Najaktywniejsze:
Komentarze
2011-10-03 17:39
SCHABIK DUSZONY W BURACZKACH
przyprawilam go kminkiem i przyprawa do wieprzowiny, polezal 30min zalany oliwa w misce w lodowce, potem go delikatnie podsmazylam z kazdej strony, wrzucilam do rondla rzaem z 4zabkami czosnku pokrojonymi w plasterki, podlalam woda, na gore miesa dalam 2 platki masla
po pol godzinie duszenia dodalam buraczki wiorki posiekany koperek, doprawilam buraczki naokolo miesa jeszcze majerankiem i suszonym lubczykiem pODANY Z TLUCZONYMI ZIEMNIAKAMI Z MASLEM I KOPERKIEM. PYCHA :)2011-10-11 15:22
Dziś na obiad makaron ze szpinakiem
Składniki- kilka ząbków czosnku,
- 40 dag szpinaku,
- 3 łyżki masła,
- sól,
- pieprz,
- 10 dag wędzonego boczku,
- 400 ml gęstej śmietany,
- papryka w proszku,
- 3 żółtka,
- 50 dag makaronu zite,
- 3 łyżki szczypiorku.
Etapy przygotowania
Czosnek obieram i siekam. Szpinak kroję. Smażę 10 min na maśle z dodatkiem czosnku. Przyprawiam solą i pieprzem. Zdejmuję z ognia.
Boczek kroję w słupki, rumienię na patelni. Śmietanę wlewam do rondelka, przyprawiam solą, pieprzem i papryką. Podgrzewam, aż lekko zgęstnieje. Zdejmuję z ognia, wlewam roztrzepane żółtka i szybko mieszam. Dodaję chrupiący boczek i posiekany szczypiorek.
Makaron gotuję w osolonym wrzątku. Osączony przekładam do naczynia ze szpinakiem. Polewam sosem śmietanowo-jajecznym i mieszam.
2011-11-03 09:16
Ostatnio odkryłam jak pyszny jest szpinak! Niestety moje dziecko jakoś nie chciało spróbować ale chociaż z mężem się zajadaliśmy. A oto przepis na roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem
2 piersi z kurczaka.
200 g szpinaku mrożonego
3 ząbki czosnku,
10 plastrów szynki parmeńskiej (ale nie musi być),
50 g sera feta
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
Rozgrzewamy masło na patelni, wrzucamy sprasowany czosnek. Lekko szklimy, dodajemy mąkę energicznie mieszając. Szpinak rozmrozić, odcedzić i pokroić. Wrzucić na patelnie, mieszając od czasu do czasu. na koniec dodać rozdroioną fetę, doprawić pieprzem.
Całe piersi przekroić na pół. dobrze roztłuc na desce, oprószyć pieprzem i solą z dwóch stron. nalożyć farsz szpinakowy wzdłóż piersi, zwinąć rólon. Owinąć szynką parmeńską. Ja ułożyłam w rękawie blisko siebie aby się nie rozwaliło i do piekarnika na pół godziny. Można również usmażyć na patelni.
Podawać z ryżem lub makaronem. Pyszne i zdrowe!
2011-11-03 09:17
a wczoraj była zupka krem z dyni i ruskie pierogi
2011-11-18 00:13
Sałatka warstwowa zachwyt gości :)
Składniki:
jajka, 9 sztuk
konserwowe ogórki, 40 dag.
ser żółty, 30 dag.
