Najaktywniejsze:

Komentarze

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ciekawska

KARTACZE

Składniki
dla >6 osób

ziemniaki, 4-4,50 kg
mięso wieprzowe (łopatka), 1 kg
cebula, 2
czosnek, 6 ząbków
majeranek, do smaku
jajko, 1
sól,pieprz, do smaku
boczek wędzony lub surowy, 25 dkg
kostki bulionowe, 2-3
mąka ziemniaczana, 3 łyzki

Opis przygotowania
czas przygotowania: > 90 min

1. 1 kg ziemniaków ugotować,wystudzic i zemleć

 2. resztę ziemniaków zetrzeć i odcisnąć z nadmiaru wody,surowe i ugotowane ziemniaki wymieszać ,dodac 3 łyzki mąki ziemniaczanej i krochmal powstały po odcisnięciu,dokładnie wymieszać

 3. mięso zemleć dodac jajko,czosnek ,resztę przypraw i wymieszać

 4. do duzego garnka wlac wodę ,dodac do niej kilka łyżek oleju,liście laurowe i ziele angielskie a także kostki bulionowe

 5. zwilżonymi rękoma robić placki z ciasta ziemniaczanego wielkości dłoni,na to nakładac mięso zlepic i uformowac podłużne pyzy

 6. wrzucac do gotującej wody

 7. gotowac 45-60 minut

 8. boczek usmażyc razem z cebulą i polewc nim kartacze

 9. do kartaczy świetnie pasuje surówka z kapusty

 

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
izabela8401

Składniki:Tagliatelle albo penne ok. pół paczki, boczek pokrojony w cienkie paski ok. 20 dag, pieczarki ok. 8-10 dużych sztuk, 1 cebula średniej wielkości, śmietanka słodka 18%, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy z oliwek, koperek lub pietruszka pieprz sól do smaku.Jak przyrządzić?Makaron gotujemy z solą i łyżką oliwy na półtwardo. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą, aby zachował jędrność. Odcedzamy. Pieczarki kroimy w plasterki razem z ogonkami. Smażymy, a właściwie przesuszamy na złoty kolor na suchej patelni. Pokrojony w cienkie paski boczek kroimy na kawałki szerokości 1,5 cm. Całość dorzucamy do pieczarek i smażymy kilka minut, aż boczek się trochę podrumieni. Do podsmażonego boczku dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę (jeśli nie lubisz, nie musi jej dodawać). Dodajemy łyżkę oliwy. Smażymy kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec do całości dodajemy śmietankę, wyciśnięte ząbki czosnku, sól i pieprz, zmniejszamy ogień i mieszając, doprowadzamy do lekkiego zgęstnienia sosu. Na koniec wrzucamy wcześniej ugotowany makaron i podgrzewamy, mieszając, jeszcze kilka minut, aby makaron był ciepły. Przekładamy na talerze, posypując pokrojonym koperkiem lub pietruszką.

Uwagi:Uważaj, aby nie doprowadzić do zbytniego zgęstnienia sosu. Musi być płynny przed wrzuceniem makaronu. Pieczarki, boczek i czosnek dodaj w zależności od uznania ja na 2 osoby dałam 3 duże pieczarki, nie miałam koperku ani pietruszki więc posypałam szczypiorkiem. Zamiast 18% śmietany bo też nie miałam dałam 30% rozrobioną z mlekiem naprawdę pyszne. Smacznego

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ciekawska

Sprawdzona i jak dla mnie bardzo smaczna salatka, takze polecam.

 

sałatka hawajska

 

Składniki
dla >6 osób

300g szynki konserwowej pokrojonej w kostkę 1/1 cm,
1 puszka kukurydzy konserwowej Bonduelle,
1 puszka anansa w krążkach póżniej pokrojonego w małe części,
300 gram sera żółtego starkowanego na tarce o grubych oczkach,
250 ml dobrego majonezu,
1/2 czerwonej świeżej papryki pokrojonej w kostkę,
1/2 łyżeczki curry,sól,pieprz do smaku,

 

 

Opis przygotowania
czas przygotowania: do 20 min

Wszystkie składniki połączyć ze sobą,wymieszać z majonezem,doprawić do smaku - gotowe.

