Najaktywniejsze:

Komentarze

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
zizus

Ja nie mam kompletnie weny, w efekcie trzeci dzień z rzędu jemy kanapki... :(

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
kasiksdz

ja robie dzis zapiekanke a ogolnie to po swietach naprawde  niewiadomo co b y jesc a ja to juz wogole moj brzusio nie chce za dużo przyjmowac:(

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
roza72
sos do ziemniaków

Pochwalcie się waszymi zdolnościami kulinarnymi i dajcie przepis na sos do ziemniaków gotowanych. Prosty i smaczny:) z góry dziękuję:)

 Mieszkam we Wloszech a tu podstawa   kuchni  to-makaron i pizza . Ziemniaki do tej pory gotowalam i dodawalam tylko maslo  a teraz mam chec na sosik i nie wiem za bardzo jak przygotowac , Aaa i nie mam tu koperku, wiec nie moge przygotowac sosu koperkowego.

 

 

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
paulina19

Ja robie barszczyk czerwony z ziemniaczkami okraszonymi cebulką..

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
iceflovers

Hej :) U mne dziś na obiad rybka, frytki i sałatka. Z tym, że i ryba i frytki z piekarnika. U mnie ostatnio wszystko zdrowo, ale, za frytkami tęsknimy więc jakiś kompromis musi być.   Przepis na dwie osoby, czas gotowania ok 50 min.

- 12 średniej wielkości ziemniaków, - oliwa, czosnekk granulowany, oregano, papryka słodka mielona, chilli, sól, pieprz.

- 2 filety rybne, tymianek

- 1 cebula czerwona, 1 zielony ogórek, 1 czerwona papryka, 1 cytryna

Ziemniaki obrać, pokroić w słupki i polać odrobiną oliwy, przyprawić, wymieszać, wsypać na blachę do pieczenia, piec ok 30 min w 200 stopniach, w tym czasie filety przyprawić solą, pieprzem oraz odrobiną soku z cytryny, tymiankiem. Przed upływem 30 min zmniejszam temperaturę do 170, ziemniaki zostawiam nadal w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym kłdam rybę i piekę ok 7-10 min z każdej strony, obserwuję ziemniaki, jeśli trzeba wyjmuję je szybciej niż rybę (to zależy od rodzaju ziemniaków). W międzyczasie przygotowuję sałatkę. Ogórek i paprykę kroję w drobną kostkę. Dodaję drobno posiekaną cebulę, dodaję odrobinę oliwy i sok z reszty cytryny, sól i pieprz. Wszystko należy wymieszać. Rybę, frytki i sałtkę wykładamy na talerz. Smacznego :P

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
martulka665

Kobitki macie jakieś fajne sprawdzone przepisy na surówki do obiadów?

 

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
martulka665

więć co na obiad dzisiaj macie??

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ciekawska

u mnie dzisiaj Spaghetti Carbonara- bede robic po raz pierwszy.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
martulka665

u mnie makaron wczoraj gościł na stole ;) a dzisiaj nie mam pomysłu na obiad moze zapiekanka tylko jaka szkoda siedziec przy garach jak wiosna wkońcu przyszła ;)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ciekawska

to jest bardzo dobre :)

http://3.bp.blogspot.com/-TXeqwnGt-3k/TpriNB1-WNI/AAAAAAAAGEg/1yBQGls1MCc/s1600/rolada%2Bfrancuska%2Bz%2Bfarszem%2B%252813%2529.JPG

 

Rolada francuska z mięsem i pieczarkami 

Składniki:

• 1 płat ciasta francuskiego
• 1 cebula
• ½ kg pieczarek
• ½ kg mielonego mięsa (ja użyłam drobiowego)
• 2 jajka
• 3-4 łyżki tartej bułki
• oliwa
• sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

1. Przygotować składniki farszu: pieczarki obrać i umyć, mięso wyłożyć na talerzyk, cebulę pokroić w kostkę.



2. Na patelni rozgrzać troszkę oliwy, podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę.



3. Do cebuli włożyć pokrojone w kostkę pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć do odparowania płynu.



4. Do grzybów z cebulą dodać mielone mięso. Rozdrobnić je i podsmażyć.





5. Farsz przełożyć do miseczki i ostudzić.



6. Dodać do farszu 1 jajko i bułkę tartą, wyrobić. Masa nie będzie jednolita. Doprawić.
7. Ciasto francuskie rozwinąć. Wyłożyć na nie farsz.



8. Ciasto z farszem zwinąć w roladę.



9. Roladę posmarować rozkłóconym jajkiem, zrobić kilka malutkich nacięć na wierzchu, by para miała ujście i wstawić do nagrzanego piekarnika.





10. Piec około 40 minut w 200 stopniach C (grzałka dolna + termoobieg).



11. Ostrożnie przełożyć roladę na deskę, kroić ostrym nożem na porcje.



12. Podawać z ulubionymi dodatkami.

 

http://3.bp.blogspot.com/-lt_Iqp5ceLE/TpriXkgQN7I/AAAAAAAAGEs/cLB3S9xY7Hg/s1600/rolada%2Bfrancuska%2Bz%2Bfarszem%2B%252815%2529.JPG