Najaktywniejsze:
Komentarze
2011-06-01 23:56
a wczoraj była:
Potrawka z kuskusu i kurczaka Dla dziecka od: 1 roku i nie tylko ;) Składniki
- pierś z kurczaka
- marchewka
- 10 cm kawałek pora
- papryka
- 2 łyżki oleju
- 150 g kaszy kuskus
- 150 g brukselki l sól
- kawałek cytryny
Sposób przygotowania
Mięso pokrój w paski, skrop sokiem z cytryny i odstaw w chłodne miejsce na 20 minut. Marchewkę, pora i paprykę pokrój w plasterki, brukselkę poprzekrawaj na pół. Ugotuj mięso w małej ilości wody. Dodaj warzywa, olej, sól i duś je pod przykryciem 15 minut. W tym czasie przygotuj kaszę według przepisu na opakowaniu. Dodaj do warzyw i jeszcze chwilę razem pogotuj. Wyłóż na talerzyki.
Ja ten przepis trochę zmodyfikowałam i zamiast brukselki dodałam brokuła, było całkiem dobre.
2011-06-02 07:44
2011-06-03 15:46
Cos na weekend ,jak sie nie chce piec ciasta ,;- Ja zawsze robie dzien wczesniej,bo im dluzej postoi w lodöwce tym lepsze...
Napewno nie jedna z Was zna ten przepis,tylko w röznych wykonaniach...
Wafle czekoladowe
Składniki
paczka wafli
ok. 250 g masła roślinnego lub masła
1 szklanka cukru
3-4 łyżki kakao
2-3 łyżki kaszy manny lub mleka w proszku
Przygotowanie
Krok 1.
Masło lub masło roślinne rozpuszczam w rondelku, dodaję cukier i jak się rozpuści to dodaję kakao. Pamiętajcie ogień bardzo malutki.
Krok 2.
Dodaję kaszę lub mleko w w proszku i mieszam, aż zgęstnieje. Z kaszą gęstnieje ładniej.
Odstawiam by masa przestygła (nie może być gorąca, ale lekko ciepło jest OK).
Krok 3.
Wafle smaruję masą i kładę jeden na drugim.
Krok 4.
Przyciskam deseczką i wstawiam na przynajmniej 2 godziny do lodówki.
Krok 5.
Kroję na trójkąty (mi wyszło ok. 24 szt). Smacznego.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=1lbLi_4KB30#at=125
2011-06-03 17:23
Wg mojego męża schab po prowansalsku:
- brzmi dumnie
-pachnie sensownie
-smakuje doskonale.
Ja też polecam choć zapomniałam obtoczyć w mące, a zamiast kostki grzybowej dodałam suszone grzybki. ;)
2011-06-04 18:06
Dziewczyny macie moze jakies przepisy na salatki,ale zeby warzywa byly gotowane... cos np. jak salatka jarzynowa...
Narazie sie wstrzymuje z surowymi warzywami ze wzgledu na te wirusy :/ za duzo osöb juz tu pomarlo,a nawet kobieta w zaawansowanej ciäzy,dlatego wole dmuchac na zimno i nie ryzykowac,dlatego zalerzy mi na przepisach z gotowanymi lub parzonymi minimum 20 min. warzywami.
2011-06-04 18:11
a tutaj cos na takie goräce dni jak dzisiaj i nie chce sie nic jesc... ,;-))
Chłodnik z botwinką:
Składniki
~1 pęczek botwinki
~3 – 4 ogórki
~pęczek rzodkiewek
~pęczek szczypiorku
~2 jajka (ugotowane na twardo)
~1 litr kefiru, jogurtu lub mleka zsiadłego
~sól i pieprz
Przygotowanie :
Krok 1.
Młode buraczki odcinam, kroję botwinkę na mniejsze części.
Krok 2.
Wkładam wszystko do wody (wraz z małymi buraczkami) i gotuję do miękkości. Potem przelewam chłodną wodą.
Krok 3.