 

Przepis ze str. http://smaker.pl/przepisy/salatki/salatka-hawajska,50638

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ciekawska

Zapiekane piersi kurczaka

● 60 dag piersi kurczaka (ja robie z calych udek.)
● 50 dag pieczarek
● 6 łyżek masła

● 10 dag mrożonej karotki
● 10 dag mrożonego groszku (nie uzywam mrozonego groszku, tylko tego z puszki)
● łyżeczka soli
● łyżeczka mielonej słodkiej papryki
● łyżeczka pieprzu
● łyżka oleju
● łyżka mąki
● 2 szklanki
mleka
● łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
● oraz
ulubione zioła do dekoracji zapiekank

* ja dodaje jeszcze takie male cebulki :) dodajä duuuzo smaku.

1. Piersi kurczaka umyj, oczyść, po czym pokrój na mniejsze kawałki, a następnie lekko osól i obsmaż na dwóch łyżkach rozgrzanego masła.

(udek nie kroje na kawalki, tylko cale  podsmazam na patelni az sie ladnie zarumieniä)

2. Przygotuj sos: dwie łyżki masła rozpuść, dodaj mąkę i zalej mlekiem. Wymieszaj, po czym nadal mieszając pogotuj przez 15 min. Pod koniec gotowania dopraw mieloną gałką muszkatołową. Następnie sos zostaw do ostygnięcia.

3. Pieczarki oczyść, pokrój na ćwiartki. Groszek z marchewką lekko obsmaż na reszcie masła, a następnie dodaj do nich pieczarki, dopraw i chwilę smaż razem.

4. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego włóż obsmażone mięso, a następnie posypje mieloną papryką, dodaj przesmażone warzywa oraz pieczarki, po czym zalej wszystko przygotowanym sosem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i zapiekaj przez ok. 15-20 minut.

5. Gotowe danie posyp świeżo zmielonym pieprzem i udekoruj ulubionymi ziołami, po czym podawaj.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ciekawska

 Ziemniaczana zapiekanka

Składniki na 6 porcji:

1 kg ziemniaków, 25 dag żółtego sera,
20 dag pieczarek, cukinia, 4 pomidory,
3 cebule, 3 ząbki czosnku,
1/2 puszki kukurydzy, puszka pomidorów,
1/2 kg mielonego mięsa, kawałek kiełbasy,
olej do smażenia, papryka, sól, pieprz,
tymianek, łyżka keczupu.

Przyrządzanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać je, ułożyć na dnie naczynia. Cukinię podsmażyć, położyć na ziemniakach, posypać kukurydzą. Kiełbasę, pieczarki, cebulę podsmażyć, rozłożyć na kukurydzy. Czosnek i mielone mięso podsmażyć, wyłożyć je jako kolejną warstwę. Następnie dodać pomidory z puszki oraz keczup. Całość posypać startym żółtym serem. Zapiekać w naczyniu żaroodopornym 40 minut.

link do str.:   

http://kobieta.interia.pl/kuchnia/warzywa-i-owoce/news-ziemniaczane-rozmaitosci,nId,430901

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ciekawska

Sałatka obiadowa z porem

Składniki
1 por
kawałek czerwonej kapusty
1 cebula
3 ogórki konserwowe lub kiszone
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1 jabłko
śmietana, sól, pieprz, cukier, musztarda

 Warzywa umyc i obrac, Por pozbawic zewnetrznych warstw, zostawic tylko mlode i miekkie, pokroic wzdluz na 2 czesci i kroic w poprzek na paseczki. Kapuste poszatkowac. Posolic i chwile poczekac, az warzywa lekko zmiekna. Wtedy dodac pokrojone w kostke lub w paseczki ogorki, cebule, papryki i starte jablko. Dodac troszke cukru, pieprzu, ok 1 lyzeczki musztardy i smietane. Wymieszac. Kto woli lagodniejsza wersje nie musi dodawac musztardy, mozna tez dodac troszeczke majonezu. 

