Najaktywniejsze:

Komentarze

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
anusiak

U mnie dzisiaj mięsko na dziko z przepisu Kasi, właśnie się robi:)

A do tego ziemniaczki i sałatka z ogórka kiszonego

OGÓREK KISZNY INACZEJ(pyszny do ziemniaczków i mięcha)

Duży słoik ogórków kiszonych

małe jabłko lub pół większego

cebula

łyżka groszku 

szczypta cukru, 

pieprz

łyżka majonezu

Ogórki starkować na tarce na dużych oczkach, odcedzić wodę. jałko obrać, poszatkować. Dodać pokrojoną cebulę w kosteczkę(dobrze jest ją posolić trochę na desce i zostawić chwilę żeby skruszała). Dodać resztę składników i dobrze wymieszać. 

Moja rodzinka się zajada, łącznie z synkiem. A przepis mam od teściowej:)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
kasia30

Interesujące te ogórki.Jak uda mi sie dopaść jakims ruskim sklepie kiszone to zrobie takie.

U nas dzis wątróbka w sosie do tego standardowo ryż heheh,mój syn już ma dośc ryżu Frown 

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
adae
@ciekawska SAŁATKA CHRZANOWA z groszkiem palce lizać! Wypróbowałam na gościach na swojej imprezie urodzinowej ;)
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
adae

Obiad na lato Kapuśniak light z kapusty pekińskiej z papryką

Składniki:

3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego

mała kapusta pekińska

czerwona papryka

marchewka

4 ziemniaki

2 łyżki oliwy

2 ziarna ziela angielskiego

pół łyżeczki cząbru lub tymianku

pół łyżeczki słodkiej papryki

łyżeczka koncentratu pomidorowego

łyżeczka soku z cytryny

łyżka posiekanej natki pietruszki

liść laurowy

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kapustę pekińską posiekać marchewkę pokroić w dość cienkie plasterki, ziemniaki w dużą kostkę, paprykę - w drobną. Wgarnku na mocno rozgrzanej oliwie podsmażyć przez chwilę paprykę, po czymdodać pozostałe warzywa,liść laurowy, ziele angielskie, wlać bulion. Gotoważ aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania doprawić cząbrem lub tymiankiem, słodką papryką, koncentratem pomidorowym, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Już na talerzach posypać posiekaną natką pietruszki.

Zamiast koncentratu można użyć śmietany lub jogurtu, lecz ja zdecydowanie preferuję koncentrat a do tego przyprawiam papryka ostrą a nie słodką. Pychota :)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
anusiak

kasiu u mnie  mój mąż też ma dość ryżu:p

a mi brakuje czasem pomysłów. A co do tego mięska na dziko to pyszne wyszło:)

i musze spróbować tej sałatki chrzanowej:)

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
kasia30

Ja męczę ich ryżem bo staram się trochę schudnąć więc ryż chyba najbardziej wskazany.Mój Marcin zadowolony bo ryz uwielbia ale Mateuszowi już uszami wychodzi hehe.

Cieszę się,że mięsko smakowało ) Dziś podobnie zrobiłam wątróbkę ale smażyłam na odrobinie oleju nie na suchej patelni była pycha.Sosik taki ciemny i wyrazisty. 

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
anusiak
mój mąż kiedyś oglądał jakiś program gdzie mówili że ziemniaki są mniej kaloryczne od ryżu. same oczywiście bo w połączeniu z sosem i mięchem to już niebardzo. Dlatego jak mówie że ugotuje ryż to on mi na to że ma dużo kalorii. Dla niego codziennie mogą być ziemniaki, smażone, gotowane,  duszone...i inne byle by nie ryż. kaszy też nie lubi...ja już naprawdę mam dość ziemniaków!...
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
kasia30
to  może makaron? Laughing
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
anusiak
jutro będzie makaron z tuńczykiem w koncentracie pomidorowym i śmietaną. Pierwszy raz będę robić, jak będzie smaczne to napisze przepis.Laughing
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
kasia30

hmmm brzmi smakowicie.Więc czekamy na przepis, chociaż nie przepadam za śmietaną Frown.

A propos ziemniaków to ja do niedawna byłam ich fanką hehe,ale moża się przyzyczaić do czegos innego.No i ryżu nie trzeba skrobac czy obierać Laughing więc jedna robota w kuchni mniej Laughing