« Powrót Następne pytanie »
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
karolcialondyn
karolcialondyn

2014-04-02 11:50

|

edyt. 2014-04-02 12:06

|

Pozostałe

Naleśniki - ktory skladnik jest odpowiedzialny za elastycznosc?

Moje ostatnio ciągle się łamią przy skladaniu,nie wiem dlaczego...

Chce żeby były elastyczne i możliwe do zwiniecia w rulonik...heeelp:)

możecie dodać przepisy,porownam,moze źle cos robie.

Dziękówa:*

Najlepsza odpowiedź!

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
marysia13

Sprawdzony przepis :1 szklanka mleka, 2 jaja, 1,5 szklanki mąki, 1 szklanka wody gazowanej.

Odpowiedzi

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
marysia13

Sprawdzony przepis :1 szklanka mleka, 2 jaja, 1,5 szklanki mąki, 1 szklanka wody gazowanej.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
dioksyneczka

2 jajka, dwie lyzki maki kukurydzianej, pol szkl. mleka, szczypta soli :)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ewa1986

Za dużo mąki dajesz. Dodajesz samą wodę czy mleko? Najlepiej wymieszać trochę mlika i trochę wody gazowanej.
Ja robię zawsze na oko. Mąka, woda, mleko, jajko, przyprawy.
Moja babiczka robiła też tak, że ubijała pianę z białek i na koniec ją dodawała były wtedy takie puszyste.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
milka88

2 jaja, maka, mleko, olej i woda gazowana na oko

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
bonita

ja robię naleśniki z kefirem i wodą gazowaną, czasem dodam odrobinę proszku do pieczenia żeby były pulchne, nie patrzę na proporcje składników.
Na kefirze to ja racuchy robię :)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
karolcialondyn

Za dużo mąki dajesz. Dodajesz samą wodę czy mleko? Najlepiej wymieszać trochę mlika i trochę wody gazowanej.
Ja robię zawsze na oko. Mąka, woda, mleko, jajko, przyprawy.
Moja babiczka robiła też tak, że ubijała pianę z białek i na koniec ją dodawała były wtedy takie puszyste.
zawsze mleko,ale tylko czasem wode,do tego jajo i robie konsystencję mąka, na oko żeby ciasto było odpowiednie,moze byc ze za dużo mąki a za mało jaj.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
bonita

ja robię naleśniki z kefirem i wodą gazowaną, czasem dodam odrobinę proszku do pieczenia żeby były pulchne, nie patrzę na proporcje składników.
Na kefirze to ja racuchy robię :)
a ja naleśniki od niedawna, są lepsze od tych na samej wodzie bądź mleku, bo są delikatniejsze i łatwo dają się zwijać lub układać w trójkąt do zapiekania z twarogiem.
Dobrze wiedzieć. Na samej wodzie ani samym mleku nigdy nie robiłam, zawsze do mleka trochę wody gaz., szczypte soli, jaja, czasem też i tłuszcz, ale na kefirze to tylko racuchy. Następnym razem na kefirze naleśniory usmażę, powinny mieć fajny, kwaskowy smaczek.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
bonita

Przed nałożeniem ciasta dobrze wysmarować patelnię słoniną. I ważne by za długo na patelni ich nie trzymać, ciasto nie może być też zbyt grube ani za cienkie...

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
karolcialondyn

ja robię naleśniki z kefirem i wodą gazowaną, czasem dodam odrobinę proszku do pieczenia żeby były pulchne, nie patrzę na proporcje składników.
Na kefirze to ja racuchy robię :)
a ja naleśniki od niedawna, są lepsze od tych na samej wodzie bądź mleku, bo są delikatniejsze i łatwo dają się zwijać lub układać w trójkąt do zapiekania z twarogiem.
Dobrze wiedzieć. Na samej wodzie ani samym mleku nigdy nie robiłam, zawsze do mleka trochę wody gaz., szczypte soli, jaja, czasem też i tłuszcz, ale na kefirze to tylko racuchy. Następnym razem na kefirze naleśniory usmażę, powinny mieć fajny, kwaskowy smaczek.
Moja babuszka nigdy wody nie dawała i zawsze były pyszne,ale znać te babcine sposoby na wszystko jakże łatwiej byłoby żyć :)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
bonita

ja robię naleśniki z kefirem i wodą gazowaną, czasem dodam odrobinę proszku do pieczenia żeby były pulchne, nie patrzę na proporcje składników.
Na kefirze to ja racuchy robię :)
a ja naleśniki od niedawna, są lepsze od tych na samej wodzie bądź mleku, bo są delikatniejsze i łatwo dają się zwijać lub układać w trójkąt do zapiekania z twarogiem.
Dobrze wiedzieć. Na samej wodzie ani samym mleku nigdy nie robiłam, zawsze do mleka trochę wody gaz., szczypte soli, jaja, czasem też i tłuszcz, ale na kefirze to tylko racuchy. Następnym razem na kefirze naleśniory usmażę, powinny mieć fajny, kwaskowy smaczek.
wiesz co nigdy nie czułam, że są kwaskowe bo staram się urozmaicać naleśniki jeśli robię na słodko to dodaję trochę wiórków kokosowych do ciasta lub sezamu i słodzę lekko ciasto no i parę kropel oleju dolewam, żeby nie lać już na patelnię. Moja teściowa robi też z kefirem i nigdy nie czułam kwasu w smaku, tylę, że ona daje dużo jajek i są bardziej biszkoptowe.
A szkoda własnie, że nie czuć, bo na kefirze racuchy trzaskam i kocham je za to, że właśnie tą lekką kwaskowatość czuć hehe Mleko jednak bardziej słodkie jest.... I zwykle zostawiałam ja na naleśniki.