Najaktywniejsze:

Komentarze

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
majka1987gno

u mnie chlebek idzie do tarcia :) na panierke albo daje niani Tosi do kurek :) ona nam daje po 10 jaj późńej :) i nie płace za nie więc choć tak moge się odwdzięczyć :)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
majka1987gno

łooo ja króliki :D uwielbiam ale takie że tak- domowe zwierzęta- jeść jadlam raz w życiu bo nie wiedziałam że to królik- byłam przekonana że kurczak!!!

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
asiunia122

Hejo ! To i ja dołanczam do was . Świetny pomysł z tym klubem z miłą chęcia przy dłuższym wolnym czasie pocztam i poprubuje waszych dań :) 

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
majka1987gno

darioszka u nas to szare kluchy są :D albo kluchy na pyrach- danie typowo wielkopolskie :) takie kluchy najpopularniej podsmaża się na czymś- u mnie w domu rodzinnym najczęściej na kawałeczkach wędzonej słoniny albo jakiegoś podgardla. soli pieprzy i zajada z kwaszoną kapuchą okroszoną smalcem :)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
asiunia122

Wpadł mi do głowy jeden przepis ulubione panckes mojego meza 

AMERYKAŃSKIE NALEŚNIKI

 

mąka 

jajko

maślanka/mleko ( ja robie z mlekiem)

cukier

proszek do pieczenia

szczypta soli

olej ( dodać do ciasta)

 

Jajko z cukrem wymieszać Do masy dodać suche skłądniki ( mąkę , proszek , sól) + mleko i olej . Zmiksować na gładką masę . Patelnie rozgrzać i smażyć na suchej ponieważ olej już dodaliśmy do ciasta . 

Najczęściej amerykanie dodają syrop klonowy , ale z tego względu , że jest drogi ja daje dżem bo zawsze znajdzie się w domu , można również dać świeże owoce albo masło czekoladowe .. Sposobów jest wiele kto na co ma ochotę . 

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
asiunia122

Juz ci pisze kochana 

Z tego przepisu  wychodzi ok. 20 naleśników 

1 i 1/4 szklanki mąki 

1 jajko 

1 i 1/4 szklanki mleka / maślanki 

1/4 szklanki cukru 

1/4 szklanki oleju 

1 czubata łyżka proszku do pieczenia 

szczypta soli 

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
asiunia122

Dokładnie bardzo szybko sie robi a pozniej jest jak w siódmym niebie :) 

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
carla82r

hej dziewczyny...Nie jestem wybitną kucharką i brak mi kreatywności w kuchni więc ten klub jest dla mnie wybawieniem:) JUz sobie zapisałam kilka Waszych pomysłów...Ja z tanich dań moge Wam polecić kalafiora z bułką tartą i jajkiem...

Kalafiora podzielic na różyczki,przez kilka minut gotować i odlać wodę..Na patelni rozpuścić masłko,podsmażać kalafiora,przyprawić według uznania...Dodać jeszcze troszkę masła,dosypać bułki tartej wymieszać i na koniec wbić 2 lub 3 jajka...Wymieszać..Takim daniem poczęstowała mego męża pewna marokanka i od tamtej pory często sobie to serwujemy...Jedznie tanie,szybkie i baaardzo syte....

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
honia2

Chrupki chlebowe:)
 

Przekąska w ciągu dnia, bądź do filmu :)
Kilka kromeczek chleba (najlepiej jak już nie jest pierwszej świeżości), rozgrzać na patelni olej, oliwę z oliwej bądź smalczyk, w zależności czego używacie i przysmażyć z jednej i z drugiej strony taką kromkę. Następnie opruszyć solą i smacznego :)

 

(można opruszyć papryką słodką, albo jakimiś ziołami, ale wtedy najlepiej zrobić to jeszcze na patelni) :)

 

Skórki a'la frytki

Jeżeli macie stare ziemniaki i obieracie je do drugiego dania, przemyjcie ziemniaka przed obraniem, a skórki odłóżcie na bok zamiast do kosza. Usmażcie je na głębokim oleju, podobnie jak frytki, posólcie i gotowe :)
Smakują jak frytki i są ciekawą przekąską :)

 

Chleb w jajku :)

Coś co chyba każdy zna z dzieciństwa:)

Chlebek, pokrojona na kromki bułka, najlepiej nie pierwszej świeżości, maczana w rozbitym i przyprawionym jajeczku oraz usmażona na patelni jest dobrym motywem na nie zmarnowanie chlebka, który do kanapek nie koniecznie się już nadaje :) Ja polecam opanierować go jeszcze w bułce tartej i położyć po usmażeniu, pomidorka na wierzch :) PYCHA:D

 

Nadziewane bułki- czyli zapiekanki z pysznym nadzieniem :)

Potrzebujemy bułek, którym odkroimy daszek, wydrążymy miąż a następnie nadziejemy je farszem.
Farsz to skrojona kiełbaska/parówka w drobną kostę i podsmażona, wraz z cebulką w kostkę, obgotowane wcześniej pieczarki, można dodać również paprykę :) Wszystko dusimy na jednej patelni, nadziewamy tym bułki, na koniec kłądziemy plasterek żółtego sera, zamykamy daszkiem od bułki i wkładamy na 5/10 min do rozgrzanego piekarnika :) i smacznego :)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
katiuszka

Dziewczyny, ja sobie wybrane przepisy drukuję i wklejam do "ksiazki kucharskiej". Szkoda mi czasu na przepisywanie.

Nie zrobiłam dziś kopytek.