Najaktywniejsze:
Komentarze
2011-07-09 19:41
Dziś wypróbowałam przepis na placuszki z cukinii. Jak dla mnie REWELACJA, synek też się zajadał, są o wiele lepsze od ziemniaczanych, bardziej delikatne.
50 dag cukinii (lub po 25 dag cukinii i surowych startych ziemniaków)
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki posiekanej natki
2 łyżki posiekanej świeżej mięty
2 łyżki posiekanego koperku
sól
pieprz
ostra papryka
olej
Placuszki z cukinii - sposób przygotowania
Cukinie obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Odciśnij nadmiar wody. Jeśli przyrządzasz ciasto z ziemniakami, odciśnij także ziemniaki. Cukinię i ziemniaki przełóż do miski, wbij jajka, dodaj przesianą mąkę, posiekaną natkę, miętę i koperek. Przypraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Ciasto dokładnie wymieszaj (najlepiej mikserem na niskich obrotach). Na patelni mocno rozgrzej olej, formuj placuszki (każdy z jednej łyżki masy), smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placuszki osączaj z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Ja nie dodaam mięty bo zapomniałam kupić, ale smak bez niej jest super ,więc może wcale nie jest potrzebna.
2011-07-11 08:36
INKA POLECA :
ok. 300 g groszku z puszki200 g boczku200 g jogurtu naturalnego2 łyżeczki ostrej papryki40 g startego parmezanukilka sztuk (ok. 5) suszonych pomidorów1 łyżeczka pieprzu300 g makaronu
Boczek kroję na paseczki podsmażam na oliwie, doprawiam papryką.
Mieszam jogurt z groszkiem, serem, pomidorami suszonymi. Doprawiam pieprzem.
Ugotowany makaron polewam sosem, na to boczek i gotowe :)
mniami:)
2011-07-11 08:40
INKA POLECA:MAKARON Z TUŃCZYKIEM - SZYBKO ........
Składniki 250 g makaronu200 g jogurtu1 puszka tuńczyka1 łyżka kaparów1 łyżeczka pieprzu1 łyżeczka słodkiej paprykikilka suszonych pomidorów
Makaron gotuję al dente.
Jogurt mieszam ze wszystkimi składnikami.
Nakładam na gorący, odcedzony makaron, posypuję dodatkowo pieprzem. Smacznego.
2011-07-11 08:47
COŚ NA SŁODKO .
SZYBKO I ZA MARNE GROSZE;)
OTRĘBOWE CIASTO CZEKOLADOWE JAK KTÓRAŚ JEST NA DIECIE, TEŻ MOŻE ŚMIAŁO JEŚC BO Z OTRĘB JEST CIACHO ;)
Ubijam białka z cukrem i cukrem waniliowym na pianę.
Mieszam pianę z pozostałymi składnikamiPrzekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 50 minut, aż wbity patyczek będzie suchy. Kroje po wystudzeniu.
2011-07-11 08:51
I mam jeszcze obiadzio na szybko z fasolką i kurczokiem :P
Składniki500 g kurczak
szklanka ugotowanego zielonego grochu
puszka fasolki puszka pomidorów
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka pieprzu
oliwa.
Wlewam do garnka oliwę i wrzucam pokrojonego kurczaka, dodaje przyprawy, obsmażam
Dodaję pomidory z puszki a w razie gdy całość jest za gęsta jeszcze troszkę wody. Gotuję całość, dodaję fasolkę i groch, a jak mięso będzie miękkie to nakładam.
30 minut i gotowe :):):):)
2011-07-11 09:07
NA SŁODKO I NA SZYBKO NA GORĄCE DNI LASECZKI!!!
MAKARON Z TRUSKAWKAMI !:)
300 g makaronu razowego300 g truskawekew. waniliowy serekTruskawki szypułkuję, wrzucam do naczynia i za pomocą blendera miksuję.
Makaron razowy gotuję. Ważne by go nie rozgotować!
Nakładam na talerz, polewam sosem i wedle upodobań podaję np. z serkiem waniliowym. Smacznego.:P
2011-07-11 09:36
Słodkości cd. :D
PIECZONE OPONKI KRĘCONE ;)
Składniki 1 szklanka wody1/3 kostka masła1 szklanka mąki4 jajkalukier:
1 szklanka cukru pudru2 łyżki wodyW garnku podgrzewam wodę z masłem. Jak masło się roztopi to dodaję mąkę, mieszam, aż będzie gęste i będzie odchodzić od ścianek garnka
Odstawiam by przestygło.
Wbijam jajka i dokładnie mieszam
Przy pomocy szprycy lub łyżką formuję wianuszki i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piekę ok. 25 minut, aż będą rumiane. Po wystudzeniu polewam lukrem (wymieszany cukier puder z wodą) lub posypuję cukrem pudrem. Moim zdaniem lepsze z lukrem.
