaróg roztarty na gładką masę połączyć z ciepłym mlekiem. Papka może być samodzielnym posiłkiem lub jako dodatek do śniadania lub podwieczorku.


5. Kasza manna na mleku modyfikowanym (butelką od 10 m-ca)
Skład: 7 miarek mleka następnego, 180 ml wody, 3 łyżeczki kaszy manny, 2 płaskie łyżeczki cukru.
Przepis: wodę zagotowujemy a następnie ostudzamy. Do części wody dodajemy kaszę i cukier, gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu kaszy. Pozostała ilość wody służy do rozprowadzenia mleka. Łączymy z ugotowaną kaszą manną.


POTRAWY Z JAJKIEM


1. Kisiel mleczny z żółtkiem (butelką od 7m-ca)
Skład: 20 g mleka następnego, 100 ml wody, łyżeczka mączki ziemniaczanej, ½ żółtka.
Przepis: wodę zagotowujemy i po schłodzeniu rozprowadzamy mleko. W pozostałej ilości wody rozprowadzamy mączkę ziemniaczaną i żółtko mieszając starannie doprowadzamy do gotowania się. Łączymy z rozprowadzonym mlekiem. Podajemy z sokiem owocowym.


2. Kleik ryżowy z żółtkiem i jabłkiem (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład: 5-6 łyżek kleiku ryżowego lub kaszki, jabłko, łyżeczka oliwy z oliwek, pół żółtka, 100ml wody.
Przepis: jabłko myjemy, obieramy i trzemy na tarce. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy. Następnie chłodzimy i dodajemy kleik ryżowy i ½ żółtka. Mieszamy i gotujemy. Po zagotowaniu dodajemy oliwkę lub masło.


3. Lane kluski (butelką od 7 m-ca)
Skład: 100g mleka modyfikowanego płynnego, 5g mąki kukurydzianej, żółtko.
Przepis: mleko przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Żółtko łączymy z mąką i 2 łyżeczkami wody na jednolitą masę , następnie wlewamy cieniutkim strumieniem na wrzące mleko, zagotowujemy. Kluseczki powinny być bardzo miękkie.


4. Papka warzywna z żółtkiem (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład: ½ marchewki, 2 różyczki kalafiora, ½ małego ziemniaka, łyżeczka masła, 100ml wody.
Przepis: warzywa myjemy, ziemniaka i marchewkę obieramy i płuczemy. Wodę gotujemy i wrzucamy warzywa doprowadzając do miękkości (ok. 20 min). Dodajemy ugotowane żółtko, masło i wszystko miksujemy. Gotujemy i po schłodzeniu podajemy.


5. Zupa jarzynowa z żółtkiem (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład: ¼ małej marchwi (30g) , ½ małego ziemniaka (20g), ¼ korzenia pietruszki (20g), plaster małego selera (20g), łyżeczka masła, 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego, ½ żółtka, 120 ml wody (uzupełniać w czasie gotowania).
Przepis: warzywa myjemy ,obieramy i płuczemy. Jajko sparzamy wrzątkiem, oddzielamy białko od żółtka i dzielimy żółtko na dwie porcje. Warzywa kroimy, wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu 20 min. Ugotowane warzywa przecieramy lub miksujemy. Dodajemy kleik ryżowy, masło i żółtko, mieszamy i zagotowujemy. Przed podaniem sprawdzamy temperaturę.


6. Bukiet warzyw z jajkiem (piersią od 11 m-ca, butelką od 11 m-ca)
Skład: 2-3 gałązki kalafiora, mały ziemniak, ½ marchewki, jajko , 2 łyżeczki masła, ½ łyżeczki posiekanego szczypiorku.
Przepis: warzywa gotujemy w lekko osolonej wodzie. Jajko po sparzeniu roztrzepujemy widelcem. Na spodek wkładamy łyżeczkę masła , wylewamy roztrzepane jajko i umieszczamy w rondelku z wrzącą wodą do ścięcia się. Następnie podrobione warzywa i ścięte jajko układamy na talerzyku z dodatkiem masła, posypane szczypiorkiem. Podajemy dziecku rozgniecione widelcem.