cebula, 1
filety z kurczaka, ok pół kilograma
marchewki, 3 średnie sztuki
Papryka czerwona, 1
por, 1
majonez kielecki, duży słoik
sół, pieprz, do smaku
curry,przyprawa gyros, po łyżce
koperek, do dekoracji
1. Jajka i marchewkę bez obierania ugotować,mięso pokroić na małe kawałki i obtoczyć w mieszance curry i przyprawy do gyrosa i odstawić na parę minut,w tym czasie kroimy w kostkę ogórki,paprykę i cebulę a pora w cienkie talarki które następnie rękami roztrzepujemy na pojedyncze piórka i solimy.Wracamy do mięska smażymy porcjami na oleju na mocnym ogniu aby nie puściło soku na rumiano cały czas mieszając odstawiamy aby wystygło.Ugotowane jajka obieramy i osobno dajemy sobie żółtko i białko,białko kroimy w kosteczkę a żółtko scieramy na drobnej tarce.Ugotowane marchewki obieramy i scieramy na na grubszej tarce tak samo scieramy ser żółty.Bierzemy dużą szklaną salaterkę i układamy warstwami każdą warstwę przekładamy cienko majonezem odrobinę solimy i pieprzymy:białka,ogórki,ser,cebula ,mięsko,marchewka,por,żółtka i papryka,dekorujemy koperkiem i stawiamy na stół ku zachwyceniu gości.Życzę smacznego.
pysznosciiii :))) wypröbowane,wiec moge podac przepis dalej.
przepis zaczerpniety ze strony: http://smaker.pl/przepisy/salatki/przepis/salatka-warstwowa,41123
2011-11-18 08:37
Już sobie dodałam do ulubionych :) ta sałatkę :)
Każdą warswę osobno przekładamy majonezem tak? Czyli jajko-majonez,mięso-majonez,ser-majonez...
2011-11-18 09:56
Jadłam ostatnio tę sałatkę u szwagierki - bardzo dobra, jak ja nie przepadam za smakami typu gyros to tę sałatkę zjadłam ze smakiem, było dużo zieleniny mniam.
Ja wam mogę sprzedać swój prywatny przepis na sałatkę, ktorą wszyscy uwielbiają, zwłaszcza Ci co lubią pieczarki marynowane (ja) i wyraźny intensywny smak :) Jest to moja przerobiona wersja sosu tatarskiego.
Sałatka a la migrena:
Składniki:
- słoik ogórków konserwowych;
- słoik pieczarek marynowanych;
- puszka groszku zielonego;
- 2 duże cebule;
- ser żółty 400 g;
- jeden podwójny filet z kurczaka;
- słoik majonezu kieleckiego;
- mała śmietana 18%;
- pół łyżeczki musztardy sarepskiej;
- pół łyżeczki chrzanu;
- ząbek czosnku;
- pieprz, sól, chili;
- odrobina oleju.
Sposób przyrządzenia:
1) Pokrojonego w kosteczkę kurczaka smażymy na oleju na patelni. Jak kto lubi, ja nie przepadam za przypieczonym, więc smażę do miękkości. Odcedzamy od oleju i odstawiamy w chłodne miejsce, żeby szybciej wystygł.
2) Kiedy kurczak stygnie: pieczarki, ogórki, cebulę i ser żólty kroimy w kostkę. Najlepiej cebulę kroić na końcu ;). Wszystko od razu ładujemy do jednego garnka, bądź miski, dodajemy pół puszki groszku zielonego (zależy kto jak lubi, można dodać nawet całą). Dodajemy ostudzonego kurczaka.
3) Teraz dodajemy cały słoiczek majonezu, pół małej śmietany, ząbek czosnku wyciskamy,musztardę, chrzan. Z musztardą i chrzanem ostrożnie - lepiej próbować jak smakuje sałatka bo chrzan lubi zaburzyć smak. Do tego odrobinę wody spod ogórków ( ocet i zapach ogórków wyostrzy smak). Na koniec troszkę soli, pieprzu i / lub chili. Gdyby smak był zbyt intensywny ( z czyms przedobrzyliśmy) to można dodać sobie jeszcze śmietanę. Najwazniejsze jest samo dosmaczanie - jak kto lubi :]
4) Sałatka gotowa :) do tego dobrze smakuje obok podane jajko na twardo w ćwiartkach. My jemy samą, bo kurczak i ser już robią swoje.
