Blog: veecky

« Powrót do listy wpisów
« Poprzedni wpis
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
veecky
veecky
dla zainteresowanych tortem

Dla wszystkich ciekawych toru podaję instrukcję wykonania:

 

Zaczynamy od wyboru rysunku. Wpisujemy w wyszukiwarkę google hasło ktore chcemy namalować. Wybieramy odpowiedni obrazek i drukujemy go w takiej wielkości, jakiej ma być tort.

 

Biszkopt robiłam z tego przepisu: http://www.wielkiezarcie.com/recipe17134.html

Robiłam w blaszce 40x28 i użyłam do biszkopta budyniu czekoladowego i karmelowego oraz 9 jaj, ale lepiej by było z 10 bo wyszedł trochę za niski.

 

Krem robiłam z tej porcji razy 2:

Składniki:
- 1 tabliczka białej czekolady (100g)
- 200g śmietany kremówki (30-36%)
- kostka prawdziwego masła
- opakowanie śmietan-fixu (ewentualnie)
- 1 opakowanie budyniu, np. waniliowego, oraz składniki podane na opakowaniu potrzebne do jego przygotowania

Przygotowanie:
1. Przygotuj budyń według przepisu na opakowaniu, ostudź, ale do gotującego się mleka wrzuć czekoladę.
2. Schłodzoną śmietankę ubij, ewentualnie dodaj po trochu śmietan-fix (jeśli tort ma dłużej poleżeć, inaczej nie jest to konieczne).
3. Kostkę miękkiego masła, czyli takiego w temperaturze pokojowej, utrzyj w czystej misce na gładką masę przystawkami do ucierania (to te spiralne końcówki do miksera).
4. Do roztartego masła dodawaj po łyżce zimny budyń, tak aby masy połączyły się.
5. Do wyżej przygotowanej masy maślano-czekoladowo-budyniowej dodawaj stopniowo, po jednej łyżce, ubitą śmietanę  miksując na najniższych obrotach.
6. Przed dekoracją tortu dobrze jest jeszcze potrzymać trochę masę w lodówce.

 

Przekładamybiszkopt kremem. Ja nasączałam mocną herbatą i strzykawką. Na górny biszkopt smarujemy krem grubości milimetra i kładziemy kartkę papieru. Obrysowujemynożykiem delikatnie kontury obrazka. Potem wypełniamy pola.

 

Ja przekładałam piałym kremem, a potem po trochu kremu mieszałam z barwnikiem. Barwniki miałam takie: http://allegro.pl/wloskie-barwniki-spozywcze-barwnik-spozywczy-12k-i1832518742.html

 

Co chwilę musiałam wkładać tort i krem do lodówki bo było bardzo ciepło i krem się rozpuszczał.

 

Zdjęcie przedstawia tort podczas wykonywania.

Komentarze

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
antoniana

Spróbuję zrobic taki w lutym ^ ^

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
gosiaiemi

Tort fajowy, tylko że ze mnie beztalencie jest ;p hehe wole gosci nie potruc i kupic w sklepie ;)
Gratuluje, male sukcesy sa najwieksza radoscia :)