Klub: Przetwory dla dorosłych i dla dzieci...
« Powrót do listy klubówNajaktywniejsze:
Komentarze
2010-08-18 22:08
1. Ogórki w curry:
ZALEWA:
-1l wody
-1szkl octu
-2,5 szkl cukru
-1.5 łyżeczki soli
-3 łyżeczki przyprawy curry
-3 łyżeczki gorczycy
Zagotowac i ostudzić.
Do słoików kłasć plaster cebuli, liść selera, włożyc ogórki obrane i pokrojone na pół lub na ćwiartki. Zalac zalewą. Gotowac 10 min od zagotowania.
2010-08-18 22:18
Należy wybrać sobie odpowiedznie rozmiarowo słoiki (np. takie po dżemach, ale im mniejsze tym lepsze). Dobrze jest, aby zakrętki do przetworów były nowe albo w bardzo dobrym stanie (te uszkodzone mogą powodować, iż owoce nam spleśnieją, zepsują się).
Takie słoiki należy umyś w ciepłej wodzie z płynem, dokładnie wypłukać i sparzyć wrzątkiem. Podobnie zakrętki.
Do słoików trzeba wsypać umyte całe owoce. Ponieważ podczas gotowania one opadną, dlatego nalezy ugnieść je troszkę w słoiku aby się więcej zmieściło, pozostawiając ok. 2-3 cm wolnej przestrzeni od góry.
Można je posłodzić lub nie. Ale lepsze są słodzone :)). Ilość cukru wg uznania. Ja posłodziłam ok. 2-3 płaskie łyżki na słoik (taki po dżemie).
Słoiki trzeba wytrzeć do sucha czystą ściereczką w miejscu ich zakręcania. Wyciera się również zakrętki. Po wykonaniu tej czynnosci słoiki zakręcamy.
Następnie go garnka o w miarę dużej średnicy nalewamy wody a na dno kładziemy ściereczkę. To uchroni słoiki przed pęknięciem. Jeszcze należy uważać, aby się słoiki nie dotykały podczas gotowania. Do zimnej wody wstawiamy słoiki, dolewając wody do 3/4 wys. słoików.
Doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy 25-30 min. Słoiki poniżej 1/4 litra mozna gotować ok. 20 min.
Można zrobić też pasteryzowany "dżemik". Miksujemy np. jagody z malinami z cukrem na miazgę (jak zupkę-papkę) i dalej postępujemy jak w powyższym opisie (z cukrem lub bez cukru).
2010-08-18 22:21
60 dag porzeczek czerwonych
60 dag malin
50 dag cukru
Pół szklanki wody
Maliny świeże, dojrzałe przebierz, włóż na chwilę do zakwaszonej wody, aby sprawdzić czy owoce nie są robaczywe, odcedź, zasyp cukrem i odstaw na kilka godzin, żeby puściły sok. Porzeczki umyj, oczyść zalej wodą, rozgotuj na małym ogniu i przetrzyj przez sito. Maliny, razem z sokiem, delikatnie podgrzewaj, a następnie gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, zszumuj. Kiedy syrop z malinami stanie się przezroczysty możesz już dodać gorący przecier z porzeczek. Całość gotuj jeszcze 20 minut a gdy kropla wylana na zimny spodek krzepnie, dżem, po ostudzeniu, możesz przełożyć do przygotowanych słoików i zapasteryzować (gotowac słoiki ok 15 min od zagotowania w duzym garnku)
2010-08-18 22:21
1 kg fasolki szparagowej
1,5 kg pomidorów
sól
cukier
łyżeczka słodkiej papryki
odrobina chili
Fasolkę umyć i oczyścić, wrzucić w osolony wrzątek z dodatkiem cukru i gotować do miękkości.
Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki , rozgotować w małej ilości wody, przetrzeć lub zmiksować blenderem doprawić do smaku.
Włożyć fasolkę do słoików, zalać gorącym przecierem. Pasteryzować ok 20 min.
2010-08-18 22:21
3 kg buraków ćwikłowych
0.5 kg papryki
0,5 kg cebuli
na zalewę;
1 szkl octu
niecała szklanka cukru
ziele angielskie
liść laurowy
trochę soli
buraki ugotować wcześniej, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
cebule pokroić w półtalarki , paprykę w paseczki
przygotować zalewę, wrzucić cebule i paprykę ,
chwile pogotować razem z warzywami ok 5- 10 min
wystudzić , dodać do buraków, wymieszać, włożyć do słoikow, pasteryzować ok 20 min
2010-08-19 10:26
OGÓRKI Z CURRY
2,5kg ogórków/umyć, pokroić w pasterki ze skórką, posolić 2 lyżkami soli, odstawić na 2h
dodać 3 cebule pokrojone w półtalarki
ZALEWA
2szkl cukru
2,5 szklanki wody
1 szklanak octu
1łyżeczka pieprzu w ziarkach
1 łyżeczka pieprzu mielonego
2 łyżki curry
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki gorczycy
Zagotować zalewę. Z ogórków odlać wodę, przełożyć do słoików, zalać zalewą. Gotować sloiki 5 do 7 minut.
SMACZNEGO!!!!
2010-08-19 10:32
SAŁATKA Z CHILLI Z OGÓRKÓW
2 kg ogórków pokroić w talarki, zasypać 2łyżkami soli, odstawić na 3 do 4h
ZALEWA
1 do 5 łyżeczek chilli w zależności jak kto lubi ostre
0,5kg cukru
1,5 szklanki octu
2 ząbki czosnku, zmiażdżyć przez praskę
6 łyżek oliwy
Zalewę zagotować, gorącą zalewać ogórki z których uprzednio trzeba odlać wodę. Gotować słoiki 5 minut
2010-08-19 10:38
OGÓRKI W MUSZTARDZIE
4kg ogórków umyć oczywiście, pokroić wzdłuż na 4
Do każego słoika włożyć 3ziela angielskie, trochę kopru, kawałek liścia laurowego
ZALEWA
1L wody
2 szklanki cukru
1 szklanak octu
3 łyżki soli
2 łyżki musztardy
Zalewę zagotować, ostudzić, zalać ogórki i gotować słoiki 5 min
2010-08-19 10:52
BURACZKI Z CUKINIĄ
1kg buraczków ugotować, obrać, pokroić w plastry
1kg cukini obrać, pokroić w plastry
80dkg cebuli obrać, pokroić w plastry, posolić 1 łyżeczką soli, zostawić na 2 h
ZALEWA
0,5 szklanki octu
0,5 szkl oleju
o,5 szkl cukru
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
Zalewę zagotować, składniki wymieszać w misce, zalać gorącą zalewą, dobrze wymieszać. Kłaść do słoików. Gotować 20 minut!
PYCHA!!!!!
2010-08-19 12:54
A ja znalazłam ten przepis na mojej ulubionej stronie zdecydowanie polecam :)
http://mojewypieki.blox.pl/2010/01/Konfitura-cytrynowa-z-kiwi.html