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ciekawska

Karkówka z pieca

Składniki
Składniki na 6 porcji
-
800g karkówki bez kości
duża czerwona papryka
500g pieczarek
3 średnie cebule
sól, pieprz czarny, przyprawa do karkówki Prymat
majeranek
odrobina tłuszczu do podsmażenia mięsa
300ml słodkiej śmietanki 12% UHT (ja dodalam normalnä zwyklä smietane 18%- i troche serka topionego )

 

Karkówkę kroimy na kotlety-paski. Obsypujemy przyprawami i majerankiem, podsmażamy na tłuszczu. W międzyczasie cebule kroimy na piórka, paprykę w cienkie paski, pieczarki w plasterki. Zrumienione mięso odkładamy na bok, a na patelni podduszamy pieczarki, lekko oprószone przyprawami. Podduszone pieczarki odkładamy na bok, a na patelnię wrzucamy cebulę z papryką i przyprawami. Podduszamy. Następnie w naczyniu żaroodpornym wykładamy połowę przygotowanych pieczarek, na to wykładamy mięso, przykrywamy cebulą z papryką i resztą pieczarek. Na boku mieszamy śmietankę z odrobiną soli, pieprzu, przyprawy do karkówki i majeranku i zalewamy składniki w formie. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 st.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ciekawska

a co tu ostatnio taka cisza? Nic nie gotujecie ? ,;-))

ja dzisiaj wypröbowalas salatke z przepisu z gazety. 

Wyszla pyszna,wiec podaje przepis.

 

salatka sycäca z kabanosami

~20dag kolorowego makaronu swiderki,

~3-4 kabanosy

~puszka kukurydzy

~czerwona papryka

~2 lyzki majonezu,

~2 lzki jogirtu naturalnego

~söl, pieprz

 

1.Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy.Papryke myjemy i osuszamy.Usuwamy gniazdo nasienne,miäzsz kroimy w kostke. Kabanosy kroimy w niezuze kawalki. Kukurydze osäczamy.

2.Skladniki salatki mieszamy z majonezem i jogurtem. Doprawiamy solä i pieprzem.

 

PS. ja oddzielnie wymieszalam jogurt z majonezem solä pieprzem i czosnkiem :) Dopiero wtedy wymieszalam calosc z salatkä 

Wyszlo pycha. Naprawde polecam.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ciekawska

Mam zamiar dzisiaj jeszcze zrobic (röwniez przepis z gazety) biale kielbaski z ananasem. Jak wyjdzie pyszne, to dodam przepis.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ciekawska

Biala kielbasa z ananasem

~4biale kielbasy

~4 plastry ananasa z puszki

~2 lyzki miodu 

~1 lyzeczka mielonej ostrej papryki

~2 lyzki wödki

~olej

 

1) Kielbasy ponakluwac, wlozyc do garnka, zalac wodä i doprowadzic do wrzenia. Nastepnie zmniejszyc plomien i gotowac na wolnym ogniu ok. 15 minut. Wyjäc i przestudzic.

 

2) W kielbasach zrobic po 3-4 poprzeczne naciecia i w kazde wlozyc po kawalku osäczonego z zalewy ananasa. Skropic olejem, ulozyc na tacce do grilowania i opiekac ok 20 min., uwazajäc, aby spody kielbas za bardzo nie przypiekly.

(ja zamiast na grilu dalam do piekarnika)

 

3) Miöd utrzec z wödkä, mielonä osträ paprykä oraz odrobinä oleju. Powstalä mieszankä posmarowac kielbasy i ananasy na ok. 10 minut przed koncem pieczenia.Potrawa najlepiej smakuje z pikantnymi dodatkami, np. marynowanymi papryczkami chili, chrzanem lub ostrymi ogörkami konserwowanymi.

 

(ja 3 podpunktu wogöle nie robilam).

Podalam z mlodymi ziemniaczkami i chrzanem.

Pycha, takze polecam.