Najaktywniejsze:
Komentarze
2011-06-08 01:32
kurde, sory, że tak przy stole ,ale mnie chyba botwinka zjedzona na obiad właśnie obudziła i wysłała do kibla dwa razy :/
a ostatnio na babskim grillu jadłam prostą i dobrą sałatkę:
pomidory pokrojone w ćwiatki,
makaron np. kolanka,
mozzarella
duuużo świeżych liści bazylii posiekanych
wszystko wymieszać. nie wiem, ale tam chyba nawet nie było żadnego sosu do tego :)
2011-06-08 01:42
@em3 moze niemieckie warzywa kupilas ,;-)) ??!! i Cie zaraza wziela.... Nie no zartuje! a tä salatke co podalas,podobnä w skladnikach jadlam u znajomych i tak jak möwisz jest bez sosu,ale pewnie na oliwie ?
a jak juz mowa o salatkach do grilla to polecam tez szybkä i prostä :
Chrzanowa sałatka
chrzan, mały słoik
ser żółty, 25 dag
jajka, 5 szt
jabłka, 2 szt
majonez,
kukurydza (groszek),wg. co kto woli.
Ser żółty, jajka i jabłka zetrzeć na grubych oczkach. Wymieszać z chrzanem i majonezem (ilość majonezu zależy od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać, proponuję zacząć od połowy słoika). Nie trzeba doprawiać!
2011-06-08 21:26
ciekawska@ ja pierwszy raz w życiu robiłam i jadłam botwinkę. Nie powiem dobra, ale to dla mnie właśnie taka szczawiówka tylko buraczana. Ps ja mieszkam w FR i tu też nie widziałam botwinki, ja miałam od znajomych którzy mają działkę i swoje warzywka.
A tą sałatkę śledziową jadłam, muszę przyznać że jest bardzo dobra!
2011-06-08 21:45
2011-06-09 22:34
MIĘSO NA DZIKO
Mięso wieprzowe pokroić w kostkę jak na gulasz (ilość mięsa według potrzeby)
Na bardzo rozgrzana patelnię,nie teflonową,bo mięso się tak nie "złapie" ,wrzucić mięso i smażyc do momentu gdy będzie mocno,mocno przypieczone,bez oleju,na sucho.
Do zesmażonego mięsa dodać pokrojoną w kostke cebule i wycisnąć czosnku w zależności kto ile lubi,podlać trochę olejem,poczekać az cebula sie zeszkli dolać wody,dodać przyprawy,liśc laurowy,ziele angielskie i dusić do miękkości co jakiś czas podlewając wodą.Na koniec zagęścić troszkę wodą z mąką chyba ze ktos nie lubi to nie trzeba wtedy sos będzie luzny.
Zrobiłam to dzis pierwszy raz i było bardzo smaczne inne troszke w smaku niz normalny gulasz.Mój syn stwierdził ze smakuje jak z grila
Podawać z ziemniakami ryzem makaronem.
2011-06-10 11:53
2011-06-10 18:09
GOŁĄBKI ALA KOTLETY
U mnie dziś na obiad królowały gołąbki. A więc jakby ktoś nie znał p[rzpepisu to podaję.
1główka kapusty włoskiej
70-80dkg mięsa mielonego
cebula
pieprz, sół
2łyżki kaszy manny
3jajka
2 woreczki ryżu
bulion warzywny, kostka rosołowa
A więc kapustę posiekać, posolić i odstawić gdzieś na godzinkę. Ugotować ryż na półtwardo, ostudzić. Poszatkować cebulkę. Do miski dać mięsko, jaja, pieprz, sól, mannę, ryż, i odciśniętą z nadmiaru soku kapustę. wszystko dobrze wymieszać. Formować kotlety i smażyć na rozgrzanej patelni na rumiano z obu stron. wszystkie kotlety przełożyć do garnka, zalać bulionem aby całość była zakryta. Dusić jeszcze pół godz. odcedzić z wywaru aby gołąbki nie nasiąkały. Podawać z ziemniakami pieczonymi lub sosem pomidorowym.
Smacznego
2011-06-10 18:34
2011-06-12 13:40
MIĘSO NA DZIKO wypröbowane i jest pyszne,wiec dziewczyny do roboty ,;-))
a dzisiaj u mnie na obiad:
Pulpeciki w sosie koperkowym:
*500 g miesa wieprzowego zmielonego
*1 jajko
*2 lyzki tartej bulki
*söl i pieprz
*mäka do obtoczenia
*2 lyzki smietany
*3 lyzki mäki (lub 2,5)
*1/2 szklanki mleka (nawet odrobinke wiecej)
*1/2 natki koperku
1)Do miski wlozyc zmielone mieso wieprzowe, wbic jajko, dodac tartä bulke i doprawic solä i pieprzem. Dokladnie wymieszac.
2)Formowac niewielkie kulki. Ja nabieram lyzkä i formuje w dloniach.
3)Kazdä kulke obtoczyc w mäce.
4)Do garnka nalac tyle wody, by akurat przykryla kulki. Lekkä jä posolic i ugotowac. Kiedy bedzie juz wrzäca to wlorzyc pulpeciki.
5)Pulpeciki gotowac ok. 20-25 minut na srednim ogniu.
6)Posiekac drobno koperek.
7)W szklance wymieszac mleko, smietane i mäke tak aby nie było grudek.
8)Zmniejszyc troszke ogien. Powoli wlewac zawartosc szklanki do garnka i mieszac delikatnie. Sos zrobi sie po chwili gestszy, dodac koperek, mieszac. Chwilke jeszcze gotowac (minutke-dwie) i wyläczyc. Ja podaje z ziemniakami, nalozyc pulpeciki na talerz nie zalujäc sosu. Z wierzchu posypac koperkiem.
Smacznego ,;-))
2011-06-12 17:53
SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM I KABANOSEM PEPPERONI
Składniki :
*100g makaronu ryżowego
*około 250g kabanosów pepperoni
*1 papryka czerwona
*puszka kukurydzy
*1 mała czerwona cebula
*kilka ogórków konserwowych
*majonez
*musztarda
*pieprz
*sol
Makaron przyrządzam według przepisu na opakowaniu. Składniki kroje w drobna kostkę a kabanosy w plasterki,dodaje odcedzona kukurydze,wystudzony makaron,kilka łyżek majonezu,około dwóch łyżeczek musztardy,przyprawiam ''na oko'' sola i pieprzem. Odstawiam do lodówki aby sałatka się przegryzła...
Polecam i życzę smacznego :)