7. Jajecznica na parze ze szczypiorkiem (piersią od 11 m-ca, butelką od 11 m-ca)
Skład: 1 jajo, 2 płaskie łyżki masła, łyżeczka posiekanego szczypiorku, łyżeczka mleka.
Przepis: szczypior myjemy i drobno kroimy, parzymy wrzątkiem przez 1 minutę. Gotujemy wodę w garnku. Spodeczek smarujemy masłem i wstawiamy do garnka z wrzątkiem. Na spodeczek wbijamy jajko i starannie mieszamy do ścięcia się białka. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
kolorek

ZUPKI


1. Pierwsza zupka marchewkowa (piersią od 5 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład: ½ średniej marchwi (60g), mały ziemniak (30g), łyżeczka oliwy lub świeżego masła, 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego, 100 g wody .
1 porcja = 150 g
Przepis: warzywa myjemy, obieramy i płuczemy, a następnie kroimy drobno w kostkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem, najlepiej ok. 30 min. Miękkie ugotowane warzywa miksujemy lub przecieramy przez sitko. Następnie łączymy z wywarem i kleikiem, doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy oliwę i mieszamy.


2. Pierwsza zupka jarzynowa (piersią od 7 m-ca, butelką od 5 m-ca)
Skład: ½ małej marchwi (40g), mały ziemniak (30g), ¼ korzenia pietruszki (15g).
Przepis: warzywa myjemy, obieramy i płuczemy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości (20-30 min). Uzupełniamy wodą podczas gotowania. Ugotowane warzywa miksujemy lub przecieramy przez sitko, a następnie łączymy z wywarem i kleikiem ryżowym. Gotujemy całość mieszając dodajemy oliwę. Po schłodzeniu podajemy dziecku.



3. Zupa marchewkowa z mlekiem modyfikowanym (butelką od 5 m-ca)
Skład: ½ małej marchwi (50g), średni ziemniak (70g), łyżeczka kiełku ryżowego, 60g mleka modyfikowanego następnego, 60 ml wody.
1 porcja = 180 g
Przepis: warzywa po umyciu i obraniu kroimy w drobną kostkę. Wkładamy je do wrzątku i gotujemy ok. 20 min. Miękkie ugotowane warzywa miksujemy lub przecieramy przez sitko, dodajemy kleik i zagotowujemy mieszając. Przygotowujemy mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zmiksowane warzywa dokładnie mieszamy z mlekiem modyfikowanym i podgrzewamy zupę. Przed podaniem należy sprawdzić temperaturę.


4. Zupa jarzynowa z buraczkiem (piersią od 6 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład: ½ marchwi (30g), ½ ziemniaka (20g), ½ pietruszki (20g), ½ buraka (20g), łyżeczka świeżego masła , 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego, 120 ml wody uzupełnianej podczas gotowania.
Przepis: warzywa myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy. Następnie wkładamy do wrzącej wody do ugotowania ok. 20 min. Po ugotowaniu warzywa przecieramy przez sitko , dodajemy kleik, mieszamy i doprowadzamy do gotowania. Następnie dodajemy masło i studzimy.


5. Zupka jarzynowa z cielęciną (piersią od 7 m-ca, butelką od 6 m-ca)
Skład: 2 łyżki kleiku kukurydzianego, 20g cielęciny, 100g wody, 1/5 małej marchwi (20g), ½ małego ziemniaka (20g), ½ małej pietruszki (20g), brokuły (20g), seler (10g), łyżeczka oleju sojowego lub oliwy z oliwek.
Przepis: warzywa myjemy ,obieramy, płuczemy a następnie drobno kroimy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości (20 min). Miksujemy. Osobno ugotowane mięso drobno siekamy. Następnie mięso, kleik z warzyw oraz oliwę dodajemy do wywaru z ugotowanego mięsa. Mieszamy gotując. Po ostygnięciu podajemy dziecku.


6. Zupa jarzynowa z cielęciną i kleikiem (piersią od 7 m-ca, butelką od 6 m-ca)
Skład: ½ małej marchwi, mały ziemniak, ½ pietruszki (20g), 2 łyżeczki kleiku ryżowego, łyżeczka masła, 120 ml wody, 20 g cielęciny.
Przepis: warzywa myjemy, obieramy i płuczemy. Cielęcinę czyścimy z błon i wkładamy do wrzącej wody , gotujemy do miękkości. Osobno ugotowane warzywa dodajemy do kleiku i mięsa. Wszystko miksujemy. Dodajemy masło i ponownie gotujemy.