2011-07-11 11:10
Klopsiki w sosie pomidorowym
Składniki
SOS:
cebula,
ząbek czosnku,
łyżka oliwy,
2 puszki (80 dag) pomidorów,
szczypta suszonego oregano,
sól,
pieprz,
1/2 pęczka bazylii,
KLOPSIKI:
po 45 dag mielonej wieprzowiny i wołowiny,
łyżka suszonego oregano,
3 gałązki świeżego rozmarynu,
sól,
pieprz,
2 garście bułki tartej,
jajko,
4 łyżki oliwy do smażenia.
Etapy przygotowania:
Sos : cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę oraz czosnek i podsmażyć.
Dodać pomidory, szczyptę oregano, soli i pieprzu. Gotować na małym ogniu 15 min. Doprawić solą i pieprzem, wrzucić listki bazylii oderwane z łodyżek i zamieszać. Gotować 1 min, od czasu do czasu zamieszać.
Klopsiki : mięso przełożyć do miski, dodać oregano. Oderwać listki rozmarynu z gałązek i drobno posiekać, dorzucić do mięsa. Dodać dużą szczyptę soli i pieprzu, bułkę tartą i jajko. Wszystko razem dobrze wymieszać.
Dłonie zwilżać wodą i lepić z mięsa kulki wielkości orzecha włoskiego. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić klopsiki i smażyć aż się dobrze zrumienią. Wlać sos pomidorowy na dno garnka i przełożyć do niego klopsiki.
2011-07-18 11:47
Wczoraj przetestowałam kolejny nowy przepis. Szafranowy ryż z warzywami. Pycha!
Składniki szklanka ryżu długoziarnistegosól morskaszczypta szafranu lub kurkumy5 dag zielonej fasolkibrokułcukinia15 dag boczniaków2 pomidory2 ząbki czosnku3 łyżki oliwyświeżo mielony pieprz Etapy przygotowaniaRyż zalać 2 szklankami wody, posolić, dodać szafran lub kurkumę i gotować ok. 20 min.
Fasolkę oczyścić. Brokuł podzielić na różyczki. Cukinię pokroić na plasterki. Boczniaki i pomidory pokroić w kawałki.
Czosnek obrać, posiekać. Oliwę rozgrzać na patelni, podsmażyć boczniaki, dodać warzywa. Smażyć 10–15 min, przyprawić solą i pieprzem. Dodać ryż, wymieszać, chwilę podgrzewać.
U mnie zamiast bocznikaów były pieczarki, a zamiast cukini papryka. Można improwizować w zależności od zawartości lodówki. Polecam!
2011-07-19 11:10
Ja w czoraj zrobilam karkowke
"KARKOWECZKA Z BRYTFANKI"
SKLADNKI:
>Kawalek karkowki bez kosci (1,2kg)
>Okolo 0,5 kg kiszonych ogorkow
>7 zabkow czosnku
>8-9 malych cebul
>sol czosnkowa
>Kminek mielony
>Przyprawa do karkowki
>Sok z 1/2 cytryny
>kawalek masla do wysmarowania
>brytfanka (z pokrywka)
>Folia aluminiowa do owiniecia miesa
Mieso obmyc, posypac i natrzec sola czosnkowa, owinac folia aluminiowa i wlozyc do lodowki na 3-4 godziny.
Ogorki pokroic w plasterki, cebule posiekac w kostke, czosnek obrac i przecisnac przez preske. Wlaczyc piekarnik. Nagrzac do 200 stopni.
Mieso wyjac z lodowki i dokladnie oplukac. Ponacinac w nim male kieszonki od gory i na dluzszych bokach, na jednym z krotszych bokow naciac glebsza pozioma kieszen. Do kieszonek wlozyc po plasterku ogorka i czosnku, do duzej kieszeni wlozyc kilka plasterkow ogorka i cebule (nie dawac czosnku).
Przygotowac brytfanke wysmarowujac ja maslem (boki i dno) oraz doprawic karkowke posypujac i nacierajac ja z kazdej strony przyprawa oraz kminkiem (Kminek dodajemy dla lepszego trawienia miesa czerwonego).
Przygotowane mieso wlozyc do brytfanki, wsypac naokolo niego cebulke i ogorki. Karkowke skrapiamy sokiem z cytryny oraz delikatnie polewamy olejem na gorze.
Mieso piec w brytfannie pod przykryciem w temperaturze 200stopni przez okolo 1,5 godziny. Podawac do ziemniakow wraz z cebulka, ogorkami i sosem wlasnym.
Smacznego!
Maria Ryzlak