Najaktywniejsze:

Komentarze

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
katiuszka
Szkoda, że nie można fodac tu zdjęć. Dlatego wstawiam w Galerii nsdz dzisiejszy obiad.
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
katiuszka
Nie ma szansy dodać zdjęcia zrobionego smartfonem. Niestety za duże :-(
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
katiuszka
Coco pisała, ze smaży jajka na mleku. Jeszcze nie próbowałam.
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
katiuszka

Ja to golabkowe antytalencie jestem.  Problem z kapustą mam.  Buuu...

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
katiuszka

Wlasnie o to zawijanie chodzi.  Dwie lewe rączki mam Iwonko do tego; -)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
koniczynka87

Zapiekanka porowa (porcja na dwa obiady)

składniki

paczka makaronu: rurek lub kokardek
3 pory średniej wielkości
3 cebule średniej wielkości
dwie garście pieczarek
kawałek kiełbasy lub 2-3 parówki
4 pomidory
3 jajka
pół szklanki śmietany
pół łyżeczki bazylii
sól
świeżo zmielony pieprz
4 łyżki oliwy
duża garść startego, żółtego sera

 


sposób przygotowania

Makaron gotuję w dużej ilości osolonej wody z łyżką oliwy. Kiedy lekko twardawy, odcedzam i przelewam zimna woda, by się nie sklejał.

Z porów odcinam zielone części i dokładnie myję pod bieżącą wodą. Kroję na skośne plastry o grubości 0,5 cm.

Cebule obieram i siekam na drobną kostkę.

Pieczarki obieram i kroję na niezbyt małe kawałki.

Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam pory razem z cebulą i cały czas mieszając smażę przez kilka minut. Kiedy zaczyna się szklić, dodaję pieczarki i kiełbasę (parówki) pokrojone w plastry i często mieszając, smażę, aż pieczarki będą miękkie. Doprawiam solą i pieprzem.

Pomidory obieram (nakrawam je płytko na krzyż i zalewam wrzątkiem, po kilki chwilach, skóra będzie sama z nich schodzić), kroję na ósemki i usuwam sok i nasiona.

Do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego wrzucam połowę makaronu, na to wrzucam usmażone pory z pieczarkami, cebulą i kiełbasą. Na farsz wylewam roztrzepane jajka. Na to wrzucam pomidory. Posypuję połowa startego sera, doprawiam bazylią i przykrywam pozostałym makaronem. Wierzch zapiekanki polewam śmietaną, posypuję pozostałym serem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut.

Podaję mocno gorące z dużą porcją sałaty z sosem vinaigrette.

 

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
monika1103

Witam :)

Mam dla Was super przepis na makaron ze szpinakiem.

SKŁADNIKI:

*makaron ( jaki chcecie, ale nie polecam nitek tylko rrki )

* szpinak

* cebulę

* pierś z kurczaka

* ząbek czosnku lub 2 koski czosnku Knor

* cukinia

* pieprz i sól

*olej

* śmietana

 

Makaron gotujemy. Cebule kroimy na kostkę i dajemy na gorący olej , delikatnie podsmażamy. Pierś z kurczaka kroimy w koste i dorzucamy do cebuli . Tak smażymy aż pierś "dojdzie" do siebie. Pokrojoną cukinię dorzucamy do piersi .Makaron cedzimy i dajemy do miski. Do tego dorzucamy pierś z kurczaka i cukinię podsmażoną. Do tego wszystkiego dodajemy szpinak , sól pieprz, i czosnek . Wszystko mieszamy ,po czym dodajemy śmietanę i jeszcze raz mieszamy . PYYYCHOOOOOTA !

polecam. !