Najaktywniejsze:
Komentarze
2010-09-21 00:39
Zupkę z soczewicy robię podobnie jak katita, ale zamiast ziemniaków - kaszę. Najbardziej lubię jęczmienną, ale z gryczaną też mi smakuje (dzisiaj dodałam owsianej i wyszło dziwnie). Może też być ryż. No i pomidory obowiązkowo, z tym, że tutaj akurat bardziej mi pasują takie z puszki (krojone, bez skórki).
Oczywiście bez mięsa :) Na wywarze z warzyw (i nie dodaje już veget czy innych takich). Jak coś zostanie w lodówce to zdarzy mi się dorzucić. Np. dzisiaj były to pieczarki.
2010-09-22 21:27
Przecier pomidorowy, delikatny zdrowy idealny :)
Jest to przepis bardzo krótki i łatwy:
dowolna ilość pomidorów(najlepiej małe malinowe lub zwykłe małe) pokroić na małe kawałki, smazyć w dużym garku aż zrobi się taki sos, dosolić do smaku takaby mozna byłop wypić, przetrzec przez druszlak, włożyc do słoików, gotować 10 min od zagotowania.
Ja z 15 kg pomidorów zrobiłam 50 średnich słoików.. do zupki wkładam 2 :) zupka pyszna a przed wszystkim bez konserwantów.
2010-09-22 22:14
O widzę że coś się ruszło. Szkoda że nie przychodzą powiadomienia na pocztę że pojawiła się aktywność w klubie do którego się należy.. Ten temat chyba trzeba będzie przedyskutować z adminem.
A więc annan podała przepis na podstawowy na przecier pomidorowy. Ja jestem na tyle leniwa ze obieram pomidory i tylko je gotuje bądz duszę, nie chce mi się przecierać przez sitko.. Wiem że się powinno ale ja lubie takie.
W każdym razie żeby zrobić ten sos pomidorowy do makaronu to trzeba mieć podstawę, czyli ten przecier pomidorowy. Następnie w dużym garnku podsmażyć cebulę, pod koniec smażenia dodać czosnek, po chwili dodać przecier pomidorowy, dusić przez moment, dodać oregano, bazylię, pieprz sól, ew coś ostrego, papryczkę chilli lub paste z chilli. Dodać jeszcze parę ząbków czosnku, dusić przez kolejne kilka minut i sos gotowy, przelewasz do sloików i pasteryzujesz. Oczywiście proporcję zleżą od ilości.
Annan akurat z tymi przetworami to idzie na całegoo. 15 kg pomidorów.. 50 słoików ;O.. Ja to jestem początkująca! Ale w przyszłym roku się poprawie..
Niestety w tym roku kupiłam kiepskie pomidory, strasznie wodniste, na to też trzeba zwracac uwagę, najlepiej gdy są mięsiste.
2010-09-22 22:22
2010-09-22 22:23
2010-09-22 22:26
2010-09-22 22:48
A jeśli chodzi o DYNIE no to dynia jest cudowna!! Po prostu ją uwielbiam.
Można zrobić pyszną zupę z dyni.
Ilość zależy od upodobań(mam problem z podawaniem proporcji bo wszystko robię "na oko")
Dynia
Marchewka
Pietruszka
Kawałek selera
Cebula
czosnek
masło
Przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, lub inne ulubione.. Może być kolendra
Warzywka obrać, pokroić w kostkę. W garnku zagotować wodę i wrzucić do niej marchewkę, pietruszkę, selera i gotować bulion z warzywkami. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić cebulę, dynie i dusić do miekkości, w między czasie można dodać czosnek. Gdy bulion z warzywami będzie gotowy, należy dodać do nich uduszoną dynie i zmiksować blenderem. Doprawić przyprawam, dodać więcej czosnku jeśli ktoś lubi:)
Jeśli chodzi o ilość wody, to nie może być jej zbyt wiele, bo to jest zupa-krem. Więc najlepiej gdyby po połączeniu składników wodą tylko je przykrywała. Lepiej dodać mniej niż więcej, bo zawsze można dolać jeśli będzie za gęsta. A w drugą strone jest troche trudniej..
Do tego można kupic gotowe grzanki, ale można też zrobić je samemu. Najlepiej kupić bułkę typu weka, pokroić na kromki, posmarować masłem z czosnkiem, następnie pokroić w kostkę, i wstawić do piekarnika aby się upiekły. Takimi grzankami posypywać zupę krem:)
Z dyni robię też placuszki.
Dynię ścieram na grubej tarce, dodaje jajko, mąkę, cebulkę, przypraw do smaku.. I smażę placki na oleju.. Podaje z zimnym sosem czosnkowym.
2010-09-22 22:54
2010-09-24 09:33
2010-09-24 09:35