Najaktywniejsze:
Komentarze
2014-01-20 09:45
może juz było ale nie chce mi się czytać :)[rzepis na budyń waniliowy ( mojemu aż się uszy trzęsą):)) Gotujemy 60 ml wody, w drugich 60 ml rozrabiamy czubatąlyzeczkęmąki ziemniaczanej, pół zółtka, łyzeczkę cukru waniliowego, w kolejnych 60 ml (przegotwanej ostudzonej do 40 st) rozrabiamy 4 miarki mm) jak czysta woda się zagotuje dolewamy tą częśc z zoltkiem i mąką, mieszamy cały czas gotując ok 1min. jak to przestygnie to dolewamy część z mm i budyń gotowy :)smacznego
2014-02-09 16:14
Jajecznica bez JAJEK ... tak przekornie trochę ;-)
Omlet bez jajek to prawdziwa rewelacja! Odpada nam tu uczulenie na białko jaja, żółtko jaja, gluten (niektórzy dodają mąkę ), nie ma też laktozy mlecznej i kleistej kazeiny
Jest za to tofu, mleko sojowe, kokosowe i dostępne warzywa.
Potrzebujemy:
- 1 kostka 200 g naturalnego tofu,
- 1/2 szklanki mleka sojowego,
- 1/4 szklanki mleka kokosowego,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 1 łyżka mąki jaglanej lub gryczanej, ew. ryżowej,
- 1 pęczek szczypioru,
- 1 cebulka drobno posiekana,
- 2 liście jarmużu przelane wrzątkiem lub liści szpinaku,
- 1 marchew pocięta na cieniutkie plasterki lub mały ziemniak,
- olej do smażenia (np. z pestek winogron).
Smażymy na oleju plastry marchwi i cebulę. W miedzy czasie oddzielamy od głównej gałązki zmiękczone wrzątkiem liście jarmużu.
( jeżeli przeszkadza nam zbytnia mięsistość listków jarmużu, możemy przetrzymać je we wrzątku 2 minuty).
W blenderze miksujemy do konsystencji śmietany tofu z mlekiem, mąką, kurkumą i kminem. Wylewamy „koktajl” na rozgrzaną marchew i cebulę. Wrzucamy rozdrobniony jarmuż i na przykład cząstki pomidorów.
Nie mieszamy. Całość ścina się około 2 minuty. Można dorzucić teraz dodatkowe kosteczki tofu i przykryć patelnię pokrywką na kolejne 2 minuty
Danie przyprawiamy na talerzu solą i pieprzem. Przystrajamy surową natką, liśćmi kolendry lub świeżymi ziołami. O rety, jakie to pyszne…
Ja nie probowałam jezcze , ale przepis jest stad: