w sobote mam nalot dziadków mojego narzeczonego ;) i mam problem z drugim daniem ;) w piątek bede robiła fasolową zupke takze na 1 bedzie fasolowa ;) a co na drugie? cos zebym nie spaliła i zeby nie był to standardowy schabowy czy mielony ;)
Odpowiedzi
2012-10-04 10:04:39
Ja bym chyba nie podała fasolowej jako pierwsze danie, bo jak dla mnie to jest tak sycąca zupa, że starczy za cały obiad. :) Poza tym ciężko do niej dobrać coś, co będzie pasować na drugie. :) A jeśli chodzi właśnie o to drugie danie, to może jakieś roladki? :) Albo mogę Ci polecić kotlety jakie robi moja teściowa: kotlety z piersi z kurczaka już usmażone, na kotleta kładziemy trochę uprzednio podsmażonej papryki i pieczarek, to posypujemy startym żółtym serem i do piekarnika na chwilkę. :) Niby nic, a cieszy. :) Weź pod uwagę, że dziadkowie, to dziadkowie. :P Na Twoim miejscu wolałabym zrobić coś tradycyjnego. :P
2012-10-04 10:08:15
Kurczak z piekarnika+ziemniaczki+pyszna surówka :) Przyprawiasz po swojemu,zioła i przyprawy do wyboru do koloru no i nie przypalisz na bank ;)
2012-10-04 10:08:35
2012-10-04 10:15:40
2012-10-04 10:18:42
fasolowa to raczej cholernie kiepski pomysł. Nie dość że będzie koncert przy stole-bo wzdymająca to nie wiesz jeszcze, czy dziadków nie będą bolały brzuchy.
zupę-to pewnie podałabym każdą inną tylko nie fasolową, a na drugie może bitki w sosie pieczeniowym. Robisz podobnie jak gulasz. Mięso(łopatkę) kroisz tak jak schabowego, rozbijasz i smażysz z przyprawami. Później dolewasz olej i zalewasz wodą i postępujesz jak z gulaszem tyle że dodajesz(jak mięso będzie pół miękkie) pomidory z puszki oraz(ale nie koniecznie-ja daje) paprykę czerwoną w kostkach. Gotujesz aż się zrobi miękkie mięso. Doprawiasz do smaku wedle uznania. Do tego sałatka z pekińskiej z pomidorem, papryką, cebulą, ogórkiem, majonezem. Pychota :)
2012-10-04 10:31:14
zupę-to pewnie podałabym każdą inną tylko nie fasolową, a na drugie może bitki w sosie pieczeniowym. Robisz podobnie jak gulasz. Mięso(łopatkę) kroisz tak jak schabowego, rozbijasz i smażysz z przyprawami. Później dolewasz olej i zalewasz wodą i postępujesz jak z gulaszem tyle że dodajesz(jak mięso będzie pół miękkie) pomidory z puszki oraz(ale nie koniecznie-ja daje) paprykę czerwoną w kostkach. Gotujesz aż się zrobi miękkie mięso. Doprawiasz do smaku wedle uznania. Do tego sałatka z pekińskiej z pomidorem, papryką, cebulą, ogórkiem, majonezem. Pychota :)
2012-10-04 10:39:17
zupę-to pewnie podałabym każdą inną tylko nie fasolową, a na drugie może bitki w sosie pieczeniowym. Robisz podobnie jak gulasz. Mięso(łopatkę) kroisz tak jak schabowego, rozbijasz i smażysz z przyprawami. Później dolewasz olej i zalewasz wodą i postępujesz jak z gulaszem tyle że dodajesz(jak mięso będzie pół miękkie) pomidory z puszki oraz(ale nie koniecznie-ja daje) paprykę czerwoną w kostkach. Gotujesz aż się zrobi miękkie mięso. Doprawiasz do smaku wedle uznania. Do tego sałatka z pekińskiej z pomidorem, papryką, cebulą, ogórkiem, majonezem. Pychota :)
wiesz co to jest ogólnie totalnie bez różnicy jakie dasz pomidory, czy z puszki czy z parapetu. Jak nie mam na parapecie takich prawdziwych, to daje z puszki tyle że jeszcze czasami dodaje łyżkę koncentratu na wzmocnienie smaku. Jak masz parapetowe to sparzyć trzeba, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. To wszystko i tak ci się później rozgotuje. Jeżeli nie masz pomidorów to dajesz 2-3 łyżki koncentratu. Tak do smaku. Paprykę dodajesz trochę po pomidorach-tak żeby była lekko twardawa w sosie. Nie wiem jak robisz gulasz.. ja do niego na koniec daje sos pieczeniowy ciemny-i płaską łyżkę śmietany. Oczywiście przyprawy. Tu ma mieszać się smak typowego gulaszu z smakiem pomidorów(i papryki).
