« Powrót Następny poradnik »

Poradnik

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
tofinka
tofinka

2013-03-11 17:02

|

Potrzebna kategoria poradnika

Proszę o poradę zamiast jej udzielać...:/

Co zrobić żeby rosół nie był mętny? Własnie kolejny raz wyszedł mi taki nieklarowny;/ wkurza mnie to. Gotuję bez przykrywki, więc teoretycznie powinna woda  dobrze odparować...gotuję na wolnym ogniu minimum 2h jak należy

Komentarze

A z czego gotujesz rosół? Jakie mięso?

Ja zawsze gotuje rosół tak, rozmrożone mięso (porcja rosołowa) zalewam zimną wodą, daje na większy ogień, jak się zagotuje daje na wolny ogień, zbieram szumowiny małym sitkiem i dłuuuugo gotuje na małym ogniu. Dodaje też do rosołu razem z warzywami opaloną nad palnikiem cebulę

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
tofinka

tak jak Ty , tylko ze na 5 skrzydelkach gotuję

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
roslina28

a sciagasz szum z rosołu ? dodajesz opieczona cebule ?

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
roslina28

może ugotuj na czesciach rosolowych udkach całych ( ćwiartkach ) a nie na skrzydelkach ( tam malo mieska i tłuszczu jest ) .

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
3xmama

Tofinka to dlatego, że na skrzydełka - one maja w sobie dużo kleju jak nógi wieprzowe, najlepiej gotuj tak jak roślinka napisała - ćwiartki lub porcja rosołowa.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
tofinka

oki:) dzieki Wam, kochane:)chyba zbyr chudy rosół chciałam zrobić

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
malwina1987

opieczona cebula działa jak złoto :-)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
badangel87

http://pysznakuchniadomowa.bloa.pl/2012/10/21/tradycyjny-rosol/ zawsze pyszny;)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
natasza2004

Misiaqlek ma rację, rosól zawsze będzie mętny jeśli będzie się mocno gotował. Trzeba skręcić gaz na minimum i zachowa się klarowność.