Najaktywniejsze:
Komentarze
2011-06-06 22:36
2011-06-06 22:43
2011-06-06 22:46
2011-06-06 22:49
@adae ten przepis mam od znajomej i ona np.nigdy nie podsmazala tego miesa,ale ja zawsze... pierw cebulke zeszklilam i do tej cebulki wrzucalam miecho.
Ona wrzucala zawsze surowe bo potem to trzymalo sie sztywno tzn.miala zwartä konsystencje a nie wyciagac lyzkä po kawalatkach,mi tam nie zalerzalo na tym za bardzo zeby to wyglädalo.... a smakowalo :)))) a moje nabierajäc z naczynia rozwalalo sie :))))
2011-06-06 23:05
2011-06-07 13:05
2011-06-07 13:14
ja mam dzisiaj botwinkę na obiad, wczoraj robiłam i muszę przyznać że smaczna. Jeśli ma ktoś swoją botwinkę to polecam bardzo ugotować taką zupkę, szybko i prosto
BOTWINKA
składniki>
pęczek botwinki
pęczek szczypiorku
łyżka bądź 2 masła, w zależności od ilości botwinki
kostka rosołowa
pęczek koperku
2łyżki kwaśnej śmietany
sok z 1 cytryny
1,5l bulionu warzywnego
wykonanie>
Botwinkę umyć, liście i łodygi dość drobno pokroić. Malutkie buraczki obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę. Na patelnię wrzucić łyżkę masła, botwinkę i pokrojony szczypior. Dusić do miękkości. Wlać sok z cytryny,dobrze wymieszać.
Ugotować wywar warzywny. Podduszoną botwinkę wrzucić do wywaru, przyprawić do smaku pieprzem i solą. Zaprawićśmietaną. Na koniec wrzucić posiekany koperek.
Podawać z ugotowanym jajkiem i pieczywem. Można jeść również na zimno, choć ja wolę na cieplo
smacznego
2011-06-07 13:15
zapomniałam.... do tej botwinki rozkruszyć kostkę rosołową.
2011-06-08 01:09
Jakos nigdy nie przepradalam za salatkami ze sledziem,ale raz zrobilam wyjätek,cos mnie podkusilo i powiem Wam ze byla bardzo smaczna--> pisze BYLA bo zniknela w mgnieniu oka ,;-))
Warstwowa sałatka śledziowa:
Składniki:
Filety śledziowe, 8 sztuk
cebula czerwona, 1 duża
ziemniaki, 4 średnie
por, 1 sztuka
marchewka, 4 średnie
jajka, 4 sztuki
buraki, 2 duże
pietruszka, do posypania
majonez, na każdą warstwę ok 1 czubatą łyżkę
sól, pieprz,
1. Warzywa gotujemy i obieramy.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy.
Cebulkę kroimy w drobną kostkę - blanszujemy.
Pora kroimy w cienkie półplasterki - blanszujemy.
Filety osączamy z oleju - nie trzeba ich już płukać.
2. Warzywa i jajka trzemy na tarce o grubych oczkach albo kroimy w drobną kostkę. Filety kroimy w kosteczki o wymiarach ok 1cm x 1cm.
3. W salaterce układamy: śledzie, cebulę, ziemniaki, por, marchewkę, jajka i buraczki. Każdą warstwę smarujemy cienko majonezem i (oprócz warstwy śledziowej - już wystarczająco słonej) lekko doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzchu posypujemy pietruszką.
2011-06-08 01:14
@anusiak o botwince to ja marze juz od ho ho, ale jak pytalam sie meza jak jest to po niemiecku to nie wiedzial wogöle o czym möwie.. a jak wytlumaczylam o co chodzi, to powiedzial ze tu czegos takiego chyba nie ma, ze to sä odpady dla swin,kröw... co bylam bardzo zaskoczona... pewnie gdzies bym znalazla na jakims targu,lub u turka albo poprostu do rolnika,ale im tez tlumaczyc o co mi chodzi to sie odechciewa :) Mam w planach zanim cörka pojawi sie na swiecie smignäc do PL na urlop to juz u mamy zamöwilam botwinke na obiad jak i zupe szczawiowä z jajem ,;-))
Kurcze,ale mi smaka narobilas...