Czytałam ostatnio pewien artykuł na portalu dziecisawazne. Artykuł był na temat żywienia niemowląt - słoiki vs. jedzonko domowej roboty. Zainteresowała mnie m.in. taka kwestia, tu cytat: "Mamy często nie wiedzą, że kaszkę można zrobić samodzielnie" (tak a propos gotowych kaszek błyskawicznych). Owszem, ja nie wiedziałam, że kaszkę można zrobić samodzielnie, a chętnie bym zrobiła.
Jak zrobić kaszkę kukurydzianą albo ryżową? Albo jakąś inną, bezglutenową? Bo manną się robi tak samo jak błyskawiczną (chyba)?
Odpowiedzi
2011-07-10 19:34:07
nie wiem czy chodzi wam o to:
KASZKA KUKURYDZIANA
"Składniki
4 łyżeczki kaszki kukurydzianej
60 ml wody
150 ml wody
mleko modyfikowane następne 6 miarek + 90 ml wody.
1 łyżeczka cukru
deser owocowy w słoiczku dla niemowląt - 3 łyżeczki
Kaszkę kukurydzianą rozpuścić w 60 ml wody.
150 ml wody zagotować z cukrem i wlać rozpuszczoną kaszkę. Gotować kaszkę 20 min cały czas mieszając i dopełniając wodą gdy zaczyna być zbyt gęsta.
Następnie po ugotowaniu rozpuścić 6 miarek mleka w 90 ml wody i dodać do kaszki. Jesli kaszka się zbryli należy troszke ją jeszcze podgrzać z mlekiem.
Na końcu po ostygnięciu dodać deser owocowy."
innego przepisu nie znalazłam.
2011-07-10 19:35:26
No ale kaszkę kukurydzianą muszę kupić gotową, tak? Ładne mi samodzielne zrobienie. Tak to ja potrafię.
2011-07-10 19:37:25
Kaszkę kukurydzianą to nie wiem, kaszkę ryżową moja mama mówiła, że robiła tak:
gotowała ryż i przecierała przez sitko.
Ja manną kupuje normalną, a nie błyszkawiczną. Gotuję wodę, z wrzątku robię szybko mleko, wsypuję szybko kaszę i przykrywam talerzem. Ładnie pęcznieje i nie potrzeba jej gotować.
2011-07-10 19:38:36
to tak jak byś miała produkować w domu np.ryż.
wydaje mi się że chodzi o samodzielne doprawienie kaszki.że nie kupujesz np. jabłkowej. tylko zwykła-i do tego dodajesz np.tarte jabłko i np.cynamon :P
2011-07-10 19:42:13
gotowała ryż i przecierała przez sitko.
Ja manną kupuje normalną, a nie błyszkawiczną. Gotuję wodę, z wrzątku robię szybko mleko, wsypuję szybko kaszę i przykrywam talerzem. Ładnie pęcznieje i nie potrzeba jej gotować.
2011-07-10 19:50:45
to tak jak byś miała produkować w domu np.ryż.
wydaje mi się że chodzi o samodzielne doprawienie kaszki.że nie kupujesz np. jabłkowej. tylko zwykła-i do tego dodajesz np.tarte jabłko i np.cynamon :P
A żeby nie kupować kaszek smakowych to wiadomo, bo to sam cukier. Lepiej dodać prawdziwe owoce do zwykłej bezsmakowej kaszki. Ja tak w sumie robię. Ale to wg ekorodziców też fastfood.
Kategorie pytań
-
Antykoncepcja
-
Bezpłodność
-
Choroby i zdrowie
-
Ciuszki dla bobasa
-
Dieta karmiącej mamy
-
Dieta niemowlęcia
-
Dieta przyszłej mamy
-
Edukacja i wychowanie
-
Ginekologia
-
Gry i zabawy
-
Higiena i pielęgnacja
-
Laktacja i karmienie
-
Moda i Uroda
-
Nianie, opiekunki
-
Niemowlęta
-
Noworodki
-
Objawy ciąży
-
Poronienie
-
Poród i Połóg
-
Pozostałe
-
Prawo
-
Prawo i ciąża
-
Przebieg ciąży
-
Rozwój dziecka
-
Sport i Ćwiczenia
-
Sport i ćwiczenia dla mamy
-
Sprzedam
-
Szpitale, lekarze, położne
-
Uwagi i opinie
-
Zabawki i akcesoria
-
Zakupy
-
Zdrowie w ciąży
Pytania o ciąże
- 1 tydzień ciąży
- 2 tydzień ciąży
- 3 tydzień ciąży
- 4 tydzień ciąży
- 5 tydzień ciąży
- 6 tydzień ciąży
- 7 tydzień ciąży
- 8 tydzień ciąży
- 9 tydzień ciąży
- 10 tydzień ciąży
- 11 tydzień ciąży
- 12 tydzień ciąży
- 13 tydzień ciąży
- 14 tydzień ciąży
- 15 tydzień ciąży
- 16 tydzień ciąży
- 17 tydzień ciąży
- 18 tydzień ciąży
- 19 tydzień ciąży
- 20 tydzień ciąży
- 21 tydzień ciąży
- 22 tydzień ciąży
- 23 tydzień ciąży
- 24 tydzień ciąży
- 25 tydzień ciąży
- 26 tydzień ciąży
- 27 tydzień ciąży
- 28 tydzień ciąży
- 29 tydzień ciąży
- 30 tydzień ciąży
- 31 tydzień ciąży
- 32 tydzień ciąży
- 33 tydzień ciąży
- 34 tydzień ciąży
- 35 tydzień ciąży
- 36 tydzień ciąży
- 37 tydzień ciąży
- 38 tydzień ciąży
- 39 tydzień ciąży
- 40 tydzień ciąży