Najaktywniejsze:

Komentarze

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
adae

Dziś wypróbowałam przepis na placuszki z cukinii. Jak dla mnie REWELACJA, synek też się zajadał, są o wiele lepsze od ziemniaczanych, bardziej delikatne.

    50 dag cukinii (lub po 25 dag cukinii i surowych startych ziemniaków)
    2 jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki posiekanej natki
    2 łyżki posiekanej świeżej mięty
    2 łyżki posiekanego koperku
    sól
    pieprz
    ostra papryka
    olej

Placuszki z cukinii - sposób przygotowania
Cukinie obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Odciśnij nadmiar wody. Jeśli przyrządzasz ciasto z ziemniakami, odciśnij także ziemniaki. Cukinię i ziemniaki przełóż do miski, wbij jajka, dodaj przesianą mąkę, posiekaną natkę, miętę i koperek. Przypraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Ciasto dokładnie wymieszaj (najlepiej mikserem na niskich obrotach). Na patelni mocno rozgrzej olej, formuj placuszki (każdy z jednej łyżki masy), smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placuszki osączaj z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

 

Ja nie dodaam mięty bo zapomniałam kupić, ale smak bez niej jest super ,więc może wcale nie jest potrzebna.

 

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
inkaaa

INKA POLECA :

ok. 300 g groszku z puszki200 g boczku200 g jogurtu naturalnego2 łyżeczki ostrej papryki40 g startego parmezanukilka sztuk (ok. 5) suszonych pomidorów1 łyżeczka pieprzu300 g makaronu


Boczek kroję na paseczki podsmażam na oliwie, doprawiam papryką.

Mieszam jogurt z groszkiem, serem, pomidorami suszonymi. Doprawiam pieprzem.

Ugotowany makaron polewam sosem, na to boczek i gotowe :)

mniami:)

 

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
inkaaa

INKA POLECA:MAKARON Z TUŃCZYKIEM - SZYBKO ........

 

Składniki 250 g makaronu200 g jogurtu1 puszka tuńczyka1 łyżka kaparów1 łyżeczka pieprzu1 łyżeczka słodkiej paprykikilka suszonych pomidorów

 

Makaron gotuję al dente.

Jogurt mieszam ze wszystkimi składnikami.

Nakładam na gorący, odcedzony makaron, posypuję dodatkowo pieprzem. Smacznego.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
inkaaa

COŚ NA SŁODKO .

SZYBKO I ZA MARNE GROSZE;)

OTRĘBOWE CIASTO CZEKOLADOWE JAK KTÓRAŚ JEST NA DIECIE, TEŻ MOŻE ŚMIAŁO JEŚC BO Z OTRĘB JEST CIACHO ;)

 

Ubijam białka z cukrem i cukrem waniliowym na pianę.

Mieszam pianę z pozostałymi składnikamiPrzekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 50 minut, aż wbity patyczek będzie suchy. Kroje po wystudzeniu. Cool

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
inkaaa

I mam jeszcze obiadzio na szybko z fasolką i kurczokiem :P

Składniki

500 g kurczak

szklanka ugotowanego zielonego grochu

puszka fasolki puszka pomidorów

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka pieprzu

oliwa.

Wlewam do garnka oliwę i wrzucam pokrojonego kurczaka, dodaje przyprawy, obsmażam

Dodaję pomidory z puszki a w razie gdy całość jest za gęsta jeszcze troszkę wody. Gotuję całość, dodaję fasolkę i groch, a jak mięso będzie miękkie to nakładam.

30 minut i gotowe :):):):)

 

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
inkaaa

NA SŁODKO I NA SZYBKO NA GORĄCE DNI LASECZKI!!!Cool

MAKARON Z TRUSKAWKAMI !:)

300 g makaronu razowego300 g truskawekew. waniliowy serek

Truskawki szypułkuję, wrzucam do naczynia i za pomocą blendera miksuję.

Makaron razowy gotuję. Ważne by go nie rozgotować!

Nakładam na talerz, polewam sosem i wedle upodobań podaję np. z serkiem waniliowym. Smacznego.:P

 

 

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
inkaaa

Słodkości  cd. :D

 PIECZONE OPONKI KRĘCONE ;)

Składniki 1 szklanka wody1/3 kostka masła1 szklanka mąki4 jajka

lukier:

1 szklanka cukru pudru2 łyżki wody

W garnku podgrzewam wodę z masłem. Jak masło się roztopi to dodaję mąkę, mieszam, aż będzie gęste i będzie odchodzić od ścianek garnka

 

Odstawiam by przestygło.

 

Wbijam jajka i dokładnie mieszam

Przy pomocy szprycy lub łyżką formuję wianuszki i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piekę ok. 25 minut, aż będą rumiane. Po wystudzeniu polewam lukrem (wymieszany cukier puder z wodą) lub posypuję cukrem pudrem. Moim zdaniem lepsze z lukrem.

