Czy dostanę tu może przepis na taki pyszny rosołek który nie zawiera vegety, magii, kostki rosołowej a jest tak samo pyszny a zdrowszy jakby był z tymi ulepszaczami smaku ??
Byłby idealny dla nas na niedzielę a i mały by mógł go zjeść :))
Odpowiedzi
2013-06-26 09:55:07
U mnie w domu tylko taki rosół się je;) rosół z kostkami itd... to nie rosół;)
2013-06-26 10:36:36
kurczaka w kawałkach wypłukaj daj do garczka zalej zimna woda i postaw na palniku, gotuj jak zaczna pojawiac sie szumowiny to je musisz zbierac .Gdy rosół sie zagotuje to mozesz zmniejszyc na mniejszy gaz i wtedy dodac marchewki całei pietruszke, ja daje jeszcze por seler razem wiąze nicia i to wrzucam do rosołku i do tego cebula, alewupce podpiekam ja na palniku.Gotuje rosolek i przyprawiam tylko sola i pieprzem.
2013-06-26 10:38:14
2013-06-26 10:40:59
dobry rosół powinien gotowac sie 4-5 godz tzn nie gotowac na duzym ogniu tylko tak pyrkolić na małym ogniu
2013-06-26 10:50:09
2013-06-26 12:17:52
U nas prawdziwy rosół musi być na wołowinie (tańsze rosołowe kawałki) i kurczaku (cały lub jak u mnie po wykrojeniu piersi i udek na inne danie lub kawałki). Umyte mięso wkładasz do --> zimnej wody, zagotowujesz, zbierasz szumy, aby był klarowny. Dodajesz liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren czarnego pieprzu. Gotujesz na malutkim ogniu, aby tylko pyrkało, po ok 1-1,5 h wyjmujesz kurczaka ( bo się rozpadnie) wołowinę gotujesz jeszcze z 1,5h. Teraz dodajesz włoszczyznę : u mnie seler, pietruszka, marchewka, kawałek kapusty, opieczona cebula. Po godzince - kapustę, cebulę - odcedzam wyrzucam. Wkładam kurczaka i solę, gotuję chwilę. Przy wydawaniu na makaron kroję trochę marchewki z rosołu i sypię natką pietruszki, zalewam gorącym rosołem, w młynku podaję na stół pieprz dla tych co lubią ostro. Wygląda skomplikowanie, ale to się praktycznie samo gotuje. Smacznego :)
2013-06-26 12:31:39
2013-06-26 12:39:03
Ja rosół robię tak.
Ćwiartuję kuraka myję i do gara, jakieś mięsko wołowe koniecznie żeby było z kostką ! myję te mięsko na kostce i do gara dodaję marchew, selera, pietruszkę i por ( ale por tylko zieloną części ) ważę na małym ogniu z 3-4 godziny ( jak zacznie wrzeć to dolewam po trochę wody ) szumki zbieram bo nie wyobrażam sobie nie klarownego rosołu, na 30 min przed zagotowaniem rosołu dodaję sparzoną na ogniu cebulkę, chwilkę warzę dodaję sól i pieprz zagotowuję wył i git rosół. Wyciągam mięsko przecedzam z warzyw i mam super żółciutki rosół
2013-06-26 12:42:49
2013-06-26 12:45:43
rosól jest klarowy z szumowinami !! :) jak sie je wymiesza że tak powiem ta piana się rozpuszcza i jej nie widać :) rosół jest czyściutki żółciutki i wzbogacony w cenne witaminy których wy się pozbywacie :)
Kategorie pytań
-
Antykoncepcja
-
Bezpłodność
-
Choroby i zdrowie
-
Ciuszki dla bobasa
-
Dieta karmiącej mamy
-
Dieta niemowlęcia
-
Dieta przyszłej mamy
-
Edukacja i wychowanie
-
Ginekologia
-
Gry i zabawy
-
Higiena i pielęgnacja
-
Laktacja i karmienie
-
Moda i Uroda
-
Nianie, opiekunki
-
Niemowlęta
-
Noworodki
-
Objawy ciąży
-
Poronienie
-
Poród i Połóg
-
Pozostałe
-
Prawo
-
Prawo i ciąża
-
Przebieg ciąży
-
Rozwój dziecka
-
Sport i Ćwiczenia
-
Sport i ćwiczenia dla mamy
-
Sprzedam
-
Szpitale, lekarze, położne
-
Uwagi i opinie
-
Zabawki i akcesoria
-
Zakupy
-
Zdrowie w ciąży
Pytania o ciąże
- 1 tydzień ciąży
- 2 tydzień ciąży
- 3 tydzień ciąży
- 4 tydzień ciąży
- 5 tydzień ciąży
- 6 tydzień ciąży
- 7 tydzień ciąży
- 8 tydzień ciąży
- 9 tydzień ciąży
- 10 tydzień ciąży
- 11 tydzień ciąży
- 12 tydzień ciąży
- 13 tydzień ciąży
- 14 tydzień ciąży
- 15 tydzień ciąży
- 16 tydzień ciąży
- 17 tydzień ciąży
- 18 tydzień ciąży
- 19 tydzień ciąży
- 20 tydzień ciąży
- 21 tydzień ciąży
- 22 tydzień ciąży
- 23 tydzień ciąży
- 24 tydzień ciąży
- 25 tydzień ciąży
- 26 tydzień ciąży
- 27 tydzień ciąży
- 28 tydzień ciąży
- 29 tydzień ciąży
- 30 tydzień ciąży
- 31 tydzień ciąży
- 32 tydzień ciąży
- 33 tydzień ciąży
- 34 tydzień ciąży
- 35 tydzień ciąży
- 36 tydzień ciąży
- 37 tydzień ciąży
- 38 tydzień ciąży
- 39 tydzień ciąży
- 40 tydzień ciąży