Klub: Przepisy kulinarne na odchudzanie

« Powrót do listy klubów
Klub powstał po to abysmy mogły wymieniać sie przepisami dietetycznymi  i pomysłami na sniadania obiady podwieczorki  kolacje Czasami brak nam poomysłow na zjedzienie czegos małokalorycznego a ten klub ma nam w tym pomóc Wiele z nas na tym forum jest na diecie ale kazda z nas ma czasem chwilę słabości i chce zjeść coś innego jak swoją ulubiona potrawę .Proponuję zamieszczać tu smaczne i niskokaloryczne przepisy.Łatwiej będzie nam przetrwać  diete razem  Serdecznie zapraszam

Najaktywniejsze:

Komentarze

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
badangel87

Witam dziewczyny;) Wiec moze ja zaczne od przepisu:))

Pierś z kurczaka ze szpinakiem  i twarożkiem

składniki:

 

2 piersi z kurczaka pół kostki twarogu jajko szpinak (najlepiej świeży ) pestki slonecznika 4 łyżki mleka sól pieprz  

przygotowanie; słonecznik wrzucić na patelnie lekko uprazyc 

Dodać szpinak i mleko. ducić 3-5 minut.

w piersiach zrobić kieszonki. Twaróg wymieszac z jajkami na gładka masę. można zrobic to widelcem.

szpinak (ciepły) wymieszać z masa z twarogu i nafaszerować piersi.

zawinąć w folię aluminiowa. piec ok 25-30 minut. 

SMACZNEGO :)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
badangel87

Dietetyczne spaghetti

składniki:

 

2 piersi 

czosnek

troszkę oliwy lub woda

kartonik przecieru z pomidorów

makaron pełnoziarnisty 

oregano bazylia sól pieprz troszke vegety

Przygotowanie:

piersi zmielic tak jak mięsko mielone . Na patelni albo rozgrzac troszke oliwy a dla osób na scisłej diecie wlac troszke wody i dodac miesko udusić lub lekko przysmażyc . dodac czosnek i przyprawic kurczaka. dodać pomidory . makaron ugotowac ;) smacznegosmiley

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
badangel87

Rybka w pomidorach:

składniki:

3 filety z ryby (według uznania)

kartonik pomidorów

mała cebula

3 ogórki korniszone

pół puszki czerwonej fasoli (można bez)

3 duze łyzki ketchupu

sól pieprz vegeta

4 łyzki stołowe wody

przygotowanie:

rybkę przyprawic zawinac w folię i upiec w piekarniku lub przyzadzic w parowarze . 

Na patelnie wlac wode dodac cebulkę i vegete lekko poddusić do wyparowania wody. dodac fasolę i pokrojone w paski ogorki .Zalać pomidorami i ketchupem  lekko poddusic.  w naczyniu wyłozyc kolejno masa ryba masa. wlozyc do lodowki.. smacznego ;)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
poducha

a ty mnie odblokuj wsiuro bo nic ci nie moge napisac w profilucheeky

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
tofinka

super przepisy. Mnie póki co przychodzi na myśl taki prosty: sałatka:

kapusta pekińska posiekana, kukurydza, kawalki drobne ananasa, tunczyk rozdrobniony, kawalki pomidorow oraz sos- łyzka ketchupu , jogurt naturalny (3 łyzki), sol pieprz, zioła prowansalskie, czosnek. Mozna zjesc z ciemnym pieczywem. Smacznegocool

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
badangel87

 

Łosoś ze szpinakiem

składniki:

filet z łososia pestki słonecznika dyni i migdały 3 łyzki stołowe mleka szpinak świeży sól ,pieprz  

przygotowanie:

łososia przyprawić lekko solą i pieprzem i przyrządzić na parze (lub w piekarniku jak kto woli . w piekarniku owinąć folią ) .

Na patelni uprażyć kolejno najpierw migdały po chwili dodac słonecznik i dynie  poczym dodac mleko i wrzucić uprzednio umyty szpinak.. lekko poddusić przyprawić lekko solą i pieprzem.

Na talerzu wyłożyc szpinak na to połoyc łososia i gotowe ;) smacznego;)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
badangel87

hehe ;) Poduszka sorki nawet nie wiedziałam ze cię zablokowałam ;)))) 

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
badangel87

A dziś na obiad :

kawał nie tłustej szynki:)

przyprawy tj : sól pieprz ziele angielskie liść laurowy majeranek gałka muszkatałowa troszke oliwy 

warzywa na patelnie ale z parowaru. 

przygotowanie : szynke natrzec w przyprawach zostawic na noc w lodówce.

Upiec w piekarniku w 180 st . około godziny-półtora (zalezy od grubości szynki) 

warzywa przyżadzic w parowarze . 

Ukroić dośc gruby plaster szynki zjeść z warzywkami;) Mozna takze podac z ryzem lub kasza;)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
poducha

no:)

ooo szynki mam chyba ze 3 i nie wiem co z nimi robic, mam obiad na jutro:)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
marynia

to teraz coś na prawdę dietetycznego.

1. ZUPA BROKUŁOWA: robicie bulion warzywny, albo na bardzo chudym mięsku, wrzucacie różyczki brkouła. gotujecie do miękkości i miksujecie na krem...pieprz, sól do smaku. (w ten sam sposób można zrobić kalafiorową, pieczarkową) kalorii zaledwie tyle co z rosołu. 

2. CUKINIA W POMIDORACH: na patelni szklicie cebulkę (aaa wystarczy kropla oliwy-rozsmarowana na patelni)-potem wystarczy podlewać wodą i się zrobi :D 

do cebuli dajemy świeżą paprykę, jak trochę zmięknie zalewamy pomidorami z puchy, i dusimy aż zmięknie. dodajemy na końcu cukinię, można czosnku wycisnąć. Przyprawić bazylią, oregano, solą, pieprzem i w samu jest na prawdę spoko a ma cały gar może z 200kcal.

 

tofinka ananas z puchy jest mega kaloryczny, kukurydza i tuńczyk też trochę ważą ;/