Najaktywniejsze:

Komentarze

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
katiuszka

Acha.. dodajcie mniej cukru ( ja daje nawet 1/2) bo sa bardzo slodkie. Mniej oleju tez starczy.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
8karo8

może juz było ale  nie chce mi się czytać :)[rzepis na budyń waniliowy ( mojemu aż się uszy trzęsą):)) Gotujemy 60 ml wody, w drugich 60 ml rozrabiamy czubatąlyzeczkęmąki ziemniaczanej, pół zółtka, łyzeczkę cukru waniliowego, w kolejnych 60 ml (przegotwanej ostudzonej do 40 st) rozrabiamy 4 miarki mm) jak czysta woda się zagotuje dolewamy tą częśc z zoltkiem i mąką, mieszamy cały czas gotując ok 1min. jak to przestygnie to dolewamy część z mm i budyń gotowy :)smacznego

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
katiuszka

Wyprubuję... mam tylko 1 pytanie - jak Ci sie udaje dać 1/2 zółtka?

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
8karo8

odzielam białko od żółtka nad zlewem i jak mi w skorupce zostanie samo żółtko to nabieram mniej więcej pół malą łyzeczką ;)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
katiuszka

Dziekuję...  postaram się, albo zrobię podwójną porcję :-)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
8karo8

jeśli Twój maluszek juz jadł całe zółtko to mozesz zrobić jedną porcję na całym żółtku. ja mojemu dopiero wprowadzam powoli więc daję polowę

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
katiuszka

Tak, Ala juz je cale. Za chwie bedzie miala roczek. Dziekujemy... smiley

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
katiuszka

Jajecznica bez JAJEK ... tak przekornie trochę ;-)

 

JAJECZNICA BEZ JAJ

 

Omlet bez jajek to prawdziwa rewelacja! Odpada nam tu uczulenie na białko jaja, żółtko jaja, gluten (niektórzy dodają mąkę ), nie ma też laktozy mlecznej i kleistej kazeiny ;)

Jest za to tofu, mleko sojowe, kokosowe i dostępne warzywa.

Potrzebujemy:

- 1 kostka 200 g naturalnego tofu,

- 1/2 szklanki mleka sojowego,

- 1/4 szklanki mleka kokosowego,

- 1/2 łyżeczki kurkumy,

- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,

- 1 łyżka mąki jaglanej lub gryczanej, ew. ryżowej,

- 1 pęczek szczypioru,

- 1 cebulka drobno posiekana,

- 2 liście jarmużu przelane wrzątkiem lub liści szpinaku,

- 1 marchew pocięta na cieniutkie plasterki lub mały ziemniak,

- olej do smażenia (np. z pestek winogron).

Smażymy na oleju plastry marchwi i cebulę. W miedzy czasie oddzielamy od głównej gałązki zmiękczone wrzątkiem liście jarmużu.

JAJECZNICA BEZ JAJ

( jeżeli przeszkadza nam zbytnia mięsistość listków jarmużu, możemy przetrzymać je we wrzątku 2 minuty).

W blenderze miksujemy do konsystencji śmietany tofu z mlekiem, mąką, kurkumą i kminem. Wylewamy „koktajl” na rozgrzaną marchew i cebulę. Wrzucamy rozdrobniony jarmuż i na przykład cząstki pomidorów.

Nie mieszamy. Całość ścina się około 2 minuty. Można dorzucić teraz dodatkowe kosteczki tofu i przykryć patelnię pokrywką na kolejne 2 minuty 

Danie przyprawiamy na talerzu solą i pieprzem. Przystrajamy surową natką, liśćmi kolendry lub świeżymi ziołami. O rety, jakie to pyszne…

Ja nie probowałam jezcze , ale przepis jest stad:

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
katiuszka

http://metadieta.pl/jajecznica-bez-jaj/

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
katiuszka

Przepisy na ciasta bez mleka i jajek:

http://pinkcake.blox.pl/strony/ciastabezjajek.html