 

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
adae

Klopsiki w sosie pomidorowym

Składniki

    SOS:
    cebula,
    ząbek czosnku,
    łyżka oliwy,
    2 puszki (80 dag) pomidorów,
    szczypta suszonego oregano,
    sól,
    pieprz,
    1/2 pęczka bazylii,


    KLOPSIKI:
    po 45 dag mielonej wieprzowiny i wołowiny,
    łyżka suszonego oregano,
    3 gałązki świeżego rozmarynu,
    sól,
    pieprz,
    2 garście bułki tartej,
    jajko,
    4 łyżki oliwy do smażenia.

Etapy przygotowania:

Sos : cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę oraz czosnek i podsmażyć.
Dodać pomidory, szczyptę oregano, soli i pieprzu. Gotować na małym ogniu 15 min. Doprawić solą i pieprzem, wrzucić listki bazylii oderwane z łodyżek i zamieszać. Gotować 1 min, od czasu do czasu zamieszać.
Klopsiki : mięso przełożyć do miski, dodać oregano. Oderwać listki rozmarynu z gałązek i drobno posiekać, dorzucić do mięsa. Dodać dużą szczyptę soli i pieprzu, bułkę tartą i jajko. Wszystko razem dobrze wymieszać.
Dłonie zwilżać wodą i lepić z mięsa kulki wielkości orzecha włoskiego. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić klopsiki i smażyć aż się dobrze zrumienią. Wlać sos pomidorowy na dno garnka i przełożyć do niego klopsiki.

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
adae

Wczoraj przetestowałam kolejny nowy przepis. Szafranowy ryż z warzywami. Pycha!

Składniki szklanka ryżu długoziarnistegosól morskaszczypta szafranu lub kurkumy5 dag zielonej fasolkibrokułcukinia15 dag boczniaków2 pomidory2 ząbki czosnku3 łyżki oliwyświeżo mielony pieprz Etapy przygotowania

Ryż  zalać  2  szklankami  wody,  posolić, dodać  szafran  lub  kurkumę  i  gotować ok.  20  min.  

Fasolkę  oczyścić.  Brokuł podzielić na różyczki. Cukinię pokroić na plasterki.  Boczniaki  i  pomidory  pokroić w kawałki.

Czosnek obrać, posiekać. Oliwę rozgrzać na patelni, podsmażyć boczniaki, dodać warzywa. Smażyć 10–15 min, przyprawić  solą  i  pieprzem.  Dodać  ryż, wymieszać, chwilę podgrzewać.

 U mnie zamiast bocznikaów były pieczarki, a zamiast cukini papryka. Można improwizować w zależności od zawartości lodówki. Polecam!

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mousi

Ja w czoraj zrobilam karkowke

 

 "KARKOWECZKA Z BRYTFANKI"

SKLADNKI:
>Kawalek karkowki bez kosci (1,2kg)
>Okolo 0,5 kg kiszonych ogorkow
>7 zabkow czosnku
>8-9 malych cebul
>sol czosnkowa
>Kminek mielony
>Przyprawa do karkowki
>Sok z 1/2 cytryny
>kawalek masla do wysmarowania
>brytfanka (z pokrywka)
>Folia aluminiowa do owiniecia miesa

Mieso obmyc, posypac i natrzec sola czosnkowa, owinac folia aluminiowa i wlozyc do lodowki na 3-4 godziny.

Ogorki pokroic w plasterki, cebule posiekac w kostke, czosnek obrac i przecisnac przez preske. Wlaczyc piekarnik. Nagrzac do 200 stopni.

Mieso wyjac z lodowki i dokladnie oplukac. Ponacinac w nim male kieszonki od gory i na dluzszych bokach, na jednym z krotszych bokow naciac glebsza pozioma kieszen. Do kieszonek wlozyc po plasterku ogorka i czosnku, do duzej kieszeni wlozyc kilka plasterkow ogorka i cebule (nie dawac czosnku).

Przygotowac brytfanke wysmarowujac ja maslem (boki i dno) oraz doprawic karkowke posypujac i nacierajac ja z kazdej strony przyprawa oraz kminkiem (Kminek dodajemy dla lepszego trawienia miesa czerwonego).

Przygotowane mieso wlozyc do brytfanki, wsypac naokolo niego cebulke i ogorki. Karkowke skrapiamy sokiem z cytryny oraz delikatnie polewamy olejem na gorze.

Mieso piec w brytfannie pod przykryciem w temperaturze 200stopni przez okolo 1,5 godziny. Podawac do ziemniakow wraz z cebulka, ogorkami i sosem wlasnym.

*!!* Nalezy pamietac by dokladnie oplukac mieso tuz po wyjeciu z lodowki z soli czosnkowe i aby nie dodawac wogole soli gdyz tzw sos wlasny, ktory utworzy sie m.in. z ogorkow kiszonych nadaje smak.

Smacznego!
Maria Ryzlak