7. Zupa jarzynowa z kaszką kukurydzianą i masłem (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład: ½ małej marchwi, mały ziemniak, ½ pietruszki, 2 łyżeczki kleiku ryżowego, łyżeczka masła, 120ml wody, 20g mięsa cielęcego.
Przepis: kaszkę kukurydzianą zalewamy chłodną przegotowaną wodą 30ml. Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy i wkładamy do wrzącej wody. Dodajemy kaszkę kukurydzianą i lekko mieszając gotujemy ok. 20 min. Po ugotowaniu miksujemy ,dodajemy masło i ponownie zagotowujemy. Studzimy i podajemy dziecku.


8. Zupa jarzynowo-fasolowa (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład: ¼ małej marchwi (20g), ½ małego ziemniaka (20g), ½ małej pietruszki (20g), 5 strączków fasolki szparagowej, łyżeczka oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek, 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego, 100-120 ml wody.
Przepis; warzywa myjemy, obieramy i płuczemy. Odcinamy końcówki fasolki i usuwamy włókienka. Kroimy i wrzucamy do wrzącej wody gotując do miękkości (20 min). Ugotowane warzywa przecieramy przez sitko lub miksujemy. Dodajemy kleik ryżowy, oliwę i mieszamy doprowadzając do zagotowania. Studzimy przed podaniem. Możemy ewentualnie dodać 10 g ugotowanej , dobrze posiekanej piersi indyka, kurczaka lub cielęciny.


9. Zupa marchewkowo-ziemniaczana z żółtkiem (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład: ½ marchwi (60g), ziemniak (50g), łyżeczka posiekanego pora (70g), łyżeczka kleiku kukurydzianego, łyżeczka masła, 100ml wody, ½ żółtka.
Przepis: marchewkę i ziemniaka myjemy, obieramy i płuczemy. Por po umyciu drobno kroimy. Do zagotowanej wody wrzucamy pokrojone warzywa i gotujemy około 20 min. Ugotowane jajko obieramy – oddzielając białko od żółtka. Żółtko dodajemy do zupy i dokładnie miksujemy. Później dodajemy masło i kleik, mieszamy i gotujemy. Po schłodzeniu podajemy dziecku.

10. Zupa z brokułów (piersią od 9 m-ca, butelką od 9 m-ca)
Skład: 100ml wody, łyżka ugotowanych brokułów, łyżka nestle sinlac, łyżka ugotowanego zmielonego mięsa.
Przepis: brokuły gotujemy do miękkości. Następnie wkładamy do czystej wyparzonej miseczki i trzemy je na gładką masę. Dolewamy ostudzoną wodę w której były gotowane , wsypujemy nestle sinlac i mieszamy. Do zupki dokładamy ugotowane zmielone mięso.


11. Zupa wielowarzywna (piersią od 10 m-ca, butelką od 10 m-ca)
Skład: 2 marchewki, pietruszka, ¼ selera, ¼ małego pora, gałązka kalafiora, 1/8 główki kapusty, 3 pomidory, 3 ziemniaki, 3 łyżki oleju ,sól, 3 łyżki soczewicy, pieprz, natka pietruszki, koperek, litr wody.
Przepis: warzywa myjemy, obieramy i płuczemy, drobno kroimy. Do garnka wlewamy olej i dodajemy pokrojone warzywa oraz niewielką ilość wody. Dusimy 5 min. po czym dodajemy obrane ze skóry pomidory, opłukaną soczewicę i wodę. Gotujemy do miękkości. Studzimy i podajemy dziecku.


12. Zupka jarzynowa z olejem sojowym (piersią od 12 m-ca, butelką od 10 m-ca)
Skład: marchewka, kalafior, pietruszka, 5g ryżu lub kaszki kukurydzianej, 3g masła, łyżeczka cukru, 150ml wody.
Przepis: warzywa myjemy, płuczemy i trzemy na tarce lub drobno kroimy. Wkładamy do wrzątku i gotujemy pół godziny do miękkości, a następnie odcedzamy. Wypłukany ryż dodajemy do wrzącego pozostałego wywaru i gotujemy 15-20 min. Warzywa przecieramy przez sitko ,łączymy z ugotowaną kaszą lub ryżem. Dodajemy olej sojowy ,cukier i zagotowujemy.