Najaktywniejsze:
Komentarze
2010-09-22 21:28
Przecier pomidorowy, delikatny zdrowy idealny :)
Jest to przepis bardzo krótki i łatwy:
dowolna ilość pomidorów(najlepiej małe malinowe lub zwykłe małe) pokroić na małe kawałki, smazyć w dużym garku aż zrobi się taki sos, dosolić do smaku tak aby mozna było wypić, przetrzec przez druszlak, włożyc do słoików, gotować 10 min od zagotowania.
Ja z 15 kg pomidorów zrobiłam 50 średnich słoików.. do zupki wkładam 2 :) zupka pyszna a przed wszystkim bez konserwantów.
2010-09-30 13:37
Papryka konserwowa:
-szklanka octu
-płaska łyżka soli
-płaska łyżka cukru
-2-3 liscie laurowe
-5-7 ziela angielskiego
-2ks papryki
- zarna gorczycy
-ziarna pieprzu
-czosnek
-oliwa
Z octu, 5 szklanek wody, lyzki cukru i soli ugotuj zalewe, dadajac lisci laurowy i ziele angielskie. Ostudz, wyjmij liscie i ziele. Do słoikówwłóż papryke, zabek czosnku, 1/2 łyzeczki gorczycy, 2 ziarna pieprzu. Zalej zalewa, na wierzch wlej lyzke oliwy. Od zagotowania gotuj 5 minut, wyjmujac ustaw wieczkiem do dołu aż ostygnie.