Najaktywniejsze:
Komentarze
2013-02-22 12:47
Hej :) U mne dziś na obiad rybka, frytki i sałatka. Z tym, że i ryba i frytki z piekarnika. U mnie ostatnio wszystko zdrowo, ale, za frytkami tęsknimy więc jakiś kompromis musi być. Przepis na dwie osoby, czas gotowania ok 50 min.
- 12 średniej wielkości ziemniaków, - oliwa, czosnekk granulowany, oregano, papryka słodka mielona, chilli, sól, pieprz.
- 2 filety rybne, tymianek
- 1 cebula czerwona, 1 zielony ogórek, 1 czerwona papryka, 1 cytryna
Ziemniaki obrać, pokroić w słupki i polać odrobiną oliwy, przyprawić, wymieszać, wsypać na blachę do pieczenia, piec ok 30 min w 200 stopniach, w tym czasie filety przyprawić solą, pieprzem oraz odrobiną soku z cytryny, tymiankiem. Przed upływem 30 min zmniejszam temperaturę do 170, ziemniaki zostawiam nadal w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym kłdam rybę i piekę ok 7-10 min z każdej strony, obserwuję ziemniaki, jeśli trzeba wyjmuję je szybciej niż rybę (to zależy od rodzaju ziemniaków). W międzyczasie przygotowuję sałatkę. Ogórek i paprykę kroję w drobną kostkę. Dodaję drobno posiekaną cebulę, dodaję odrobinę oliwy i sok z reszty cytryny, sól i pieprz. Wszystko należy wymieszać. Rybę, frytki i sałtkę wykładamy na talerz. Smacznego :P
2013-03-18 08:00
Kobitki macie jakieś fajne sprawdzone przepisy na surówki do obiadów?
2013-04-11 06:39
więć co na obiad dzisiaj macie??
2013-04-11 08:31
u mnie makaron wczoraj gościł na stole ;) a dzisiaj nie mam pomysłu na obiad moze zapiekanka tylko jaka szkoda siedziec przy garach jak wiosna wkońcu przyszła ;)
2013-04-11 09:10
to jest bardzo dobre :)
http://3.bp.blogspot.com/-TXeqwnGt-3k/TpriNB1-WNI/AAAAAAAAGEg/1yBQGls1MCc/s1600/rolada%2Bfrancuska%2Bz%2Bfarszem%2B%252813%2529.JPG
Rolada francuska z mięsem i pieczarkami
	Składniki:
	
	• 1 płat ciasta francuskiego
	• 1 cebula
	• ½ kg pieczarek
	• ½ kg mielonego mięsa (ja użyłam drobiowego)
	• 2 jajka
	• 3-4 łyżki tartej bułki
	• oliwa
	• sól, pieprz
	Sposób przygotowania:
	
	1. Przygotować składniki farszu: pieczarki obrać i umyć, mięso wyłożyć na talerzyk, cebulę pokroić w kostkę.
	
	
	
	2. Na patelni rozgrzać troszkę oliwy, podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę.
	
	
	
	3. Do cebuli włożyć pokrojone w kostkę pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć do odparowania płynu.
	
	
	
	4. Do grzybów z cebulą dodać mielone mięso. Rozdrobnić je i podsmażyć.
	
	
	
	
	
	5. Farsz przełożyć do miseczki i ostudzić.
	
	
	
	6. Dodać do farszu 1 jajko i bułkę tartą, wyrobić. Masa nie będzie jednolita. Doprawić.
	7. Ciasto francuskie rozwinąć. Wyłożyć na nie farsz.
	
	
	
	8. Ciasto z farszem zwinąć w roladę.
	
	
	
	9. Roladę posmarować rozkłóconym jajkiem, zrobić kilka malutkich nacięć na wierzchu, by para miała ujście i wstawić do nagrzanego piekarnika.
	
	
	
	
	
	10. Piec około 40 minut w 200 stopniach C (grzałka dolna + termoobieg).
	
	
	
	11. Ostrożnie przełożyć roladę na deskę, kroić ostrym nożem na porcje.
	
	
	
	12. Podawać z ulubionymi dodatkami.
http://3.bp.blogspot.com/-lt_Iqp5ceLE/TpriXkgQN7I/AAAAAAAAGEs/cLB3S9xY7Hg/s1600/rolada%2Bfrancuska%2Bz%2Bfarszem%2B%252815%2529.JPG