Najaktywniejsze:

Komentarze

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
aicik

Hejka :) To ja zapodam link do moich sprawdzonych przepisow na poczatek, a pozniej sie podlacze na bierząco :)

http://paint-of-cook.blogspot.com/

 

zapraszam :)wrzyucam czasem jak robie cos nowego. Ostatnio niestety zaniedbalam.....trzebaby nadrobic ::)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
aicik

i co 8 miesiecyt na 40stce aja teraz zajarzylam ze tutaj sa kluby... ;p 

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
martulka665

Co na obiad

 

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
aicik

rosolek....

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
martulka665

Co dzis kochane gotujecie na obiad?? Zero weny mam

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
martulka665

jakos ten nasz klub stoi w miejscu trzeba go troche ożywić

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mousi

Coś dla miłośniczek placków ziemniaczanych. Mam  znalezione przepisy, wszystkie sprawdzone wink pychotki.

Proste placki ziemniaczane (okolo 6 porcji)

6 dużych ziemniaków

1 cebula

1 jajko

2 łyżki mąki

szczypta soli

3 łyżki oleju do smażenia

Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na drobnej tarce.

Dodać jajko i mąkę, szczyptę soli do smaku. Wymieszać na jednolitą masę.

Na patelni rozgrzać olej. Nakładać chochelką małe placki i smażyć po obu stronach przez 2-4 minuty.

Serowe placki ziemniaczane

1 kg ziemniaków, obranych i startych na tarce

1 jajko, roztrzepane

300 g startego sera comté lub gruyere

5 łyżek mąki

2 ząbki czosnku

1 mała cebula, posiekana

sól i pieprz do smaku

2 łyżki oleju

W dużej misce wymieszać ziemniaki z jajkiem, serem, mąką, czosnkiem, cebulą, solą i pieprzem.

W dużej patelni na dużym ogniu rozgrzać olej. Poruszać patelnią, aby olej pokrył ją równomiernie. Przełożyć na patelnię masę ziemniaczaną, wyrównać łyżką i smażyć przez około 15 minut na dużym ogniu.

Zmniejszyć ognień na mały i smażyć na złotobrązowy kolor. Odwrócić na drugą stronę i smażyć, aż druga strona też będzie złotobrązowa. Odwrócić placek wprost na talerz i podawać.

Placki ziemniaczane z grubo startych ziemniaków

4 duże ziemniaki

1 cebula

1 jajko, rozbełtane

1 łyżeczka soli

2 łyżki mąki pszennej

mielony czarny pieprz do smaku

2 szklanki oleju roślinnego do smażenia

Do dużej miski zetrzeć na tarce o dużych oczkach surowe ziemniaki i cebulę. Odsączyć nadmiar płynu.

Wbić jajko, dodać sól i pieprz. Dodać tyle mąki (od 2 do 4 łyżek), by ciasto zrobiło się gęste.

Włączyć piekarnik na temperaturę ok. 95°C.

Na dno ciężkiej patelni wlać ok. 1/2 cm oleju i rozgrzać na średnim ogniu. Na gorący tłuszcz nakładać w niewielkiej odległości od siebie czubate łyżki ciasta i spłaszczać na placki grubości 1/4 cm. Podsmażyć z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Przełożyć na papierowy ręcznik, by odsączyć tłuszcz. Następnie położyć na talerz lub półmisek i włożyć do piekarnika, trzymając w cieple do chwili podania. Smażyć placki, aż całe ciasto zostanie wykorzystane

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
elonciaa
U mnie dziś zupa koperkowa:) i filet z kurczaka zapiekany z serem żółtym i pomidorkami koktajlowymi plus frytki. Na deser ciasto maxi king. :)))