Najaktywniejsze:

Komentarze

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
adae

Witam. Ja to jestem totalny leń jeśli chodzi o gotowanie, moja dewiza: "byle szybko i bez zbednego brudzenia wielu naczyń" . Jakąś chęć i wenę mam raz na ruski rok, ale jeść by się chciało codziennie coś innego, więc czasem eksperymentuję z przepisów z neta. Bardzo dobrze wyszedł mi schab pieczony z czosnkiem i ziołami.

A dziś na obiad to co wczoraj czyli sosik z piersi z kurczaka + kasza jęczmienna, dla Małego kuskus. Dla urozmaicenia ugotuję kalafiorka z brokułem.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
adae
@vanilia te kuleczki z ryżu z serem mnie kuszą. Może będą dziś zamiast kaszy ;)
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
kasia30
A ja dziś coś na szybko,bo czas dzisiaj goni nas  Laughing.Kurcze pieczone,frytki i surówka z pomidorów,cebulki i ogórka zielonego.Nic oryginalnego,ale szybko i w miare jadalne Laughing
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mona410
a ja na kalafior mam ochote :)
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
agi234
Lasagne zaliczona:P, a jutro na obiadek kurczak curry z ryżem, własnej roboty oczywiście, jak ktoś chce to napiszę jak robię.
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
madziara8115

Kasia30

Nigdy nie lacz pomidorow i ogorkow swiezych - jesli o surowke chodzi. Bo podobno jedne z drugich wszystkie wartosci wybijaja. I np. normalne pomidory (zakladam, ze u was sa smakowe, bo u nas jeszcze nie sezon) maja duzo witaminy C. W polaczeniu z ogorkiem traca swe walory.

Takze albo same pomidory, albo mizeria z ogorkow. Wiem, ze polaczone sa pycha, sama tak robilam, a teraz staram sie oddzielnie.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
kasia30

@madziara nie miałam o tym pojęcia,zastosuje się na przyszłość :)To fakt smakuje niezle.

@agi ja bym chętnie zrobiła lasagne,ale nie wychodzi mi,kiedys próbowałam i makaron był nieugotowany i w góle jakieś surowe mi to wyszło Frown 

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
kasia30
@agi dawaj przepis Laughing
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
agi234

To tak: potrzebna pierś z kurczaka, ilość w zależności od chętnych:) przyprawa curry - średnio ostra,łyżeczka kurkumy, sól, pieprz, ząbek czosnku, 1-2 cebule,może być papryka pokrojona w kostkę, albo mala papryczka chili jak ktos lubi na ostro (ja lubię)   ryż, mąka kukurydziana do zagęszczenia sosu.

 

Przygotowanie: pierś pokrojoną w średnia kostkę wymieszać z przyprawami, pokrojoną w półksiężyce cebulą, papryką i dodac troszke oleju/ oliwy, żeby lepiej mięso nasiąknęło, i nie musisz później dodawać do smażenia.

Odstawić do lodówki na tyle ile masz czasu, możesz nawwet na 10 minut jak Ci się spieszy:)

 

W międzyczasie  ugotować ryz w osolonej wodzi, odcedzić.

 

Kurczaka z przyprawami wrzucić na patelnie, podsmażyć mieszając, żeby cebula sie nie spiekła, musi byc taka biała, zalać wodą i dusić pod przykryciem na malym ogniu około 20 minut. Zagęścić wodą z mąką.

 

Ja ryż jeszcze po ugotowaniu podsmażam (fried rice) Wrzucam na patelnię na odrobinę rozgrzanego masełka, dodaję sosu sojowego do smaku, podsmażam mieszając drewnianą lopatką. Na koniec do tego dodaję jajko cały czas mieszając, do ścięcia. 

 

Tak przygotowany ryż serwuję z kurczakiem w soosie curry.

 

Wydaje się dużo roboty, ale jak np, rano ugotujesz sobie ryż, to możesz go później odgrzać (albo odsmażyć), tak samo z mięsem, możesz zamarynować wcześniej i wstawic do lodówki, a później na patelnię.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
johana162

To ja mam też danie z curry :)

"Kurczak po indyjsku"

-kawałki kurczaka (mogą być skrzydełka,udka.Ilość ile chcecie,ja w niedziele robiłam dla całej rodzinki,to sporo wrzuciłam. ) (jadło 5 osób i jeszcze na drugi dzień zostało :)

-cebule 3-4 duże

-czosnek (z 2-3 ząbki)

-z 2 duże pomidory(można sparzyć i zdjąć skórkę)

-5 średnich obranych ziemniaczków  

-sok pomidorowy lub koncentrat pomidorowy

-śmietana

Przyprawy:

-paczka curry

-sól

-pieprz

-słodka papryka

-ostra papryka

-4,5 goździków 

Najlepiej duży garnek wziąć,wlać oliwę,wsypać pokrojoną cebulkę,jak się lekko zeszkli i zmięknkie,wrzucić kawałki kurczaka i posypać przyprawą curry,można dolać troszkę wody jak kurczę puści soki,dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i wsypujemy do smaku resztę przypraw,teraz wszystko musi się ładnie gotować,gdy ziemniaki zmiękną wrzucamy pomidory pokrojone w kosteczkę,troszkę soku pomidorowego lub koncentratu,gdy już wszystko się ugotuje,można wlać troszkę śmietany i wymieszać.

Ryż ugotować.

Suróweczka:

-pomidor

-ogórek ja użyłam świeżego,wiem że witaminy c ubywa przez to,ale lubię mimo to ten duet :)

-sałata lodowa

-cebula

Wszystko pokroić w kostę,sałatę "podrzeć"ręcznie,dodać sól,pieprz,oliwę z oliwek i sok z cytryny. 

Do tego zrobiłam sok z pomarańczy,jabłka i cytryny,plus troszkę cukru :)

SMACZNEGO!!!