Najaktywniejsze:
Komentarze
2011-04-01 20:52
Ciasto Anety:)
porcje podane są na dużą blachę prostokątną.
3 paczki krakersów solonych,krem karpatka,paczka migdałów w płatkach,500 ml śmietany plus 3 fixy do śmietany,puszka krówki,cukier waniliowy 1 paczka.
Przygotowanie:
Pierwsza warstwa krakersy na to krówka cała puszka (ja ją podgrzewam w mikrofalówce żeby lepiej się rozsmarowała),na to krakersy na krakersy karpatka krem,na to krakersy na krakersy bita śmietana z fixami i cukrem waniliowym,na śmietanę płatki migdałów wcześniej podgrzane na złoty kolor na patelni bez tłuszczu.Ciasto do lodówki po 1 godzinie gotowe do zjedzenia.
2011-04-01 20:59
Ryż a la Aneta
Połówka kapusty białej lub ćwiartka,1 marchewka,kawałek selera,przyprawa curry,2 woreczki ryżu-najlepiej paraboloiczny.
Na patelnię lejemy troszkę oleju-oliwy jak kto woli,na to wrzucamy kapustę posiekaną bardzo drobno(ja trę na tarce w grube łezki) ,do ego marchewka też na tarce z grubymi oczkami i seler tak samo,te składniki dusimy aby warzywa zmiękły,pod koniec dodajmy ryż wcześniej ugotowany,sól,ieprz i przyprawa carry.Ja się przyznam,że uwielbiam ten ryż bez niczego ale teściowa podaje go zazwyczaj z filetem z kurczaka plus sałatka.
2011-04-01 21:04
Prosta i tania sałatka do obiadu
ja robię na trzy osoby.
Połówka rzodkiewki białej,1 marchewka duża,olej ,sól.Rzodkiew idzie na tarkę na małe oczka,marchew tak samo,dodajemy soli i na koniec 1 łyżeczka oleju czy oliwy i mieszamy.
Nie dajemy więcej oliwy bo z sałatki zrobi się tłute fuj-za pierwszym razem tak zrobiłam lepiej dać mniej,wymieszać i jak co dodać według swojego uznania.
2011-04-04 23:07
hmmm to RACZEJ nie na obiad ale widze jak coponiektöre mamy maja problem ze znalezieniem odpowiedniego tortu na urodzinki swojego malenstwa. Przed chwilkä przypadkiem natknelam sie na jeden ktöry naprawde mi zainponowal i ktöry mozna zrobic samemu w domu,a wygläda wg. mnie duzo lepiej jak coponiektöre kupowane w cukierniach... no ale kazda mama ma swöj gust ,;-))
a oto link do tortu.
http://smaker.pl/przepisy/ostatnio-dodane/przepis/motylek,44481
Mam nadzieje ze ktörejs z Was sie przyda... pozdrowionka.
2011-04-04 23:09
2011-04-07 19:14
2011-04-08 13:05
Kasiu zrobiłam tortille z Twojego przepisu! I muszę przyznać że super. Nawet mi wyszła
Ale następnym razem dodam jakieś warzywka np cukinie czy pieczarki :)
Kurcze nie moge wkleić fotki :(
2011-04-08 13:24
2011-04-09 15:10
U mnie dzisiaj Pierś z kurczaka pod chmurką i frytki :)
Frytki oczywiście domowej roboty, a to przepis na kurczaka:
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
5-6 pieczarek
majonez
ok. 15-20 dag sera żółtego
sól
pieprz
Piersi doprawić do smaku jak kto lubi. Rozbć je na kotlety.W naczyniu żaroodpornym ułożyć piersi (surowe!). Na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę/plasterki albo jak kto lubi pieczarki doprawić do smaku solą i pieprzem. Po podsmażeniu ułozyć je na mięsku. Teraz na każdy kotlet wykładamy majonez (ok. 1 łyżka na kotlet, zależy od wielkości piersi)i posypujemy grubą warstwą serka żółtego. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min. w temp. 180-190 stopni.
Smacznego :)
2011-04-09 15:27
dziś na obiad była Ryba zapiekana w szpinaku
Selen (jest w rybach morskich, czosnku) bierze udział w wytwarzaniu serotoniny. W rybach (szczególnie tłustych) znajdują się też kwasy omega-3, konieczne do prawidłowej pracy układu nerwowego – są składnikiem błon komórkowych komórek nerwowych.
Składniki:
- 60–70 dag filetów z ryby morskiej (np. sola, łosoś)
- sok z cytryny
- 50 dag mrożonego szpinaku
- pół szklanki śmietany
- 2 ząbki czosnku
- łyżka tartego parmezanu
- łyżka masła
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
Przygotowanie: Rybę pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny, lekko posól i wstaw do lodówki na godzinę. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, włóż szpinak i duś, mieszając, aż zgęstnieje. Wlej śmietankę, podgrzej, mieszając. Gdy się zagotuje, dodaj parmezan, czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy płyn częściowo odparuje, zdejmij patelnię z ognia. Szpinak lekko dopraw gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Wyłóż do żaroodpornego naczynia lekko wysmarowanego masłem. Na wierzchu ułóż kawałki ryby, a na każdej wiórek masła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC i zapiekaj około 20 minut.
Naprawde pyszne. polecam!