Najaktywniejsze:
Komentarze
2014-08-10 16:08
2014-08-10 16:16
2014-08-11 08:48
2014-08-25 09:48
Ja to golabkowe antytalencie jestem. Problem z kapustą mam. Buuu...
2014-08-25 09:52
Wlasnie o to zawijanie chodzi. Dwie lewe rączki mam Iwonko do tego; -)
2014-09-01 13:39
Zapiekanka porowa (porcja na dwa obiady)
składniki
paczka makaronu: rurek lub kokardek
3 pory średniej wielkości
3 cebule średniej wielkości
dwie garście pieczarek
kawałek kiełbasy lub 2-3 parówki
4 pomidory
3 jajka
pół szklanki śmietany
pół łyżeczki bazylii
sól
świeżo zmielony pieprz
4 łyżki oliwy
duża garść startego, żółtego sera
sposób przygotowania
Makaron gotuję w dużej ilości osolonej wody z łyżką oliwy. Kiedy lekko twardawy, odcedzam i przelewam zimna woda, by się nie sklejał.
Z porów odcinam zielone części i dokładnie myję pod bieżącą wodą. Kroję na skośne plastry o grubości 0,5 cm.
Cebule obieram i siekam na drobną kostkę.
Pieczarki obieram i kroję na niezbyt małe kawałki.
Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam pory razem z cebulą i cały czas mieszając smażę przez kilka minut. Kiedy zaczyna się szklić, dodaję pieczarki i kiełbasę (parówki) pokrojone w plastry i często mieszając, smażę, aż pieczarki będą miękkie. Doprawiam solą i pieprzem.
Pomidory obieram (nakrawam je płytko na krzyż i zalewam wrzątkiem, po kilki chwilach, skóra będzie sama z nich schodzić), kroję na ósemki i usuwam sok i nasiona.
Do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego wrzucam połowę makaronu, na to wrzucam usmażone pory z pieczarkami, cebulą i kiełbasą. Na farsz wylewam roztrzepane jajka. Na to wrzucam pomidory. Posypuję połowa startego sera, doprawiam bazylią i przykrywam pozostałym makaronem. Wierzch zapiekanki polewam śmietaną, posypuję pozostałym serem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut.
Podaję mocno gorące z dużą porcją sałaty z sosem vinaigrette.
2014-09-15 18:03
Witam :)
Mam dla Was super przepis na makaron ze szpinakiem.
SKŁADNIKI:
*makaron ( jaki chcecie, ale nie polecam nitek tylko rrki )
* szpinak
* cebulę
* pierś z kurczaka
* ząbek czosnku lub 2 koski czosnku Knor
* cukinia
* pieprz i sól
*olej
* śmietana
Makaron gotujemy. Cebule kroimy na kostkę i dajemy na gorący olej , delikatnie podsmażamy. Pierś z kurczaka kroimy w koste i dorzucamy do cebuli . Tak smażymy aż pierś "dojdzie" do siebie. Pokrojoną cukinię dorzucamy do piersi .Makaron cedzimy i dajemy do miski. Do tego dorzucamy pierś z kurczaka i cukinię podsmażoną. Do tego wszystkiego dodajemy szpinak , sól pieprz, i czosnek . Wszystko mieszamy ,po czym dodajemy śmietanę i jeszcze raz mieszamy . PYYYCHOOOOOTA !
polecam. !