Najaktywniejsze:
Komentarze
2011-03-24 19:34
Mam nadzieje, ze beda jakies propozycje, a nie tylko zapisane mamuski :)
U nas byl dzis schabowy z piersi kurczaka (uwielbiany przez mojego 14 miesiecznego), ziemniaki i salata. A szkoda bo lepszy groszek z marchewka na maselku - moj maly to uwielbia :)
2011-03-24 20:48
Dam Wam przepis na "chile con carne"
Znane na cały świat, danie pochodzące z amerykańskiego stanu Teksas, który był oryginalnie hiszpańsko - meksykańskim stanem. Nazwa Chili con carne (w skrócie Chili) pochodzi od hiszpańskiego “chile con carne”, co oznacza “papryki z mięsem”.
Składniki, dla 3 - 4 osób:
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 duża cebula, pokrojona w kosteczkę
• 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
• 1 łyżeczka przyprawy chilli
• 1 łyżeczka przyprawy kmin rzymski (kumin) w proszku
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• 450 g mielonej chudej wołowiny
• 1/2 puszki pokrojonych pomidorów bez skórek (200 g)
• 1 kostka bulionu wołowego
• 1 duża czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w kostkę
• 5 suszonych pomidorów
• 1 puszka czerwonej fasoli “kidney” w zalewie (400 g), odsączonej z zalewy
Przygotowanie:
Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać olej i zeszklić cebulę, dodać czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę, mieszając zrumieniać z każdej strony.Dodać pomidory z zalewą i pół puszki pozostałego soku pomidorowego (w razie potrzeby uzupełnić wodą). Dodać bulion wołowy i doprawić solą oraz pieprzem, ewentualnie kolejnym bulionem.Przykryć i gotować przez 20 - 25 minut, w zależności od delikatności mięsa. Dodać paprykę i suszone pomidory i gotować pod przykryciem aż papryka będzie prawie miękka, przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać fasolę i chwilę razem pogotować.Podawać na gorąco z białym ryżem, chipsami z tortilli lub plackami tortilli, ewentualnie z dodatkiem kwaśnej śmietany i sałatki z awokado. Przepis skopiowałam bo za duzo pisania.Robie tak samo ale nie uzywam oliwy z oliwek bo nie lubię,nie dodaję kuminu,zamiast pomidorów z puszki dodaję "tomate frito" czyli przecier pomidorowy,suszone pomidory też omijam,taka moja wersja uproszczona hehe.Potrawa jest dość pikantna,ale taka właśnie ma być.Jemy to ze świeżą bułeczką. Pycha ,polecam.2011-03-24 20:57
2011-03-24 21:05
2011-03-24 21:30
2011-03-24 21:32
2011-03-24 21:35
Hahahaha @aneta ja juz bym rzygała tymi katorlami po tygodniu hahahha, stąd ten klub żeby cosik nowego wprowadzić.
Ty nie masz duzo czasu na gotowanie więc masz wybaczone te KARTOFLE hahaha ,
ale wiesz w weekend jakis fajny obiadek miło zaskoczy Towich chłopaków
2011-03-24 21:37
2011-03-24 21:57
w NIEDZIELA KARTOFLE,ROLADA I MODRO KAPUSTA:)BO NA KLUSKI NIE MOM CZASUA I ONE SĄ Z KARTOFLI:)MOŻE BYĆ:)A W SOBOTA ŻÓR Z KARTOFLAMI A OD PONIEDZIAŁKU ZOBOCZY SIĘ CO SIĘ DO ZMIENIĆ W MENU:)
TAK POWAŻNIE NIE JADAM KARTOFELKÓW BO JESTEM NA DIECIE-JESZCZE:)ALE POMYSŁÓW NA OBIADKI TO MI BRAKUJE.
2011-03-24 22:00
Przepisik na tortille
Składniki35 dag ziemniakówcebulaząbek czosnku3 łyżki oliwy4 jajkasól, pieprzEtapy przygotowania
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na cienkie plasterki. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Połowę oliwy rozgrzać na patelni, wrzucić ziemniaki i smażyć ok. 25 min na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Na 10 minut przed końcem smażenia dodać cebulę i czosnek. Przyprawić solą i pieprzem.
Jajka roztrzepać widelcem, przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki lekko przestudzić i wymieszać z jajkami. Resztę oliwy rozgrzać na patelni i wlać masę ziemniaczaną. Smażyć ok. 6 minut, aż jajka się zetną.
Placek przewrócić na drugą stronę (za pomocą talerza) i smażyć jeszcze około 6 minut.
Tortillę pokroić na porcje. Podawać na ciepło lub na zimno.
Bardziej na przekaskę lub kolację,polecam z dodatkiem pieczarek. I zdjęcie jak to powinno wyglądać :)))