Szczerze polecam, bo każdy, kto ją u mnie zje to ją zachwala :) ja jestem od niej uzależniona, ale w ciąży jej nie robię, bo jest dość ciężkostrawna - więc ostrzegam :) Dodam, że ja robię w podwojonej ilości jak tu podałam, bo strasznie ją lubi mój Mąż, i gdybym zrobiła w takiej ilości jak tu napisałam to jeden dzień może by się ostała ;P
2011-11-18 15:59
2011-11-18 16:08
a tak z bardziej obiadowych to dzisiaj bylo Bitki wieprzowe.
Bitki wieprzowe
Składniki:
mięso wieprzowe ( szynka ), 1 kg
cebula, 1 duza
marchew, 2
por, kawałek
korzeń pietruszki, 1
czosnek, kilka ząbków
sól,pieprz,majeranek,słodka papryka, do smaku
Natka pietruszki, kilka gałązek
koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczka
śmietana 18%, 2 łyżki
musztarda chrzanowa, 1 łyzeczka
liście laurowe, 2
ziele angielskie, kilka ziaren
seler, kawałek korzenia
1. mięso umyć,pokroic w plastry lekko zbić
2. posypac sola,pieprzem,majerankiem i slodka papryką
3. mieso opruszyć mąką i usmazyć na rozgrzanym oleju
4. włozyc do garnka,podlac wodą,dodać pokrojone warzywa i liście laurowe z zielem ang.,dusic do miekkości
5. sporzadzic sos ze smietany,musztardy,koncentratu i ze szczypta cukru,dodac do mięsa,chwile pogotować
6. wrzucic posiekana natke pietruszki i podawać
7. do sosu nie dodaje mąki ponieważ mięso przed smażeniem otoczone było w mące
przepis ze strony:http://smaker.pl/przepisy/obiady/bitki-wieprzowe,26451
i do tego:
Buraczki do bitek
Składniki:
buraki, 1 kg
papryka czerwona i zółta, po połowie
Natka pietruszki, pół peczka
cebula, 1 duza
koperek, pół pęczka
sół,pieprz,ocet,olej,cukier, do smaku
1. buraki ugotować,ostudzic i zetrzec na grubej tarce
2. cebule ,paprykę i zieleninę pokroić i dodac do buraków
3. dodać sól,pieprz,ocet,cukier i olej,wymieszać i odstawic na pół godziny,smak ma byc słodko-kwasny
przepis ze strony:http://smaker.pl/przepisy/warzywa/buraczki-do-bitek,26452
Zareczam ze pychotka ,;-))
2011-11-18 21:44
Napisalam sprawdzony przepis w pytaniu na ciasto snickers, wiec i tu od razu dodam ,;-))
ciasto snickers
Ciasto:
~3 szklanki mäki;
~2 jajka
~100g masla
~ 2 lyzki miodu
~lyzeczka sody
~szklanka cukru
Warstwa orzechowa:
~100g masla
~2 lyzki miodu
~1/2 szklanki cukru
~300g posiekanych orzechöw wloskich
Krem:
~1,2l mleka
~3/4 szklanki cukru
~2 cukry waniliowe
~1,5 lyzki mäki pszennej
~1,5 lyzki mäki ziemniaczanej
~200g masla
Polewa:
~tabliczka czekolady mlecznej
~1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
~Skladniki na ciasto zagescic.Podzielic na pöl. Jednä polowä wylepic forme. Piec 15 minut w 180°C.
~Maslo rozpuscic z miodem i cukrem. Dodac orzechy. Chwile podgrzewac. Reszte ciasta wylepic drugä forme. Rozsmarowac na nim warstwe orzechowä. Piec ok.15 minut w 200°C. Wystudzic.
~Polowe mleka na krem podgrzac. Do drugiej czesci mleka dodac cukier, cukry waniliowe i obie mäki. Wymieszac. Poläczyc z goräcym mlekiem, podgrzewac, az masa zgestnieje. Maslo utrzec, dodajäc stopniowo przestudzonä mase.
~Krem nalozyc na ciasto bez orzechöw i przykryc tym z orzechami (orzechy do dolu). Czekolade na polewe rzpuscic. Polac ciasto. Zostawic do zastygniecia.