Obieram małe buraczki i kroję w kostkę, botwinkę również kroję drobniej.
Krok 4.
Ogórka kroję w kosteczkę, rzodkiewkę także, a szczypiorem w malutkie kawałki.
Krok 5.
Wszystko wrzucam do miski. Doprawiam mocno pieprzem i solą (ja pieprzu daję 3/4 łyżeczki albo i więcej, soli troszke mniej), wlewam kefri lub jogurt lub zsiadłe mleko. Mieszam dokładnie.
Podaję z pokrojonym jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego ;-)
Ja robilam dzisiaj bez ogörka i tez bylo smaczne ,;-))
2011-06-04 19:17
2011-06-05 10:22
kasia30 czyzby nie smakowalo ze nie podalas przepisu ,;-)) ??
A ja dzisiaj zamierzam robic buleczki z makiem,bo te niemieckie ze sklepu jakos mi nie podchodzä...
Makowczyki. Bułeczki z makiem:
Składniki
ciasto drożdżowe:
~550 g mąki pszennej
~20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych
~1/2 szklanki mleka
~1/2 szklanki wody
~1 jajko
~3 łyżki masła
~4 łyżki cukru
plus:
~masa makowa
~jajko do smarowania
Przygotowanie :
Krok 1.
Drożdże rozpuszczam w wodzie z cukrem.
Do miski wsypuję mąkę, dodaję rozpuszczone drożdże i pozostałe składniki. Mieszam a potem zagniatam na gładkie ciasto.
Krok 2.
Smaruję oliwą lub olejem i wkładam do miski na 1 godzinę.
Krok 3.
Po wyrośnięciu dzielę na dwie części. Akurat z jednej części wychodzi tyle bułeczek by zmieściły się na blaszce piekarnika. Z drugiej możecie zrobić takie same bułeczki albo orzechowca czy makowca.
Wałkuję ciasto na prostokąt.
Krok 4.
Nakładam masę makową i roluję.
Krok 5.
Ostrym nożem kroję na plastry.
Krok 6.
Układam w odstępach by wyrosły (ok. 1 godziny).
Krok 7.
Wyrośnięte smaruję rozkłóconym jajkiem i wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika, piekę ok. 15 minut, aż będą złociste. Gotowe, smacznego! :)
i link jak zrobic te buleczki http://www.youtube.com/watch?v=cRpWSdi0L1w&feature=youtu.be podaje go bo sama jak PIERWSZY raz robie cos z przepisu lubie widziec jak to sie robi,jest mi latwiej,mysle ze Wam tez bedzie pomocny ,;-))
2011-06-05 12:33
A znacie ten przepis na szybkie ciasto? To było moje pierwsze jak do tej pory upieczone ciasto i nawet wyszło ;)
Torcik z jabłek
Składniki: 1 szklanka mąki1 szklanka cukru pudru
1 szklanka kaszy manny
1-2 kg jabłek
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy cynamon jeśli lubiszpół kostki margaryny Sposób wykonania:
Sypkie produkty wymieszać razem, podzielić na 3 części. Jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Na dno tortownicy wysypać pierwszą część sypkich produktów, potem połowę jabłek, jeśli chcesz posyp cynamonem. W ten sposób ułożyć resztę produktów. Wierch obsypać startą na tarce lub pokrojoną w cienkie plasterki margaryną. Piec około 1 godziny do czasu zrumienienia się wierzchniej warstwy. Można polukrować. (Lukier: utrzeć szklankę cukru pudru, 2 łyżki masła i soku z cytryny).
2011-06-05 12:38
Moje pierwsze ciasto pamietam do dzisiaj to bylo cos ala murzynek tylko ze zamiast cacao to z dzemem :)
adae a do tego Twojego przepisu na ciacho zamiast jablek moge dac np. wisnie? bo ja jestem jakas odmienna i normalne jablka surowe zjem ale pieczone czy gotowane a nawet dzem z jablek nie tkne bo bo mi nie smakuje.... dlatego szukam zamiennika ,;-))