2012-10-04 10:43:16
zupę-to pewnie podałabym każdą inną tylko nie fasolową, a na drugie może bitki w sosie pieczeniowym. Robisz podobnie jak gulasz. Mięso(łopatkę) kroisz tak jak schabowego, rozbijasz i smażysz z przyprawami. Później dolewasz olej i zalewasz wodą i postępujesz jak z gulaszem tyle że dodajesz(jak mięso będzie pół miękkie) pomidory z puszki oraz(ale nie koniecznie-ja daje) paprykę czerwoną w kostkach. Gotujesz aż się zrobi miękkie mięso. Doprawiasz do smaku wedle uznania. Do tego sałatka z pekińskiej z pomidorem, papryką, cebulą, ogórkiem, majonezem. Pychota :)
wiesz co to jest ogólnie totalnie bez różnicy jakie dasz pomidory, czy z puszki czy z parapetu. Jak nie mam na parapecie takich prawdziwych, to daje z puszki tyle że jeszcze czasami dodaje łyżkę koncentratu na wzmocnienie smaku. Jak masz parapetowe to sparzyć trzeba, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. To wszystko i tak ci się później rozgotuje. Jeżeli nie masz pomidorów to dajesz 2-3 łyżki koncentratu. Tak do smaku. Paprykę dodajesz trochę po pomidorach-tak żeby była lekko twardawa w sosie. Nie wiem jak robisz gulasz.. ja do niego na koniec daje sos pieczeniowy ciemny-i płaską łyżkę śmietany. Oczywiście przyprawy. Tu ma mieszać się smak typowego gulaszu z smakiem pomidorów(i papryki).
2012-10-04 10:47:12
Hmm mi od razu w oczy wpadl piatek :) I dziadkowie. Ciekawe, czy w piatek jedza miesko. Bo wiele osob posci (np. ja). U mnie w piatki gosci wiec rybka. Do tego najlepiej pasuje surowka z kiszonej kapusty i zwyczajnie ziemniaczki. Rybe mozna kupic w mrozonych kostkach. przyprawic sola, pieprzem i usmazyc w mace i jajku.
A do tego moze na pierwsze zupka ogorkowa :)
Kategorie pytań
-
Antykoncepcja
-
Bezpłodność
-
Choroby i zdrowie
-
Ciuszki dla bobasa
-
Dieta karmiącej mamy
-
Dieta niemowlęcia
-
Dieta przyszłej mamy
-
Edukacja i wychowanie
-
Ginekologia
-
Gry i zabawy
-
Higiena i pielęgnacja
-
Laktacja i karmienie
-
Moda i Uroda
-
Nianie, opiekunki
-
Niemowlęta
-
Noworodki
-
Objawy ciąży
-
Poronienie
-
Poród i Połóg
-
Pozostałe
-
Prawo
-
Prawo i ciąża
-
Przebieg ciąży
-
Rozwój dziecka
-
Sport i Ćwiczenia
-
Sport i ćwiczenia dla mamy
-
Sprzedam
-
Szpitale, lekarze, położne
-
Uwagi i opinie
-
Zabawki i akcesoria
-
Zakupy
-
Zdrowie w ciąży
Pytania o ciąże
- 1 tydzień ciąży
- 2 tydzień ciąży
- 3 tydzień ciąży
- 4 tydzień ciąży
- 5 tydzień ciąży
- 6 tydzień ciąży
- 7 tydzień ciąży
- 8 tydzień ciąży
- 9 tydzień ciąży
- 10 tydzień ciąży
- 11 tydzień ciąży
- 12 tydzień ciąży
- 13 tydzień ciąży
- 14 tydzień ciąży
- 15 tydzień ciąży
- 16 tydzień ciąży
- 17 tydzień ciąży
- 18 tydzień ciąży
- 19 tydzień ciąży
- 20 tydzień ciąży
- 21 tydzień ciąży
- 22 tydzień ciąży
- 23 tydzień ciąży
- 24 tydzień ciąży
- 25 tydzień ciąży
- 26 tydzień ciąży
- 27 tydzień ciąży
- 28 tydzień ciąży
- 29 tydzień ciąży
- 30 tydzień ciąży
- 31 tydzień ciąży
- 32 tydzień ciąży
- 33 tydzień ciąży
- 34 tydzień ciąży
- 35 tydzień ciąży
- 36 tydzień ciąży
- 37 tydzień ciąży
- 38 tydzień ciąży
- 39 tydzień ciąży
- 40 tydzień ciąży