Najaktywniejsze:

Komentarze

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mousi

A dzisiaj robie zupke pieczarkowa bo wczoraj moj kupil pieczarki, ziemniaczki, marchewke, groszek, udko z kuraka, zielona pietruszke i ze swieczkami w oczach zapytal czy moge dzisiaj ugotowacLaughing Zrobie mu ta przyjemnosc i ugotuje zupke:)

A cos czuje ze jutro zrobie racuszki. Jablka mam, jaja, make tez, moze dokupie drozdze :)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mousi
Zrobilam zupke pieczarkowa. Wyszla pycha. :) W sumie weszlo w nia 0,5kg piecarek.  Wyszla pyszniejsza niz zwykle poniewaz polowe pieczarek podsmazylam i dodalam z olejem z patelni na ostatnie 10 min gotowania, tuz przed dolaniem smietany :) polecam:)
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
paola80
ja dzis zrobilam zapiekanke z ziemniakow a wiec ziemniaki obrane pokroic w plastry nie zagrube wrzocic na gotujaca sie wode i gotowac ok5 minut pozniej pokroic boczek w kosteczke i usmazyc z cebulka (mozesz zrobic z kurczakiem albo szynka jak kto woli)ziemniaki wylozyc w naczyniu zarootpornym i przlozyc boczkiem 2 jajka ubic z odrobina soli dodac troche smietany i polac cala zapiekanke na wierzch posypac zoltym serem piec ok 40 minut w tem 180 stopni  po upieczeniu posypac natka pietruszki lub szczepiorkiem mozna podac z saltak:)SMACZNEGO:)
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ciekawska

ja wczoraj przygotowalam na dzisiaj koltlety z jajkiem w srodku jak na str. 23 z sosem ,;-)) bo mezowi zasmakowaly i poprosil zebym je zrobila drugi raz :)

no i wczoraj wieczorem zrobilam jeszcze salatke bardzo prostä--> z przepisu mojej mamy, uwielbialam jä jako dzieciak i zostalo mi do tej pory :)

Salatka z porem i tunczykiem.

~por (biala czesc, pokrojona w cienkie talarki,przezucic je do sitka w ktörym sie odcedza makaron, i spazyc go wrzätkiem,) ;

~ 2 male puszki kukurydzy;

~ 4 male puszki tunczyka w oleju;

~ 5-7 jajek.

~majonez;

~söl, pieprz;

 Jajka ugotowac na twardo,pokroic w kostke,

kukurydze i tunczyk odcedzic z zalewy,

pory, jaja , kukurydze, tunczyk --> wszystko do miski,wymieszac z majonezem,dodac söl i pieprz,schlodzic w lodöwce :) Mi i mezowi tej salatki starcza na kilka dni... bo jednak jej jest troche sporo...

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mousi

Zrobilam racuszki inaczej niz zwykle, z przepisu ktory znalazlam. Mialam nie probowac zanim  nie skoncze  ale capnelam jednego. Pycha.

Oto ten przepis:

Składniki:
na ciasto:

    1,5 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    1 duże jajko
    1 łyżka oleju (dodana do ciasta)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru waniliowego
    0,5 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cynamonu

na nadzienie:

    1-2 jabłka


Składniki dokładnie wymieszać w misce. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Jabłka obrać i drobno pokroić. Dodać do ciasta. Na patelni rozgrzać olej. Racuchy smażyć na złocisty kolor.
Podawać posypane cukrem.

 

Ja zjadlam z cukrem pudrem ;)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
adae
@mousi przepis na racuchy już wcześniej wypróbowany, podawałam go tutaj nawet, jest na stronie 19 :)
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mousi
hehe nie wiedzialam :) Widac ze kolejna gospodyni z niego skorzystala :)tak czy siak sa pycha :)
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mousi

skorzystalam dzis z przpisu na miodownik. Nie wiem moze sie powtorze bo byl, moze nie. ale podam, bo wyszdel pysznyLaughing

Korzystalam z tego przepisu:

Ciasto:
25 dag margaryny
½ szklanki miodu
1 szklanka cukru
5 jajek
3 ½ szklanki mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem:
¾ litra mleka
¾ szklanki cukru
7 łyżek kaszy manny
20 dag masła
12 dag margaryny
sok z dwóch cytryn
Do dekoracji:
kolorowe cukierki ( ja dalam migdaly rozdrobnione)
Margarynę, miód i cukier zagotować. Ostudzić. Do masy dodać jajka, mąkę i sodę oczyszczoną. Ciasto wyrobić i podzielić na 3 części. Każdą część ciasta upiec osobno w wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Piec przez ok. 12 minut w temperaturze 160-170 °C.

Mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wsypać kaszę mannę. Trochę pogotować mieszając. Ostudzić.

Masło utrzeć z margaryną na puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo kaszę mannę i sok z cytryn.

Kremem przełożyć upieczone placki. Wierzch ciasta posypać kolorowymi cukierkami. 

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
aneta31

Sałatka z tortellini grzybowym

1 pierś z kurczaka podwójna

1 paczka tortellini-w biedrone po 3.99

1 papryka czerwona

1 puszka kukurydzy

4 ogórki kiszone

majonez ja dałam 4 łyzki ale jak kto lubi

przprawa do gyrosa 

ogórki,paprykę pokroić w kostkę,mięso pokroić w kostkę,dodać przyprawy do gyrosa i podsmażyć na patelni,tortellini ugotować wg przepisu.

Wszystkie składniki połączyć ze sobą dodać majonezu,ja dodałam sól i pieprz.

Polecam pychaTongue out 

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
adae

Dziś na obiad danie bezmięsne ale opcjonalnie (dla mięsożerców) zawsze można dodać jakąś pierś z kurczaka.

Muszelki z brokułami Składniki

 – 800 g brokułów,
– 1 cebula,
– 1 ząbek czosnku,
– 1 strąk czerwonej papryki,
– 4 łyżki oliwy,
– 1/4 l śmietany,
– 2 łyżki pokrojonego pomidora (świeżego lub z puszki),
– 300 g makaronu typu muszelki,
– sól,
– pieprz,
– 60 g startego żółtego sera.

Sposób przygotowania

Umyte brokuły podziel na różyczki, łodyżki pokrój w kostkę. Ugotuj je. Cebulę, czosnek i paprykę pokrój i podsmaż, aż zmiękną. Dodaj brokuły, sól, pieprz oraz pomidory. Gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie (ale nie rozgotowane). Od czasu do czasu mieszaj i dolewaj w razie potrzeby wody. Dodaj śmietanę i jeszcze chwilę gotuj. Ugotowany makaron polej sosem z brokułami i posyp serem.